«Πες μας ότι σου κάνουν bullying. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να μην σε πονάει»

Δείτε (και μοιραστείτε) το βίντεο που δημοσίευσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Article featured image
Article featured image

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. «Σχολική βία» και «σχολικός εκφοβισμός» ή bullying όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι όροι που τα τελευταία χρόνια ηχούν όλο και περισσότερο στ’ αυτιά μας, αφού το φαινόμενο εξαπλώνεται συνεχώς.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το φαινόμενο παρουσιάζει έντονη εξάπλωση, καθώς σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση που σπρώχνει στο περιθώριο της εκπαίδευσης και της σχολικής κοινότητας όλο και περισσότερα νέα παιδιά.

Σχολικός εκφοβισμός δεν είναι μια διαμάχη, σύγκρουση μεταξύ δυο μαθητών ή μαθητριών, δεν είναι το πείραγμα, το αστείο προς κάποιον συμμαθητή που γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν έχουν συνέχεια και δεν επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται, για να περιγράψουν μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσίευσε ένα βίντεο ευαισθητοποίησης, στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε παιδί να μιλήσει, για να σπάσει η «αλυσίδα» του πόνου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ