Το ιστορικό τραγούδι του Τζον Λένον που ηχογραφήθηκε στο κρεβάτι του δωματίου 1742

Το τραγούδι «Give Peace A Chance» ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου Bed-In for Peace, στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ.

Article featured image
Article featured image

Στις 26 Μαΐου του 1969 ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση υπέρ της ειρήνης στο κρεβάτι του δωματίου 1742 στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ. Eίχε ήδη προηγηθεί το Bed-in for peace στο Άμστερνταμ (25-31 Μαρτίου 1969) οπού το διάσημο ζευγάρι είχε περάσει μέρες σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου ως μια μορφή διαμαρτυρίας. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Πόλεμο του Βιετνάμ και να προβάλουν τα φιλειρηνικά τους μηνύματα.

yoko_ono_john_lennon.jpg


lennonono.jpg


Untitled-14_193.jpg


Τις πρώτες μέρες της «επί κλίνης» διαμαρτυρίας τους στο Μόντρεαλ ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζον γιατί το κάνει και αυτός του απάντησε «All we are saying is give peace a chance». Σχεδόν ακαριαία, ο Λένον σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το «Give Peace A Chance». Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο 1742 με ένα κασετόφωνο. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Άλεν Γκίνζμπεργκ και ο Τίμοθι Λίρι. Το τραγούδι τους θα γινόταν αργότερα ύμνος για το νέο κύμα διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.


Ο πόλεμος στο Βιετνάμ ολοκληρώθηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1975. Η Γιόκο Όνο είχε δηλώσει «Ο Τζον και εγώ σκεφτήκαμε μετά τα Bed – Ins, “Ο πόλεμος θα τελειώσει”. Πόσο αφελείς ήμασταν, ξέρετε; Αλλά το θέμα είναι πως τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Νομίζω ότι θα συμβεί. Θέλω να πω, νομίζω ότι θα έχουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Αλλά παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι νομίζαμε τότε».


Πηγή: σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ