Γνώριζες ότι το σύμβολο του αμερικάνικου ονείρου δεν είναι «made in USA»;

Σαν σήμερα, το 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Article featured image
Article featured image

Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο, το σύμβολο της ελευθερίας και του αμερικάνικου ονείρου, που επί 100 και πλέον χρόνια υποδεχόταν τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφταναν στο Έλις Άιλαντ.

luke-stackpoole--gy4s9SQ1RI-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Luke Stackpoole / Unsplash


Εμπνευστής του ήταν ο Γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, που πρότεινε την κατασκευή του μετά τον αμερικανικό εμφύλιο, προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Οι Γάλλοι έπρεπε να φροντίσουν για το άγαλμα και οι Αμερικανοί για τη βάση του. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης σε κατασκευές μνημείων, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με τη χρηματοδότηση ενός γαλλοαμερικανικού ιδρύματος, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο Γκιστάβ Άιφελ.

Δέκα χρόνια αργότερα, το άγαλμα ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια για να σταλεί ατμοπλοϊκώς στη Νέα Υόρκη. Στις 17 Ιουνίου του 1885 το Άγαλμα της Ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, όπου και τοποθετήθηκε, κατόπιν απόφασης του αμερικάνικου κογκρέσου. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886.


Statue_of_Liberty-1900 (2).jpg
Το Άγαλμα της Ελευθερίας (1900)


Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.


Κεντρική Φωτογραφία: Jenny Marvin / Unsplash

Πηγή: σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ