Ινδία: Γιατροί εξετάζουν αν η μετάλλαξη «Δέλτα» συνδέεται με γάγγραινα και απώλεια ακοής

Η μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία συνδέεται με το καταστροφικό δεύτερο κύμα της COVID-19 στην Ινδία, είναι η πιο μολυσματική που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

Article featured image
Article featured image

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, προβλήματα ακοής, σοβαρές γαστρικές διαταραχές και θρόμβοι στο αίμα που οδηγούν σε γάγγραινα, συμπτώματα που κατά κανόνα δεν συναντώνται σε ασθενείς Covid, έχουν συνδεθεί από γιατρούς στην Ινδία με την παραλλαγή Δέλτα (επίσης γνωστή ως B.1.617.2). Στην Αγγλία και τη Σκωτία, τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος – που επίσης κυριαρχεί εκεί – ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη επιστημονική έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτές οι νεότερες κλινικές παρουσιάσεις συνδέονται με τη Β.1.617 ή όχι», δήλωσε ο Abdul Ghafur, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Apollo, στην Τσενάι, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ινδίας. Ο Ghafur είπε ότι βλέπει περισσότερους ασθενείς Covid με διάρροια τώρα παρά στο αρχικό κύμα της πανδημίας. «Πέρυσι, νομίζαμε ότι είχαμε μάθει τον νέο εχθρό μας, αλλά άλλαξε», είπε ο Ghafur, προσθέτοντας ότι «αυτός ο ιός έχει γίνει τόσο απρόβλεπτος».

INDIA-COVID-2-1068x573.jpg


Πόνος στο στομάχι, ναυτία, έμετος, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και πόνος στις αρθρώσεις είναι μεταξύ των ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς Covid, σύμφωνα με έξι γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς σε ολόκληρη την Ινδία. Οι παραλλαγές Β και Γ – που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα – έχουν δείξει ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ενεργοποίησης ασυνήθιστων κλινικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο Ganesh Manudhane, καρδιολόγος στη Βομβάη που έχει θεραπεύσει οκτώ ασθενείς με θρομβωτικές επιπλοκές στο νοσοκομείο Seven Hills κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών λέει ότι «μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μικρούς θρόμβους αίματος τόσο σοβαρούς που οδήγησαν τον προσβεβλημένο ιστό να πεθάνει και να αναπτύξει γάγγραινα». Δυο εξ αυτών χρειάστηκαν ακρωτηριασμό δακτύλων χεριού και ποδιού. «Είδα 3 με 4 περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο και τώρα είναι ένας ασθενής τη βδομάδα» πρόσθεσε.


Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μπορεί να οδήγησε και σε αύξηση της συχνότητας με την οποία παρατηρούνται σπάνιες επιπλοκές Covid. Ακόμα και έτσι όμως, ο Manudhane λέει ότι μπερδεύεται από τους θρόμβους αίματος που βλέπει σε ασθενείς που ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες χωρίς ιστορικό προβλημάτων πήξης. «Υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού» σημειώνει και προσθέτει ότι συλλέγει στοιχεία για να μελετήσει γιατί κάποιοι αναπτύσσουν θρόμβους κι άλλοι όχι.

Οι γιατροί εντόπισαν επίσης περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα έντερα, προκαλώντας στους ασθενείς να βιώσουν πόνο στο στομάχι. «Άλλοι ασθενείς αναζητούν ιατρική περίθαλψη για απώλεια ακοής, πρήξιμο στον αυχένα και σοβαρή αμυγδαλίτιδα» δήλωσε η Hetal Marfatia, χειρουργός στο νοσοκομείο King Edward Memorial της Βομβάης.H μετάλλαξη «Δέλτα» έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες,
ενώ προκάλεσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την Αυστραλία στις ΗΠΑ. Η αύξηση των λοιμώξεων που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή έχει αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, να επαναθεωρήσει τα σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα αργότερα μέσα στον Ιούνιο.Με πληροφορίες από Bloomberg / ertnews.gr

Κεντρική Φωτογραφία: Getty Images

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ