Δέκα πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζεις για τον Τιτανικό

Σαν σήμερα, πριν από 109 χρόνια, ο Τιτανικός βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Wikipedia

Στις 10 Απριλίου του 1912 το θρυλικό βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι αυτό όμως έμελλε να είναι το πρώτο και το τελευταίο. Στις 14 Απριλίου, μετά από τέσσερεις ημέρες διάσχισης, πλέοντας με σχετικά υψηλή ταχύτητα των 22 κόμβων και χωρίς καμιά προφύλαξη, προσέκρουσε σε παγόβουνο. Πλήρωμα και επιβάτες (2.224) ήταν ανέτοιμοι για μια τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι σωστικές λέμβοι επαρκούσαν μόνο για τους μισούς επιβαίνοντες.

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1912 ο Τιτανικός βυθίζεται αφού πρώτα έσπασε στα δύο. Επιβάτες και μέλη του πληρώματος πηδούν στα παγωμένα νερά του Β. Ατλαντικού για να σωθούν, αλλά βρίσκουν σχεδόν ακαριαίο θάνατο από υποθερμία ή καρδιακή προσβολή. Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Herald» της Νέας Υόρκης αναγγέλει το γεγονός της βύθισης του πλοίου..jpeg
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Herald» της Νέας Υόρκης αναγγέλει το γεγονός της βύθισης του πλοίου.



Με αφορμή τη συμπλήρωση 109 χρόνων από την ημέρα που ο Τιτανικός χάθηκε στα βάθη του ωκεανού, εστιάζουμε σε δέκα άγνωστες λεπτομέρειες.

1) Ο Τιτανικός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής του, με μήκος 269 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα.

2) Μόλις 37 δευτερόλεπτά μεσολάβησαν από την πρώτη θέαση του παγόβουνου και την πρόσκρουση του πλοίου πάνω του. Το παγόβουνο είχε ύψος περίπου 30 μέτρα και είχε προέλθει από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας.

3) Οι μηχανικοί του πλοίου χάθηκαν στο ναυάγιο. Παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι να βυθιστεί το πλοίο, προκειμένου να λειτουργούν τις μηχανές για να διασωθούν οι επιβάτες.

4) Ο Τιτανικός έπρεπε να έχει 64 λέμβους και είχε μόνο 20, οι οποίες δεν γέμισαν καν ολόκληρες. Επίσης, η εκπαίδευση του πληρώματος για την χρήση των σωστικών λέμβων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

5) Οι επιζήσαντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe (Σώος)».

6) Ο μόνος Ιάπωνας που επέζησε του ναυαγίου έχασε τη δουλειά του γιατί θεωρήθηκε δειλός επειδή δεν πέθανε με τους υπόλοιπους επιβάτες. Ακόμη και μετά το θάνατό του η οικογένειά του ήταν στιγματισμένη.

7) Ένα εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας χρεώνει 12.000 δολάρια για ένα γεύμα με τα 10 πιάτα που βρίσκονταν στο μενού του «Τιτανικού» πριν βυθιστεί, σε ένα ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο-ακριβές αντίγραφο του εστιατορίου του πλοίου.

8) Κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια να χτιστεί ο πραγματικός «Τιτανικός» και 200 εκατομμύρια για να γυριστεί η ταινία για τη βύθισή του.

9) Η ταινία «Τιτανικός» (1997), του Τζέιμς Κάμερον κέρδισε 11 Όσκαρ ενώ έφερε στα ταμεία περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

10) Το κύριο τραγούδι της ταινίας του Κάμερον – «My heart will go on» με την Σελίν Ντιόν ήταν το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις το 1998.


Πηγές: Σαν σήμερα / Βικιπαίδεια / pagenews.gr / protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ