Γιατί οι άντρες περνάνε τόσο πολύ χρόνο στην τουαλέτα;

Μάλιστα, μερικοί έχουν παραδεχθεί ότι κάνουν εκεί μέχρι και μία ώρα και η φάση είναι «τι φάση;».

Article featured image
Article featured image


Οι άνδρες περνάνε «αφύσικα» πολύ χρόνο στην τουαλέτα. Ναι, είναι αλήθεια! Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, από την εταιρεία ειδών μπάνιου, Pebble Grey, το ένα τρίτο των ανδρών στη Βρετανία περνάει πάνω από επτά ώρες τον χρόνο στην τουαλέτα, «απολαμβάνοντας μια ανάπαυλα» και «αποφεύγοντας το στρες».

Ο Sam Hancock, αρθρογράφος στο Vice και συντάκτης του άρθρου, από το οποίο αντλούνται οι πληροφορίες, σχεδίασε τη δική του έρευνα και έστειλε σε 38 άνδρες, 19-55 ετών, για να μάθει τις σχετικές συνήθειές τους. Το 92% είπαν ότι περνάνε 20 λεπτά ή και παραπάνω στον πορσελάνινο θρόνο. Λίγο πάνω από 70% είπαν ότι κάθονται 30 ή και 40 λεπτά, ενώ έξι άτομα παραδέχτηκαν ότι περνάνε μια ώρα εκεί. Για να συγκρίνει έκανε την ίδια ερώτηση σε γυναίκες και όλες είπαν ότι δεν κάθονται πάνω από δέκα λεπτά.

Όταν, μάλιστα, ρώτησε τους άντρες τι έκαναν τόση ώρα, πέρα από το προφανές, το 84% είπαν ότι χαζεύουν στα social media, ενώ το 68% ανέφεραν ότι βλέπουν βίντεο και το 62% ότι διαβάζουν ειδήσεις. Επίσης, διαβάζουν και απαντάνε σε mail και μηνύματα (49%) και βλέπουν σειρά (24%). Κάποιοι είπαν ότι διαβάζουν (14%) και άλλοι ότι τηλεφωνούν (8%).

Μερικοί ανέφεραν ότι το κάνουν από βαρεμάρα, άλλοι για χαλάρωση, άλλοι για λόγους υγιεινής, αλλά η πιο συνηθισμένη απάντηση, με 80% των ψήφων, ήταν για να μείνουν λίγο μόνοι τους.

man reading.jpg



Ο αρθρογράφος μίλησε με τον ψυχοθεραπευτή Benjamin Jackson, που ειδικεύεται σε ανδρικά ζητήματα, και αυτός τού έκανε σαφές ότι οι άνδρες μπορεί να βασίζονται σε αυτόν τον χρόνο απομόνωσης, για να ανεβάσουν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που προκαλούνται από την πίεση της κοινωνικοποίησης, της δουλειάς, ακόμη και του σεξ.

«Πάντα ρωτάω τους άνδρες, με τους οποίους δουλεύω, πού βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Αν μένουν σε μικρά διαμερίσματα ή με πολλούς συγκατοίκους ίσως να μπορούν μόνο στην τουαλέτα», λέει ο Jackson.

«Η ωκυτοκίνη (η ορμόνη της κοινωνικής επαφής και της οικειότητας) μειώνει την τεστοστερόνη, έτσι αν ένας άνδρας περνάει πολύ χρόνο σε ένα δωμάτιο μόνος του, προσπαθεί να αυξήσει τα επίπεδα, ώστε να είναι ο σύντροφος που πρέπει να είναι», προσθέτει.

Οι άνδρες προτιμούν να εστιάζουν σε μια νοητική δραστηριότητα, «όπως να βλέπουν ποδόσφαιρο ή να διαβάσουν τις ειδήσεις», για να χαλαρώσουν. «Σύμφωνα με τα βασικά έμφυλα στερεότυπα, οι άνδρες προτιμούν να σκέφτονται και να πράττουν σε αυτές τις καταστάσεις, ενώ οι γυναίκες να νιώθουν και να είναι», λέει ο Jackson. «Γι’ αυτό γενικά για τις γυναίκες είναι πολύ πιο σημαντικό να μιλάνε με φίλες».

Είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι το 63% των ανδρών που απάντησαν στην έρευνα του Sam Hancock είπαν ότι κάθονταν σκόπιμα περισσότερο στο μπάνιο, όταν ένιωθαν πίεση στη δουλειά ή στο σπίτι. Γιατί; Επειδή το θεωρούν «ασφαλή χώρο».


Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το μπάνιο για τους άνδρες δεν είναι μόνο χώρος σωματικής, αλλά και ψυχολογικής ανακούφισης, κάτι που λέει περισσότερα για την κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανδρών παρά για τον λόγο που περνούν περισσότερο χρόνο στο μπάνιο απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνδρες ντρέπονται να μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Μια μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι το 58% των ανδρών σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία νιώθουν ακόμα την πίεση να είναι συναισθηματικά στιβαροί και να μη δείχνουν αδυναμία. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που ο Jackson λέει ότι η ιδανική ψυχοθεραπεία για έναν άνδρα είναι να περνάει μια ώρα μόνος του χωρίς να μιλάει με κανέναν – κάτι που γίνεται, όταν πηγαίνει στο μπάνιο.

«Είναι σημαντικό, αρκεί να μην γίνεται τρόπος αποφυγής», λέει περαιτέρω.

Το ότι ένας συμμετέχων περιέγραψε την τουαλέτα ως μέρος που μπορεί να απολαύσει μια στιγμή ηρεμίας μόνος χωρίς τις πιέσεις της ζωής, ξαφνικά μοιάζει πιο εύστοχο από πριν, καταλήγει ο Sam.


Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ