Η εξαιρετική εμπειρία του Erasmus+ στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Έξι άτομα που συμμετείχαν στο Erasmus+, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, περιγράφουν στη CITY όλα όσα αποκόμισαν από το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα που υλοποιείται και στην Κύπρο από τον ΟΝΕΚ και το ΙΔΕΠ Δία Βίου Μάθησης.

Article featured image
Article featured image

Από τους εν λόγω συμμετέχοντες σκεφτήκαμε πως θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε για τις συμπράξεις που έκαναν και για τα πρότζεκτ που υλοποίησαν, ζητήσαμε να μας δώσουν εικόνα της χώρας που πήγαν, των ατόμων με τα οποία συναναστράφηκαν, αλλά και των διαφορετικών κουλτουρών και γλωσσών με τις οποίες ήρθαν σε επαφή, ενώ τέλος, δεν παραλείψαμε να ρωτήσουμε και το πώς / πόσο αυτή η συνεργασία τούς βοήθησε στη μετέπειτα καριέρα τους, όπως επίσης και ποια επίδραση είχε γενικότερα πάνω τους η εμπειρία του Erasmus.


Ομολογουμένως, και σε αυτή την περίπτωση (όπως συνέβη και με τους έξι Κύπριους που ταξίδεψαν μέσω του Erasmus+ και επίσης μοιράστηκαν μαζί μας πρόσφατα εικόνες και εμπειρίες), τα όσα μας αφηγούνται τα έξι άτομα μάς κάνουν αντιλαμβανόμαστε την επίδραση του πολύ σημαντικού προγράμματος Erasmus+ σε όσους έχουν την τύχη να ζήσουν κάποιες από τις δράσεις του.

Διαπιστώστε το διαβάζοντας παρακάτω τις πολύ ζωντανές περιγραφές των έξι ατόμων που μίλησαν στη CITY.



Veronika Christodoulides

Δημιουργήσαμε την πρωτοποριακή πλατφόρμα (webapp) Baby Buddy σε συνεργασία με έξι οργανισμούς (τρία πανεπιστήμια, δύο ΜΚΟ και ένα ΜΜΕ). Η πλατφόρμα συνοδεύει τους μέλλοντες γονείς με καθημερινή πληροφόρηση σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, μέχρι το μωρό να γίνει 6 μηνών. Σε συνεργασία με τις σχετικές επιστημονικές εταιρείες στην Κύπρο γυρίσαμε πάνω από 100 βίντεο όπου επαγγελματίες υγείας δίνουν συμβουλές και γονείς μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες. Το υλικό που αναπτύχθηκε είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, Αγγλικά, Τουρκικά, Αραβικά και Ρωσικά.

Στα νέα μου καθήκοντα σε εταιρεία εκπαίδευσης ενηλίκων, θα είμαι υπεύθυνη για τη διεθνή αγορά και μετά την εμπειρία του Baby Buddy, όλα θα είναι πιο εύκολα! -Veronika Christodoulides


2018 Limassol international BBF team training.jpeg


Στο έργο εκπροσωπήθηκαν τέσσερις χώρες: Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα. Το Baby Buddy είχε αναπτυχθεί ως εφαρμογή για κινητά από τον εταίρο μας Best Beginnings στην Αγγλία. Μέσω μιας συμμετοχικής ερευνητικής διαδικασίας υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, προσαρμόσαμε το περιεχόμενο και δημιουργήσαμε νέο, ώστε να ανταποκρίνεται στο σύστημα υγείας της Κύπρου και βέβαια στις ανάγκες και προτεραιότητες όπως τις κατέγραψαν πάνω από 800 γονείς και επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στο έργο. Η έμφαση ήταν σε ομάδες με μεγαλύτερο μειονέκτημα στην πρόσβαση σε πληροφόρηση. Επομένως, διεξάχθηκε σειρά από ομάδες εστίασης με μητέρες των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η ελληνική, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο του τριετούς έργου είχαμε συναντήσεις με τους εταίρους κάθε έξι μήνες. Μόνο η ομάδα από τη Γερμανία δεν είχε τη ευκαιρία να μας φιλοξενήσει! Οι διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις που έφερνε ο καθένας σε αυτές τις συναντήσεις δημιουργούσαν ένα πολύ γόνιμο περιβάλλον και συνέβαλαν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Veronika Christodoulides1.jpg


Αποκόμισα πολλά, τόσο σε γνώσεις και δεξιότητες όσο και σε εμπειρίες. Δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα τόσο εξελιγμένο προϊόν χωρίς διεθνή και διεπιστημονική συνεργασία. Αν πρέπει να ονομάσω ένα, θα ήταν σίγουρα ο συντονισμός μια τόσο μεγάλης ομάδας. Στα νέα μου καθήκοντα σε εταιρεία εκπαίδευσης ενηλίκων, θα είμαι υπεύθυνη για τη διεθνή αγορά και μετά την εμπειρία του Baby Buddy, όλα θα είναι πιο εύκολα!

Είχα πάντοτε ιδιαίτερη σχέση με διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες. Έχω Γερμανική καταγωγή και τα τελευταία χρόνια ζω με την οικογένειά μου στην Κύπρο. Στη Birth Forward, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με οικογένειες που δεν είναι από την Κύπρο. Όμως, το Baby Buddy με βοήθησε να κατανοήσω περισσότερο τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με το σύστημα υγείας που δεν «μιλά» τη δική του γλώσσα, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται στην εγκυμοσύνη! Η επαφή με τους διεθνείς εταίρους ήταν επίσης ένα τεράστιο μάθημα πολιτισμικής ενσυναίσθησης. Κάποια πράγματα είναι διαφορετικά εδώ στην Κύπρο, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουν έτσι.

Αγάπησα κάθε στιγμή στο τριετές αυτό ταξίδι το οποίο ακόμα συνεχίζεται, τόσο μέσα από την πλατφόρμα και τους 2500 ήδη εγγεγραμμένους χρήστες όσο και με τις επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις που κτίσαμε η μεγάλη οικογένεια του Baby Buddy.




Ευανθία Γεωργίου

Το πρόζεκτ το οποίο έχουμε αναλάβει ονομάζεται «Βελτίωση Εργασιακού Περιβάλλοντος για Νοσηλευτές που εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)»* και εμπίπτει στη δράση ΚΑ2/ καινοτομία στην εκπαίδευση του προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα άρχισε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Γενάρη του 2022. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και για αυτό έγινε σύμπραξη με τέσσερεις άλλες χώρες: Πολωνία, Κροατία, Ρουμανία και Ισπανία. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη των γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων των νοσηλευτών που εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να συμβάλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση των συνθηκών του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

*Αγγλικός τίτλος του προγράμματος είναι «Improving Working Environments for Critical Care Nurses» με το ακρωνύμιο HWE4CCN (Healthy work Environment for critical care Nurses).

Η όλη εμπειρία συνέβαλε το μέγιστο στην απόκτηση διαπολιτισμικών γνώσεων και τη βελτίωση των γλωσσικών μου δεξιοτήτων. -Ευανθία Γεωργίου


Ευανθία.jpg


Είχαμε την τιμή, ως συντονιστές του έργου, να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο δύο εκπροσώπους από κάθε χώρα /εταίρο του προγράμματος, κατά την 1η διακρατική μας συνάντηση. Οι συνεργαζόμενοι φορείς /εταίροι του προγράμματος είναι:

Κύπρος: Συντονιστής έργου - Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ)

Ισπανία: Διεθνές Πανεπιστήμιο Καταλονίας - (UNIVERSITAT INTERNACIONAL DE CATALUNYA)

Κροατία: Νοσηλευτικός Σύνδεσμος Αναισθησιολογίας, Εντατικής - (Croatian Nurses Society of Anesthesia, reanimation, Intensive Care and Transfusion- CNSARICT)

Ρουμανία: Media Partners SRL -(Ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την επιχειρησιακή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα)

Πολωνία: Πολωνικός Σύνδεσμος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Νοσηλευτικής- (Polskie Towarzystwo Pielęgniarek Anestezjologicznych i Intensywnej Opieki)


Στο πλαίσιο του προγράμματος προγραμματίστηκαν τέσσερεις διακρατικές συναντήσεις. Ωστόσο, λόγω πανδημίας προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε μόνο τη μια διακρατική δια ζώσης, συνάντηση η οποία έγινε στην Κύπρο, στις 13 - 14 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Kleopatra, στη Λευκωσία. Όλες οι άλλες συναντήσεις μας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Ευανθία.jpg


Σε αυτή τη διήμερη συνάντηση, οι συνεργάτες του Έργου ανασκόπησαν το περιεχόμενο των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και υπογράφηκαν οι συμβάσεις μεταξύ του Συντονιστή-CYNMA- με όλους τους εταίρους. Καταρτίστηκε η ομάδα διαχείρισης του έργου και συζητήθηκαν οι κύριοι τομείς που αφορούσαν το σχέδιο διαχείρισης του έργου, την οικονομική διαχείριση, το χρονοδιάγραμμα και άλλα σχέδια όπως η βιωσιμότητα, διαχείριση κινδύνου, ποιότητα, διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Η γνώση και η εμπειρία που μου προσέφεραν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι στο πρότζεκτ με βοήθησαν να επεκτείνω περαιτέρω τη σκέψη μου πάνω στο αντικείμενο της ειδικότητας μου αλλά και να αποκομίσω σημαντική γνώση πάνω στη διαχείριση και συντονισμό ενός μεγάλου έργου, προσφέροντας μου έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Σίγουρα, η εμπειρία συμμετοχής σε ένα τέτοιο πρότζεκτ συμβάλει στην ολοκλήρωσή σου ως άτομο τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Σου δίνεται η δυνατότητα διερεύνησης του ακαδημαϊκού / επαγγελματικού περιβάλλοντος και επεξεργασία πιθανών ευκαιριών για μετέπειτα συνεργασίες.

Η γνωριμία και επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες, με διαφορετικές συνήθειες ζωής, ήταν μία καταπληκτική και απαιτητική εμπειρία για μένα, που, αν και εφόσον είναι εφικτό, κάθε άτομο/επαγγελματίας πρέπει να βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η όλη εμπειρία συνέβαλε το μέγιστο στην απόκτηση διαπολιτισμικών γνώσεων και τη βελτίωση των γλωσσικών μου δεξιοτήτων.

H συμμετοχή μου στο πρόγραμμα του Erasmus+ θα είναι μια μεγάλη και αξέχαστη εμπειρία. Αποκόμισα σημαντικά οφέλη και εμπειρίες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πλέον, έχω νέους φίλους και συνεργάτες και δικτυώθηκα με διάφορους επαγγελματικούς νοσηλευτικούς φορείς και όχι μόνο, από διάφορες χώρες. Μέσα από μια τέτοια συνεργασία αναδεικνύεται η σημασία της ανταλλαγής ιδεών, τεχνογνωσίας και επικοινωνίας, αναγνώρισης και σεβασμού ατομικότητας και συλλογικότητας, μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό φυλετικό, εθνικό, κοινωνικό υπόβαθρο. Τέλος, σου δίνεται η δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης και ωρίμανσης µέσω των νέων γνώσεων και εμπειριών που απέκτησες.




Γιώτα Μουρέττου

Ως Οργανισμός, αυτή τη στιγμή συντονίζουμε πέντε Έργα Βασικής Δράσης 2 στην Ανάπτυξη Καινοτομίας, ενώ οι τέσσερις τομείς του Οργανισμού μας, ο Τομέας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, Ο Τομέας Παγκόσμιας Εκπαίδευσης, Ο Τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης STEM και ο Τομέας Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας, τρέχουν περισσότερα από 65 έργα. Επιλέγω να αναφέρω το Έργο μας «Green STEAM Incubator», το οποίο επιδιώκει να διερευνήσει τα κοινά σημεία μεταξύ των επιστημών STE(Α)M και της επιχειρηματικότητας, εντοπίζοντας τρόπους με τους οποίους οι γνώσεις σε θέματα STEM μπορούν να αξιοποιηθούν με στόχο την ενίσχυση της γεωργίας, της περιβαλλοντικής μηχανικής και της κοινωνικής καινοτομίας, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων προσανατολισμένων για τη νεολαία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://steam-incubator.org/.

Η εμπειρία στο Erasmus+ μάς έχει βοηθήσει στο να κατανοήσουμε με έμπρακτο τρόπο την ευρύτερη έννοια της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ταυτότητας». Μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και να νιώθουμε περήφανοι Ευρωπαίοι. -Γιώτα Μουρέττου


CIP team at a final conference.jpg


Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Εrasmus+ και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. To Έργο συντονίζει ο ΜΚΟ, C.I.P. Citizens In Power, ενώ η συμμαχία απαρτίζεται από τους Center for Social Innovation (Κύπρος), CEPROF (Πορτογαλία) και LogoPsyCom (Βέλγιο). Οι ερευνητές που συμμετέχουν έχουν ταξιδέψει σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες.

Η συνεργασία προνοούσε για μια κινητικότητα η οποία έλαβε χώρα στην Κύπρο, μέσω της οποίας οι νεαροί ερευνητές του Έργου έχουν εκπαιδευτεί στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση και στα microcontrollers μέσω Arduino software, παράγοντας ταυτόχρονα προϊόντα και λύσεις που ευνοούν την αειφόρο ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα.

Giota presenting CIP at the transnational meeting of an Erasmus plus.jpg


Ως Επικεφαλής R&D του CIP, η εμπειρία αυτή έχει επιδράσει καταλυτικά στο να ενισχυθεί η διεπιστημονικότητα στον Ερευνητικό Τομέα του Οργανισμού μας, και να γεννηθούν καινούργιες πρωτοβουλίες σε αυτή τη βάση.

Η εμπειρία στο Erasmus+ μάς έχει βοηθήσει στο να κατανοήσουμε με έμπρακτο τρόπο την ευρύτερη έννοια της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ταυτότητας». Μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά και να νιώθουμε περήφανοι Ευρωπαίοι.

Το Εrasmus+ αποτελεί μια εμπειρία ζωής, η οποία δίνει την ευκαιρία σε κοινωνικές επιχειρήσεις και Οργανισμούς R&D να υπάρχουν, να δημιουργούν καινοτομία, να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν, και να παράγουν εν τέλει κοινωνική αξία.






Άννα Δαλώση

Ο οργανισμός SEAL CYPRUS συμμετέχει στις Στρατηγικές Συμπράξεις Erasmus+, τόσο ως συντονιστής φορέας όσο και ως εταίρος. Μία από τις Συμπράξεις που συντόνισε ο οργανισμός ήταν το έργο CURSOR που δημιούργησε μια πλατφόρμα τηλεμάθησης με εργαλεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού για Νέους.

Εκτός από εμάς που είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο, οι εταίροι μας ήταν ένας μη-κυβερνητικός οργανισμός, μία μικρομεσαία επιχείρηση και ένα Πανεπιστήμιο. Η εμπειρία που μοιράστηκαν μαζί μας υπήρξε πραγματικά πολύτιμη. -Άννα Δαλώση


SEAL CYPRUS_Cursor meeting in Poland.jpg



Ο SEAL CYPRUS που συντόνισε το έργο είχε εταίρους από την Ιρλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στο πλαίσιο του έργου CURSOR πραγματοποιήθηκαν ταξίδια στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Πριν από λίγους μήνες ο οργανισμός SEAL CYPRUS πραγματοποίησε σειρά δωρεάν Εργαστηρίων Καριέρας για Άνεργους Νέους. Με το υπόβαθρό μου ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ήμουν η βασική εκπαιδεύτρια σε αυτά τα εργαστήρια. Τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποίησα κατά τα σεμινάρια είχαν δημιουργηθεί με χρηματοδότηση από το Erasmus+ για το έργο CURSOR. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στον δικό τους χρόνο την πλατφόρμα τηλεμάθησης του έργου εντελώς δωρεάν ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Ως Υπεύθυνη Έργων στον οργανισμό SEAL CYPRUS, απέκτησα εμπειρία στη διαχείριση διακρατικών έργων με συνεργάτες από διάφορους πολιτισμούς αλλά και με διαφορετική εργασιακή κουλτούρα. Εκτός από εμάς που είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο, οι εταίροι μας ήταν ένας μη-κυβερνητικός οργανισμός, μία μικρομεσαία επιχείρηση και ένα Πανεπιστήμιο. Η εμπειρία που μοιράστηκαν μαζί μας υπήρξε πραγματικά πολύτιμη.

SEAL CYPRUS_Cursor meeting in Ireland.jpg


Η πρώτη μου επαφή με το Erasmus+ ήταν στην Εσθονία, όπου συμμετείχα σε σεμινάριο δημιουργίας επαφών. Το πρόγραμμα με βοήθησε να καλλιεργήσω προσωπικές φιλίες αλλά και επαγγελματικές σχέσεις. Επιπλέον, μπόρεσα να βοηθήσω το έργο του οργανισμού μας στους τομείς της Νεολαίας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ο στόχος της δουλειάς μας είναι η υλοποίηση έργων που να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία. Είναι σαφές ότι το Erasmus+ έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη. Είμαι ευγνώμων που ένας από αυτούς τους Ευρωπαίους είμαι και εγώ!




Αθανάσιος Αρσένης

Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ1 Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με τίτλο Ιστοκαλλιέργεια και Μοριακή Βιολογία.


Το συνεργαζόμενο ίδρυμα ήταν στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα.

Η συμμετοχή μου στο Erasmus+ είχε θετική επίδραση σε εμένα προσωπικά αλλά και στη σχολική κοινότητα, καθώς με βοήθησε να αποκομίσω γνώσεις και δεξιότητες απόλυτα συνδεδεμένες με την εργασία μου και με την πρόοδο της επιστήμης, μεταφέροντας αυτές τις γνώσεις στους μαθητές μου. -Αθανάσιος Αρσένης


Αθανάσιος Αρσένης1.jpg


Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από 1-5 Ιουλίου 2019 και η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του προαναφερθέντος οργανισμού.

Το σεμινάριο είχε θέμα την Ιστοκαλλιέργεια και Μοριακή Βιολογία. Παράλληλα, και στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης, έγινε εκπαίδευση στην παρασκευή θρεπτικών διαλυμάτων για ιστοκαλλιέργεια, την αναπαραγωγή φυτών με μικρο-μοσχεύματα in vitro, τη δημιουργία πηκτής αγαρόζης, την εκχύλιση DNA από φυτικούς ιστούς καθώς και απόσταξη αιθέριων ελαίων.

Αθανάσιος Αρσένης2.jpg


Κατάγομαι από την Ελλάδα, οπότε δεν υπήρξε ιδιαίτερη επίδραση στη γλώσσα. Υπήρξε όμως επίδραση με την κουλτούρα και τις δραστηριότητες επαγγελματιών της περιοχής που επισκεφτήκαμε (Βοτανικός Κήπος Κρουσίων). Παράλληλα, με βοήθησε στη γνωριμία και ανάπτυξη σχέσεων που αργότερα αξιοποιήθηκαν για συνεργασία και επίσκεψη με τους μαθητές μου στον οργανισμό.

Η συμμετοχή μου στο Erasmus+ είχε θετική επίδραση σε εμένα προσωπικά αλλά και στη σχολική κοινότητα, καθώς με βοήθησε να αποκομίσω γνώσεις και δεξιότητες απόλυτα συνδεδεμένες με την εργασία μου και με την πρόοδο της επιστήμης, μεταφέροντας αυτές τις γνώσεις στους μαθητές μου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επίδραση του προγράμματος στους μαθητές καθώς τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε ανελλιπώς ως σχολείο, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολλούς μαθητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από αγροτική περιοχή με λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με μαθητές άλλων σχολείων.




Αντιγόνη Γεωργίου

Το πρότζεκτ της Ολλανδίας ήταν ομαδικό και μέσω αυτού έπρεπε να αναλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο ενός εστιατορίου που κατασκεύαζε φαγητά από έντομα. Για το πρότζεκτ της Λιθουανίας έπρεπε να αναπτύξουμε ένα καινούριο πακέτο υπηρεσιών για το spa hotel που μέναμε.

Το συνεργαζόμενο ίδρυμα στην Ολλανδία ήταν το Stichting Business Development Friesland και στη Λιθουανία το UAB Spa Birstonas (Vytautas Mineral Spa). Τα περισσότερα άτομα, τόσο στη Ολλανδία όσο και στην Λιθουανία, ήταν φοιτητές από την Κύπρο, όμως υπήρχαν και άτομα που φοιτούσαν στην Κύπρο αλλά η καταγωγή τους ήταν από αλλού όπως Ρόδο, Ρουμανία, Αγγλία και Ρωσία.

Το να ακούς και να προσπαθείς να μαθαίνεις έστω μικρές εκφράσεις από τη γλώσσα της κάθε χώρας είναι φανταστικό. Από την Ολλανδία κρατώ την χαλαρότητα και την ελευθερία της κουλτούρας τους, ενώ από την Λιθουανία κρατώ την τυπικότητα και τα ωραία τοπία τους. -Αντιγόνη Γεωργίου


Αντιγόνη Γεωργίου2.jpg


Και τα δύο έργα Erasmus₊ στα οποία συμμετείχα ήταν Σχέδια Κινητικότητας στον τομέα της ΕΕΚ.

Έχοντας πάρει πολλές καινούργιες γνώσεις σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, έχει αλλάξει η οπτική που βλέπω την κάθε επιχείρηση που εργάζομαι. Αναγνωρίζω πολλές φορές λάθη που γίνονται και στο μυαλό μου προσπαθώ να βρω κάποια επίλυση γύρω από το θέμα ή ακόμη και πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτά.

Και στις δύο χώρες γνώρισα ένα μικρό κομμάτι από την κουλτούρα τους. Το να ακούς και να προσπαθείς να μαθαίνεις έστω μικρές εκφράσεις από τη γλώσσα της κάθε χώρας είναι φανταστικό. Από την Ολλανδία κρατώ την χαλαρότητα και την ελευθερία της κουλτούρας τους, ενώ από την Λιθουανία κρατώ την τυπικότητα και τα ωραία τοπία τους.

Η εμπειρία του Erasmus μού έχει μείνει αξέχαστη. Είναι μια εμπειρία που θα συμβούλευα άτομα κάθε ηλικίας άτομο να τη ζήσουν. Μέσα από το Erasmus έχω κάνει πολύ καλές φιλίες, έχω μάθει να επιλύνω προβλήματα, να είμαι πιο ομαδική και να σκέφτομαι με πιο επιχειρηματικό μυαλό.




ΜΑΘΕ ΟΤΙ...

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027 θα προσφέρει ευκαιρίες σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρακολουθούν την ιστοσελίδα www.erasmusplus.cy, όπου ανακοινώνονται οι ετήσιες προσκλήσεις για υποβολή αίτησης, καθώς και οι ημερίδες για παροχή βοήθειας. Φυσικά, εάν κάποιος έχει οποιαδήποτε απορία, το προσωπικό των δύο υπηρεσιών είναι πάντοτε διαθέσιμο μέσω email, τηλεφωνικά ή για προσωπική συνάντηση, για επίλυση των οποιωνδήποτε αποριών και παροχή στήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ