«Με συγχωρείτε που σας χαλώ το γλέντι, αλλά εγώ σήμερα δεν γιορτάζω»

Η ηθοποιός Μαρίνα Μανδρή δεν γιορτάζει σήμερα, όπως γράφει, αλλά αντιθέτως πενθεί, φωνάζει και παλεύει.

Αυτούσιο πιο κάτω το κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook και η CITY αναδημοσιεύει με τη συγκατάθεσή της.

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας!

Σήμερα γιορτάζει η γυναίκα, η μητέρα, η εργαζόμενη, η νοικοκυρά! Σήμερα λουλούδια, κοσμήματα, σιδερόπρεσες και ηλεκτρικές σκούπες και κατσαρόλες και προϊόντα αποτρίχωσης σε ελκυστικές τιμές.

Με συγχωρείτε που σας χαλώ το γλέντι, αλλά εγώ σήμερα δεν γιορτάζω!

Εγώ σήμερα πενθώ. Για όλες τις αδερφές μου που τις σκότωσαν γιατί τις αγαπούσαν τυφλωμένοι από το πάθος ή τη ζήλεια τους γι’ αυτές. Για όλες τις αδερφές μου που τις έκλεισαν σε βαλίτσες και τις πέταξαν στον βυθό μιας λίμνης ή στην κοίτη ενός ποταμού. Σήμερα ουρλιάζω. Για όλες τις αδερφές μου, ενήλικες η ανήλικες, που τις βιάζουν. Για όλες τις αδερφές μου που είναι θύματα του human trafficking.

Σήμερα φωνάζω. Για όλες τις αδερφές μου που το σπίτι τους δεν αποτελεί καταφύγιο αλλά χώρο μαρτυρίου. Για όλες τις αδερφές μου που παλεύουν ακόμα να λυτρωθούν από την τοξική αρρενωπότητα των συντρόφων τους, πρώην ή νυν.

Σήμερα στέκω αλληλέγγυα. Σε όλες τις θηλυκότητες που δεν τους επιτρέπεται να επιλέξουν το κοινωνικό τους φύλο! Σε όλες τις θηλυκότητες που φωνάζουν ακόμα για την αυτοδιάθεση του σώματός τους. Σε όλες τις αδερφές μου που δεν μπορούν να γίνουν μητέρες και γι’ αυτό τον λόγο η πατριαρχία τις κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς -ανεπαρκή είναι τα μυαλά τους. Σε όλες τις αδερφές μου που δεν θέλουν να γίνουν μητέρες. Σε όλες τις αδερφές μου που είναι μητέρες και θηλάζουν, που δεν θηλάζουν, που δουλεύουν, που δεν δουλεύουν, που η μητρότητα δεν είναι για αυτές το ύψιστο αγαθό αλλά μια καθημερινή πάλη, που είναι θύματα μαιευτικής βίας. Σήμερα υψώνω τη γροθιά μου. Με όλες τις αδερφές μου που έσπασαν τις ταμπέλες, που ανελίχθηκαν επαγγελματικά, κερδίζοντας θέσεις σε κατά τ’ άλλα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα και εισπράττουν καθημερινά βλέμματα που από πίσω κρύβουν σκέψεις όπως «με κάποιον θα κοιμήθηκε». Με όλες τις αδερφές μου που όταν θύμωσαν τους είπαν πως είναι ανέραστες, πως είναι με την περίοδο τους.

Σήμερα παλεύω! Για όλες τις αδερφές μου που εξακολουθούν να λένε πως είναι αδιάθετες όταν έχουν περίοδο, που τις έπεισαν πως η διάτρηση ενός υμένα μπορεί να αλλάξει το ποιες είναι, που τις έπεισαν πως πρέπει να είναι δούλες και κυρές στο σπίτι και πουτάνες στο κρεβάτι. Που τις έπεισαν πως η δε γυνή πρέπει να φοβάται τον άνδρα. Για όλες τις αδερφές μου που δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου, για όλες τις αδερφές μου που υπόκεινται καθημερινά σε κλειτοριδεκτομή, που δεν τους επιτρέπεται να σηκώσουν κεφάλι γιατί είναι γυναίκες!

Σήμερα πενθώ, φωνάζω, παλεύω για όλες τις αδερφές μου που είναι καθημερινά θύματα της έμφυλης βίας. Θύματα των έμφυλων στερεοτύπων. Θύματα της πατριαρχίας.

Σήμερα δεν είναι γιορτή. Σήμερα είναι (άλλη μια) μέρα πάλης και μέρα μνήμης.

Για όσες πάλεψαν πριν από εμάς και για όσες θα συνεχίσουν να παλεύουν και μετά από εμάς!

Για να μην είναι ποτέ ξανά καμιά μόνη και κανένα μόνο.

Για την κόρη μου!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ