5+1 εισηγήσεις-συμβουλές για όλους τους οδηγούς στους κυπριακούς δρόμους

Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στον Δρόμο, και η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION μάς δίνει κάποιες χρήσιμες εισηγήσεις σε σχέση με τη χρήση του οδικού δικτύου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ευγένεια στον δρόμο μπορεί να μειώσει τις τροχαίες συγκρούσεις.

Article featured image
Article featured image

Κάθε χρόνο, από το 2008, η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στον Δρόμο. Μια ημέρα που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι χρήστες των δρόμων, από την επιθετική συμπεριφορά των οδηγών. Αρχικά, το 2001, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε στη Γαλλία, μετά τη διαπίστωση ότι πολλές τροχαίες συγκρούσεις είχαν ως κύρια αιτία τη συμπεριφορά των οδηγών.

Η ευγένεια στον δρόμο μπορεί να γίνει συνώνυμο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου στην Κύπρο. Όταν ένας οδηγός σέβεται τον ποδηλάτη και του αφήνει αρκετό χώρο, όταν ο μοτοσικλετιστής σέβεται τον πεζό και τον αφήνει να περάσει στη διάβαση, όταν ο πεζός σέβεται τους ποδηλατοδρόμους… δημιουργείται ένας κύκλος ευγένειας που έχει πολλαπλά οφέλη.

Πιο κάτω μερικές… χρήσιμες εισηγήσεις για όλους εμάς τους χρήστες του οδικού δικτύου, από τη Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION:

-Απέφυγε να οδηγήσεις εάν για κάποιο λόγο έχεις εκνευριστεί. Μέχρι να ηρεμήσεις και να μπορείς να συγκεντρωθείς στην οδήγηση.

-Εάν για κάποιο λόγο έχεις έντονα φορτιστεί συναισθηματικά, μην οδηγήσεις.

-Εάν και εφόσον, προτίθεσαι να δώσεις προτεραιότητα σε άλλον χρήστη του οδικού δικτύου, φρόντισε να ενημερώσεις κατάλληλα και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

-Μεγάλη προσοχή όταν δίνεις προτεραιότητα σε κάποιον πεζό ή άλλον ευάλωτο χρήστη του οδικού δικτύου. Δεν σημαίνει ότι όλα τα οχήματα έχουν αντιληφθεί τη δική σου ενέργεια. (πχ. όταν διασταυρώνει ένας πεζός και έχει σταματήσει το ένα όχημα).

-Μη χάσεις τη ψυχραιμία σου και μη θυμώσεις εάν κάποιος δεν σου έχει δώσει προτεραιότητα.

-Μην «ανταποδώσεις» εάν και εφόσον κάποιος κάνει κάποιο λάθος ή μια παράλειψη. Είναι επικίνδυνο και για τους δυο.

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε ημέρα που κινούμαστε στο οδικό δίκτυο, είναι να είμαστε ευγενείς και σίγουρα εκτός από ασφαλισμένη, η μετακίνηση μας θα είναι και πιο ευχάριστη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ