Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο μακροβιότερος σύζυγος στη βασιλική οικογένεια στην βρετανική ιστορία, με 22.219 σόλο εμφανίσεις από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1953, έφυγε σήμερα (Παρασκευή, 9/4) στα 99 του.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο μακροβιότερος σύζυγος στη βασιλική οικογένεια στην βρετανική ιστορία, με 22.219 σόλο εμφανίσεις από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1953, έφυγε σήμερα (Παρασκευή, 9/4) στα 99 του.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: BBC

Όπως διαβάζαμε πρόσφατα σε σχέση με το πρωτόκολλο που αφορά στον θάνατο του πρίγκηπα Φίλιππου, το BBC θα είναι το πρώτο μέσο ενημέρωσης που θα ανακοινώσει την είδηση του θανάτου του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ζητήσει από τον κόσμο να μην κάνουν «φασαρία» σχετικά με την κηδεία του, ενώ είχε πει πως δεν είναι απαραίτητο η σορός του να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ Χολ.


Ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ η κηδεία θα γίνει με τιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά έγγραφα, δεν υπάρχει κάποια «επίσημη διαδικασία» προκειμένου να «αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί κρατική κηδεία για άτομο διαφορετικό από τη Μονάρχη».

Το φέρετρο δεν θα είναι ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει μόνο την οικογένειά, τους φίλους και αρχηγούς κρατών από χώρες της Κοινοπολιτείας.

Πού θα ταφεί

Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ».

Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.

φιλιπ22.jpg
Μια από τις τελευταίες εμδανίσεις του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν στον γάμο της εγγονής του, πριγκίπισσας Βεατρίκης


Πόσο καιρό πρέπει να θρηνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ

Πιστεύεται ότι η μονάρχης θα κηρύξει μια περίοδο πένθους για 8 ημέρες, κατά την οποία δεν θα εκτελέσει κανένα από τα καθήκοντά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατικές υποθέσεις και οι νόμοι που χρειάζονται την έγκρισή της, θα τεθούν σε αναμονή.

Πότε θα επιστρέψει η βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντά της

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει ανατρέψει τα πάντα, με αποτέλεσμα η βασίλισσα Ελισάβετ να μην εκτελεί τα καθήκοντά της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο το πρωτόκολλο σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν, είναι συγκεκριμένο. Συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την 8ήμερη περίοδο πένθους, θα μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά της πίσω από κλειστές πόρτες. Και ύστερα από 30 ημέρες θα μπορέσει να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά της.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ήταν στην εξουσία η βασίλισσα Βικτόρια, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, πέθανε ξαφνικά. Η βασίλισσα απομονώθηκε στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια σε πένθος. Το μόνιμο πένθος της σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της βρετανικής μοναρχίας.

φιλιπ23.jpg
Η σειρά διαδοχής στον βρετανικό βασιλικό θρόνο δε θα αλλάξει με τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου


Τι θα συμβεί στη μοναρχία

Τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τους διαδόχους του θρόνου – η σειρά παραμένει ίδια: πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, πρίγκιπας Λούις, πρίγκιπας Χάρι και Άρτσι. Οι τίτλοι και οι θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παραμείνουν οι ίδιο όσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ζωντανή και φοράει το στέμμα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ