Επηρεάζει το εμβόλιο κατά της Covid-19 τη γονιμότητα;

Τι κατέδειξε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στο Ισραήλ.

Article featured image
Article featured image


Έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στο Ισραήλ έχει καταδείξει ότι ούτε το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά ούτε και η ίδια η νόσος COVID-19 έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Anat Hershko, διευθύντρια της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Hadassah, πρώτη φορά διεξάγεται τέτοια έρευνα, η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί στο medRxiv.


Στην προκαταρτική αυτή έρευνα συμμετείχαν 32 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από εμβολιασμένες γυναίκες, η δεύτερη από γυναίκες που ασθένησαν και ανάρρωσαν, και η τρίτη από γυναίκες που δεν είχαν οποιαδήποτε έκθεση στον κορωνοϊό.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν το ωοθυλακικό υγρό κάθε γυναίκας, το οποίο αναρροφάται μαζί με το ωάριο κατά τη διαδικασία γονιμοποίησης. Από τις έρευνες, δεν εντόπισαν οποιαδήποτε αλλοίωση του υγρού αυτού στις γυναίκες που είχαν COVID-19, ούτε και σ’ αυτές που εμβολιάστηκαν.


Η Δρ Hershko σημειώνει: «Το υγρό αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή διερεύνησης του περιβάλλοντος του ωαρίου, αφού μπορεί να αναλυθεί σε ορμονικό επίπεδο και να ελεγχθεί για ορισμένες πρωτεΐνες, οι οποίες, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, είναι καλές ενδείξεις ως προς την ποιότητα του ωαρίου». Πρόσθεσε δε πως «Μας ικανοποίησε ιδιαίτερα που διαπιστώσαμε ότι το εμβόλιο δεν έβλαψε καθόλου την απόδοση του θυλακίου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ