Ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών 2021

Απευθύνεται σε νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα όνειρα και τις αγωνίες τους για έναν πιο δίκαιο και ανθεκτικό κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Jeremy Yap / Unsplash

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και η Παιδική Έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Κύπρου – Όψεις του Κόσμου, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στον 1ο Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών 2021.

Η κινηματογραφική δράση «Τι θα άλλαζες εσύ στον κόσμο;», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «απευθύνεται σε νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποτυπώσουν κινηματογραφικά τα όνειρα και τις αγωνίες τους για έναν πιο δίκαιο και ανθεκτικό κόσμο.» Οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του αμεσότερου μέσου οπτικής αφήγησης, του Κινηματογράφου και, κατ’ επέκταση, της τέχνης του Animation, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών.

young-poster2021.jpg



Ο διαγωνισμός, αν και πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος φιλοδοξεί να καταστεί ετήσιος θεσμός. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή ομάδες μαθητών (ηλικίας 12-18 ετών), οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, οποιουδήποτε κινηματογραφικού είδους, με μέγιστη διάρκεια τριών λεπτών. Τονίζεται επίσης, ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της μουσικής και του ήχου.

Θεματική στον 1ο Διαγωνισμό Νεαρών Σκηνοθετών, αποτελεί η σύγχρονη πραγματικότητα, και συγκεκριμένα η περίοδος της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο η δράση αυτή, στοχεύει να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες, με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, να αποτυπώσουν δημιουργικά τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τις επιδράσεις της πανδημίας τόσο στους ίδιους όσο και στην ανθρωπότητα. Στην ανακοίνωση προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρεται ότι «Το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι η υγεία του πλανήτη είναι συνυφασμένη με τη δική μας. Έτσι ο καθένας μας πρέπει και μπορεί να είναι η αλλαγή». Μάλιστα επιθυμώντας να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, οι διοργανωτές προτείνουν μια σειρά από θεματικούς άξονες:

- Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτό τον πλανήτη. Πώς αλλάζουμε τη ζωή μας από δω και μπρος;

- Το 2020 η φύση πήρε μια ανάσα από την μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πώς μπορούμε να ΜΗΝ επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» που οδηγούσε στην κλιματική κατάρρευση;

- Η πανδημία ξεσκέπασε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Η δημόσια υγεία για όλους είναι απαραίτητο αγαθό.

- Ο κίνδυνος κατάχρησης ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς μπορεί ο κοινωνικός περίγυρος να στηρίξει τα επιρρεπή άτομα εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης;

- Η φιλία, ο έρωτας, η ψυχαγωγία την εποχή των lockdown.

- Η ευθύνη μας προς τους αγαπημένους μας και ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης.

- Η σχέση μας με τους ηλικιωμένους και η ανάγκη να βοηθήσουμε τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.

Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα υποβολής ενός έργου, το οποίο θα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή της ιδέας. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής ταινιών είναι η 30ή Ιουλίου 2021. Στο τέλος του διαγωνισμού θα απονεμηθούν συνολικά 12 βραβεία, έξι ανά ηλικιακή κατηγορία (12-14 & 15-18), στις τρεις καλύτερες «Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων» και «Ταινίες Ζωντανής Δράσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δράση στηρίζει και η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ως χορηγός του πρώτου βραβείου (χρηματικό έπαθλο), στην κατηγορία 15-18.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για τους όρους του διαγωνισμού επισκεφθείτε τους συνδέσμους www.animafest.com.cy και www.cyprusfilmdays.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ