Χωρίς τέλος η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ώρο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

«Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», προσθέτει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το Σάββατο, ένας ανταποκριτής του Sky News κατέγραψε εικόνες με Βρετανούς αλεξιπτωτιστές να τραβούν ανθρώπους από το χάος και να τους παραδίδουν σε γιατρούς, οι οποίοι έκαναν ελέγχους για ζωτικές ενδείξεις σε εκείνους που παρέμεναν πεσμένοι στο έδαφος. Λίγο αργότερα, κάποιους από αυτούς κάλυπταν τα σώματα με λευκά σεντόνια.

Το βίντεο από το ρεπορτάζ του Sky News, είναι συγκλονιστικό (προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες):



Στο μεταξύ, μέχρι την Πέμπτη και σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε πηγές από το ΝΑΤΟ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν, συνολικά 12 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους μέσα και γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» από την Κυριακή.

Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε, επίσης, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από ποδοπάτημα, την ώρα που τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πτήση εκκένωσης, είτε από πυροβολισμούς στην περιοχή.

h_57119067.jpg
Άτομα προσπαθούν να περάσουν τον τοίχο του αεροδρομίου. [ΕPA]



ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ενδέχεται να επιτάξει αερομεταφορείς για να μεταφέρουν ανθρώπους από την Καμπούλ

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Σάββατο.

Ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, σημείωσε ότι εστάλη «προειδοποίηση επίταξης» στις εταιρείες την Παρασκευή, με την οποία ενημερώνονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πληρώματά τους, πάντως πρόσθεσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το σχέδιο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον έναν αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο, τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα διαταχθούν να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Αντ’ αυτού, μάλλον θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.

2021-08-16T103938Z_139199684_RC2A6P95FSHV_RTRMADP_3_AFGHANISTAN-CONFLICT-1.jpg
Γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai. [REUTERS]



Με πληροφορίες από protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ