Ο Ζήσης Ρούμπος είναι ο άντρας που όλοι πρέπει να γίνουμε

«Γεννημένος το ’76, πρόλαβα να δω τις γυναίκες στις μαζώξεις να μαζεύουν τα πιάτα, ενώ οι άντρες καπνίζαν τα τσιγάρα στα σαλόνια. Σαλόνια που δεν ξεβρωμίζανε από την αντρίλα ποτέ».

Article featured image
Article featured image

Αφορμή για την ανάρτησή του η γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, της 26χρονης που δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, Δημήτρη Βέργο.

Ο Ζήσης Ρούμπος έγραψε για τη δική του εμπειρία, ως παιδί που μεγάλωσε σε μία εποχή που ο άντρας ήταν το ισχυρό και το απόλυτο ον στο σπίτι και την κοινωνία με τη γυναίκα να αποτελεί απλώς μία μηχανή αναπαραγωγής παιδιών και φροντίδας του σπιτιού, χωρίς δική της υπόσταση. Για μια εποχή που η γυναίκα ήταν αδύναμη να αντιδράσει σε οτιδήποτε και ήταν υπόχρεη να υπακούει, να υπομένει και να εκτελεί, χωρίς να βαρυγκωμά. Σε μια εποχή που αν κάποιος άντρας ήταν τρυφερός με τη γυναίκα του ήταν δειλός και μαλθακός. Για αυτή την εποχή που δημιούργησε άντρες κτητικούς, εγωιστές και βίαιους απέναντι στην κάθε γυναίκα που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που η κοινωνία τους φύτεψε στο κεφάλι.

Η ανάρτηση του γνωστού κωμικού:


Αυτήν τη σκατίλα της πατριαρχίας την έζησα, την διδάχτηκα καλά. Γεννημένος το ’76, πρόλαβα να δω τις γυναίκες στις μαζώξεις να μαζεύουν τα πιάτα, ενώ οι άντρες καπνίζαν τα τσιγάρα στα σαλόνια. Σαλόνια που δεν ξεβρωμίζανε από την αντρίλα ποτέ.

Πρόλαβα να ζήσω το «η γυναίκα σπίτι με τα παιδιά αλλιώς στην μάνα της» και το «αυτή βάφει το μαλλί, είναι πουτάνα». Το παιδικό μου αυτί άκουσε σε καφενείο τους «μεγάλους» να μιλάνε για «γκόμενες» λες και ήταν αμάξια.

Άμα κανένας φίλος ήταν πιο τρυφερός με την γυναίκα του, έτρωγε σίγουρα παντόφλα. «Σ’ αγαπώ, θα πεις μονάχα τη μέρα που παντρεύεσαι». Συμβουλή συγγενή, στο παιδικό μου αυτί.

Έζησα, άκουσα, έμαθα να τις μειώνω τις γυναίκες. Να επιβάλλομαι. Έθρεψα για χρόνια μέσα μου ένα τέρας. Το ισχυρό φύλο. Μέχρι που είδα πόσο ανίσχυρος είμαι μπροστά σε αυτά που μπορεί να μου προσφέρει η γυναίκα. Οι γυναίκες. Η γυναίκα μου.

Για χάρη τους, έκανα ψυχανάλυση. Να σπάσω το γαμημένο απόστημα, να χυθεί από μέσα όλη η σκατίλα του άντρα και από άντρας, να γίνω άνθρωπος.

Έζησα κι άλλα, που δεν γράφονται.

Μου δίνει ελπίδα που μαζί με τους φίλους μου, μεγαλώνουμε παιδιά, που βλέπω το παρελθόν να πεθαίνει.

Καμία συμφιλίωση με το τέρας. Να πάτε ψυχανάλυση μάγκες. Να το σκοτώσετε, το μόνο που αξίζει θάνατο. Το τέρας που μας φυτέψανε οι παλιοί.

Κι όσο το τρέφουμε, μέρος του προβλήματος θα είμαστε κι εμείς.

Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Συγγνώμη που υπήρξα κάποιος που τον ενοχλούσε η λέξη.

Είναι το τέρας δυνατό, μα εμένα με κάνει η γυναίκα μου δυνατότερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ