Γνωρίζεις πού στην Κύπρο υπάρχει προτομή του Γιούρι Γκαγκάριν;

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτά ήταν τα λόγια του Γιούρι Γκαγκάριν μόλις αντίκρυσε τη γη στο πρώτο ταξίδι της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Article featured image
Article featured image

Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως, και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλείων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας.

Στο πλαίσιο της θριαμβικής περιοδείας του ανά τον κόσμο, ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφτηκε την Κύπρο τον Φεβρουάριο του 1962, με ντόπιους να τον υποδέχονται σαν κάτι εξωπραγματικό. Η επίσκεψη του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε εκτός γης, αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός για το νησί. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί στους δρόμους προκειμένου να δει από κοντά τον θρύλο του διαστήματος.

Yuri Gagarin 3



Ο σοβιετικός κοσμοναύτης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μακάριο Γ’, ενώ επισκέφθηκε τις πόλεις της Αμμοχώστου και της Λεμεσού με τη δεύτερη να του χαρίζει το ασημένιο κλειδί της πόλης.

αρχιεπισκοπος-μακαριος-γιουρι-γκαγαριν-1962-600x234.jpg




Στις 15 Απριλίου 2013, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστροναυτικής και την συμπλήρωση 50 χρόνων από την επίσκεψη του σοβιετικού κοσμοναύτη στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν στο Δημοτικό Πάρκο Λευκωσίας, με πρωτοβουλία των αδελφικών Συνδέσμων Φιλίας. Η τοποθέτηση της προτομής, έγινε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης των σχέσεων του Δήμου Λευκωσίας με το Δήμο Μόσχας και της φιλίας των λαών των δύο χωρών.


Η προτομή, έργο του γλύπτη Vladimir Usov κοσμεί έκτοτε τον Δημοτικό Κήπο της πρωτεύουσας.

IMG_9032.width-600.jpg
Φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαηλίδης


IMG_9033.width-600.jpg
Φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαηλίδης




Πηγές: Μηχανή του Χρόνου / Βικιπαίδεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ