Ένα τραγούδι και ένα ποίημα, στη χθεσινή πορεία των «Ως Δαμέ»

Ο Julio, η Φρειδερίκη και η Αναστασία.

Article featured image
Article featured image


Χθες Σάββατο, 27/03, πραγματοποιήθηκε η τρίτη πορεία διαμαρτυρίας «Ως Δαμέ», στην οποία συμμετείχαν άτομα από διάφορες συλλογικότητες, αλλά και ανένταχτοι. Η πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Εσωτερικών με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Μεταξύ των αιτημάτων της πορείας ήταν οι επενδύσεις για τη δημοσία υγεία και την παιδεία, ο τερματισμός της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και η άρση της απαγόρευσης διαδηλώσεων, η αφαίρεση του συρματοπλέγματος από τη Νεκρή Ζώνη στον Αστρομερίτη και η επαναλειτουργία όλων των σημείων διέλευσης, όπως και η στήριξη εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτητών ασύλου που επηρεάζονται από την πανδημία.

ws dame.jpg


ws dame 2.jpg


Κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο, μέλος του συντονιστικού «Ως Δαμέ» απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, αναφέροντας ότι «σήμερα βγήκαν στον δρόμο ενάντια στην αστυνομική καταστολή, την κυβερνητική διαφθορά, τις διχοτομικές και ρατσιστικές πολιτικές, αλλά και την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας».

Εν συνεχεία, η Αναστασία Δημητριάδη, που χτυπήθηκε από τον «Αίαντα» στην πρώτη πορεία διαμαρτυρίας, στις 13 Φεβρουαρίου, διάβασε ένα δικό της ποίημα.


O Julio και η Φρειδερίκη Τομπάζου έκαναν και αυτοί τη δική τους παρέμβαση, τραγουδώντας το τραγούδι «Συρματοπλέγματα».


WHO IS WHO

Nama Dama
είναι το σόλο πρότζεκτ της τραγουδίστριας / τραγουδοποιού Αναστασίας Δημητριάδου. Ο σπόρος φυτεύτηκε το 2019, όταν άρχισε να μοιράζεται τις μουσικές της ιστορίες. Ο κύριος σκοπός του Nama Dama είναι να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό κόσμο που να συνδυάζει λογοτεχνία, ποίηση, υποκριτική και μουσική. Ονόμασε αυτόν τον κόσμο The World Above the Ceiling: Ένας δημιουργικός χώρος που στοχεύει στον εμπλουτισμό των αισθήσεων και στην απελευθέρωση του νου. Τα τραγούδια είναι επομένως συνήθως ποιήματα και σύντομες αφηγήσεις, συνοδευόμενα από μουσική και φωνητική εκφραστικότητα. Η μουσική της είναι ένα πειραματικό αμάλγαμα κλασικής, λαϊκής, ροκ και soul. Η Nama Dama ηχογράφησε πρόσφατα το πρώτο της concept LP, Confessions to my Songbird, και ανυπομονεί να το κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021.



O Julio
είναι Κύπριος ράπερ από τη Λεμεσό. Γράφει τους στίχους του αποκλειστικά πλέον στην κυπριακή διάλεκτο, πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίσει στη μουσική σκηνή του τόπου. «Για πολλά χρόνια έγραφα σε ελληνικό στίχο, σκέφτομαι, όμως, κυπριακά. Επειδή τα πράγματα που γράφω, πολλές φορές, είναι πολύ μακριά να τα ξεδιπλώσεις, είναι πιο εύκολο να το κάνω στη γλώσσα που σκέφτομαι. Έχουμε ένα ιδίωμα που είναι πολύ κρίμα να μην χρησιμοποιείται ειδικά στο ραπ, που είναι η τέχνη του λόγου και της έντασης», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στη CITY.

O στίχος του είναι ευθύς και καυστικός, συνήθως κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου ή προκύπτει μέσα από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες. Ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη είχε πει: «Η παγκοσμιοποίηση, που άλλοι τη στήριξαν και άλλοι της εναντιώθηκαν, επήλθε τελικά και εμείς τη ζούμε και είμαστε δούλοι της. Εκείνοι που κρατούν αυτό το παιχνίδι, είναι αυτοί που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν μέσω της τηλεόρασης, του Τύπου, του καπιταλιστικού συστήματος, των τραπεζών, της δουλειάς και της καθημερινότητας μας. Είναι όλα ένας πολύ καλοστημένος ιστός της αράχνης που δεν μπορείς να βγεις από μέσα. Το μόνο είδος σκλάβου που δεν μπορεί να ελευθερωθεί είναι αυτός που νομίζει ότι είναι ελεύθερος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει: μας δίνουν τα πάντα για να κοιτάζουμε από την άλλη. Τόσο απλά».



Η Φρειδερίκη Τομπάζου
είναι Κύπρια τραγουδίστρια. Σπούδασε παραδοσιακή, δημοτική μουσική και τραγούδι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ εκτός των άλλων πρότζεκτ της, συμμετέχει μαζί με τον Julio στην μπάντα «Ανεμούριο», η οποία συστήνεται ως η πρώτη κυπριακή μπάντα που παίζει rock-pap.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ