«Καλύτερα να συντηρήσουμε τη Γη παρά να κατακτήσουμε τον Άρη»

Καθηγητής αστροφυσικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Article featured image
Article featured image

Από το πατρικό του στα Γρεβενά, στην Ελλάδα, ο Θανάσης Οικονόμου, καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University, κορυφαίος επιστήμονας που έχει συνεργαστεί πολλάκις τα τελευταία πενήντα χρόνια με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) όπως και με τη βιομηχανία της διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.


«Έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει σχολιάζοντας την γκρίζα επικαιρότητα των δασικών πυρκαγιών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ.


O καθηγητής Αστροφυσικής που, μετά από δεκαετίες καριέρας με διαστημικό πρόσημο, παραδέχεται πως «κοιτά περισσότερο χαμηλά πια, παρά ψηλά» δηλώνει «αισιόδοξος πως ο Άνθρωπος θα πετύχει στις αποστολές του στον πλανήτη Άρη- αν και δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να "κατακτήσουμε" τον πλανήτη αυτό. Είναι, λέω, καλύτερα να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας που είναι τόσο ιδανικός για τον Άνθρωπο αντί να κάνουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε τον Άρη σε κατοικήσιμο πλανήτη!», σημειώνει με έμφαση.


Η τεχνολογία βοηθά στις φυσικές καταστροφές αλλά μέχρι ένα σημείο. «Μπορούμε πράγματι-απαντά- να παρατηρήσουμε από το διάστημα καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαστημόπλοια των οποίων ο σκοπός είναι παρατηρούν τι συμβαίνει στη Γη, τις πυρκαγιές, τις καταστροφές, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό».


«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρυθμός της δραστηριότητάς μας είναι καταστροφικός για το άμεσο μέλλον», αναφέρει ο κ.Οικονόμου και εστιάζει στην ραγδαία κλιματική αλλαγή. «Είναι εδώ με όλα τα αποτελέσματα της: πυρκαγιές, πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες όμως είναι η ταχύτητα με την οποία έχουμε τις αλλαγές. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει ο Γρεβενιώτης πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης.Κεντρική Φωτογραφία: Egor Yakushkin / Unsplash

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ