Ο κύριος Δημήτρης, που κάποιοι έκλεισαν στην πύλη του ΣΙΓΜΑ, έχει πάνω του σφαίρα από την εισβολή

Τα θύματα έχουν όνομα. Και ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Πολεμιστής του 1974 είναι ο φύλακας της πύλης του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, που οι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να κάψουν ζωντανό με φωτοβολίδα.

Ο κύριος Δημήτρης Σκούρος, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δέχθηκε επίθεση στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, όταν ομάδα κουκουλοφόρων, μετά από πορεία διαμαρτυρίας που προηγήθηκε στο Προεδρικό, εισήλθε στο κτήριο βάζοντας φωτιά και σπάζοντας την είσοδο.

Ο φύλακας της πύλης του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, λοιπόν, που σχεδόν έκαψαν ζωντανό με φωτοβολίδα, είναι καταδρομέας, Επιλοχίας του 3ου Λόχου Κρούσεως, της 33ης Μοίρας Καταδρομών και το 1974 πολέμησε στον Πενταδάκτυλο.Ο Δημήτρης Σκούρος για όσα έζησε στην πύλη

«Το πρώτο που χτύπησαν ήταν την πύλη εδώ. Έριξαν την πρώτη φωτοβολίδα μέσα, πήρε φωτιά η Πύλη. Έκλεισα τον γενικό διακόπτη για να μην προχωρήσει το κακό. Μου έκλεισαν την πόρτα από πίσω και δεν με άφηναν να βγω έξω. Τους λέω ‘ρε παιδιά θα πεθάνω’ και μου απάντησαν ‘ρε π@@@φασίστα τσουρουλόπαιδο. Αυτά ήταν τα λόγια τους. ‘Να πεθάνετε όλοι, και εσύ και ο Τσουρούλης. Είσαστε φασίστες’».


Στον φακό του ΣΙΓΜΑ είχαν μιλήσει τον περασμένο Ιανουάριου δύο συμπολεμιστές του θρυλικού Καταδρομέα Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, που έπεσε μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα, ως Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Ένας εξ αυτών ήταν ο Δημήτρης Σκούρος.

Διηγούνται πως κατέλαβαν το ύψωμα και πως μετά δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από του Τούρκους εισβολείς, οι οποίοι τους καθήλωσαν, δολοφονώντας τον Διοικητή και κτυπώντας με πυρά όσους τον προσέγγιζαν για να πάρουν την σορό του.

Στην συνέντευξη περιγράφουν με συγκίνηση και δέος τις τελευταίες του στιγμές, μετά που πυροβολήθηκε από Τούρκο ελεύθερο σκοπευτή και διαπίστωσαν οι ίδιοι τον θάνατό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ