«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων»

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας και οι ανησυχητικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και τη διερεύνηση του ιατρικού ιστορικού των νοσηλευόμενων ασθενών.

Article featured image
Article featured image

Διαπιστώνεται ότι:

Το 70% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 40 ετών και κάτω.

Από αυτούς, μόνο το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ποσοστό περίπου 16% έχει ιστορικό εμβολιασμού με την 1η δόση, παραμένοντας όμως επιρρεπείς στον ιό καθώς δεν έχουν αποκτήσει επαρκή ανοσία. Το υπόλοιπο 80% των κρουσμάτων δεν έχει καθόλου ιστορικό εμβολιασμού.

Πάνω από 90% των ατόμων που εισάγονται για νοσηλεία είναι ανεμβολίαστοι.

Παρατηρείται τις τελευταίες μέρες αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύονται είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είτε διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 33χρονου ασθενούς που την Κυριακή χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί απευθείας από το Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Καταγράφεται αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στις Επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου, με την αύξηση να παρατηρείται και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο στην Λεμεσό. Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει ρευστή και αύξηση μπορεί να καταγραφεί ανά πάσα στιγμή και στις υπόλοιπες Επαρχίες.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία, με δεδομένο ότι η ινδική μετάλλαξη:

- είναι 6 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη,

- προκαλεί πιο επιθετική διασπορά του ιού,

- πλήττει περισσότερο νεαρά άτομα που έχουν εντονότερη κοινωνικοποίηση,

- ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο σε ανεμβολίαστα άτομα,

- αν και μεμονωμένα, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο σε περιστατικά χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η διαδικασία αλληλούχισης που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του ECDC είναι χρονοβόρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και να προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών.


Πιο κάτω η ανακοίνωση του υπουργού με αφορμή τις νέες αυτές διαπιστώσεις:

H βαθμιαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο συμβαδίζει με την αντίστοιχη εικόνα που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως είναι η επανέναρξη των επαγγελματικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μετά την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, η μη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ραγδαία εξάπλωση της (ινδικής) μετάλλαξης «Δέλτα».

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθούν τα δεδομένα και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), το οποίο σημειώνει ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη «Δέλτα» θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%) δεν έχουν εμβολιαστεί. Πηγή ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν ειδικής νοσηλείας.

Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα τους νέους, να αξιοποιήσουν το εμβόλιο, το μοναδικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση του ιού, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να διασφαλίσουν την υγεία των αγαπημένων τους. Η Πύλη Εμβολιασμού παραμένει ανοικτή με διαθέσιμα εμβόλια που αρκούν για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας που θα μας προστατεύσει αποτελεσματικότερα από τον ιό. Καλώ, επίσης, για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το Υπουργείο Υγείας θα εντατικοποιήσει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται με οργανωμένα σύνολα, φοιτητικές και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκα με τον κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενόψει της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός Υγείας, και τον ενημέρωσα διεξοδικά για την επιδημιολογική κατάσταση. Ο κ. Χατζηπαντέλας είχε μια πρώτη επαφή με τη Διοίκηση του Υπουργείου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες προπαρασκευαστικές συναντήσεις, μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1η Ιουλίου.



Κεντρική φωτογραφία: visuals / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ