Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στο έργο «GLAMers»

Στόχος η ενίσχυση των φορέων του πολιτισμού που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Article featured image
Article featured image

Η εναρκτήρια, διαδικτυακή, εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου με την ονομασία «GLAMers: Enhancing GLAMs through youth engagement during the COVID-19 crisis» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021.

Ο συντονιστής του νέου Ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ KA2 είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου, το οποίο κατέχει τις έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το έργο αφορά στην ενίσχυση των φορέων του πολιτισμού, μέσω δράσεων νεανικής συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένων των Πινακοθηκών, των Βιβλιοθηκών, των Αρχείων και των Μουσείων, τα αρχικά των οποίων αποτελούν και τον τίτλο του έργου στην αγγλική γλώσσα (GLAMs: Galleries, Libraries, Archives and Museums). Οι φορείς ήταν στην πλειοψηφία τους απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 με αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.


Ως εκ τούτου, το έργο «GLAMers» έχει τους 4 παρακάτω βασικούς στόχους:

  1. Τη δημοσίευση μιας μελέτης που θα συγκεντρώνει πρακτικές που υιοθετούν πολιτιστικοί οργανισμοί με σκοπό τη συμμετοχή του κοινού και κυρίως των νέων στις δραστηριότητές τους, σε καιρούς πανδημίας. Η μελέτη θα εμπλουτιστεί με μια ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών που εμφανίζει η συμμετοχή των νέων με σκοπό την τόνωση του χώρου του πολιτισμού.
  2. Να δημιουργηθεί μια ψηφιακή συλλογή ανοιχτής πρόσβασης τουλάχιστον 30 ψηφιακών πηγών, 5 μαθημάτων διαδικτυακής κατάρτισης και 8 ψηφιακών σεμιναρίων τα οποία να απευθύνονται σε φορείς πολιτισμού και οργανισμούς νεολαίας. Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα έχουν εθνική και πανευρωπαϊκή εμβέλεια καθώς θα πραγματοποιούνται στις γλώσσες των εταίρων, δηλαδή τα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Κροατικά και τα Γαλλικά.
  3. Την ενδυνάμωση των φορέων πολιτισμού με γνώσεις πάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της συμμετοχής του (νεανικού) κοινού. Τουλάχιστον 5 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας.
  4. Να αναδείξει ότι η νεολαία μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης της τρέχουσας κρίσης του κορωνοϊού μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βοηθούν τους φορείς πολιτισμού να ανακάμψουν από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ανά την υφήλιο και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον χώρο του πολιτισμού.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και την Εθνική Υπηρεσία του Αιτούντος Οργανισμού, συγκεκριμένα από το «Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου» (Youth Board of Cyprus) με συνολικό προϋπολογισμό €221.744 και διάρκεια 24 μήνες.


Η κοινοπραξία αποτελείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι ο συντονιστής του έργου, τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ) Citizens In Power / Πολίτες σε Ισχύ, Κύπρος, μια μικρομεσαία επιχείρηση(ΜμΕ) ανοιχτής και κοινωνικής μάθησης Web2Learn, Ελλάδα, ένα μουσείο εθνικής εμβέλειας Museum of Arts and Crafts / Μουσείο Τεχνών και Χειροτεχνίας, Κροατία και ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών οργανώσεων (Michael Culture Association, Βέλγιο).


Πληροφορίες: https://glamers.eu/

Ακολουθήστε μας: #TheGLAMers

Digital Heritage Lab at Cyprus University of Technology

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ