Μεγάλη ζημιά από σκουλήκια στο Μοναστήρι Χρυσορρογιάτισσας

Καταστροφές σκουληκιών ύψους ενός εκατομμυρίου.

Article featured image
Article featured image

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Μητρόπολη Πάφου θα καταβάλουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα σκουλήκια στη σκέπη του Μοναστηριού Χρυσορρογιάτισσας, στην Πάφο. Επί της ουσίας, τα σκουλήκια «έφαγαν» τη στέγη, με επακόλουθο τον διαχωρισμό των κεραμιδιών έως και πέντε εκατοστά.

Σημειώνεται, πως πέρα από το πρόβλημα στη στέγη, ένας ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» τα κεραμίδια της σκεπής. Στη θέση τους μπορούν να τοποθετηθούν μόνο παλιά κεραμίδια, καθώς τα καινούρια απορρίπτονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Μέχρι το 2020, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μπορούσε να συνεισφέρει έως και €100.000 σε μνημεία Β (δεύτερου πίνακα). Το 2021, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, δήλωσε πως βάσει του άρθρου 8 (2) του περί Αρχαιοτήτων Νόμου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καταβάλει το 50% του συνολικού κόστους για τις εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των επιχορηγήσεων.

Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε, ώστε να βοηθηθούν κοινότητες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καλύψουν το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης ενός αρχαίου μνημείου.

Το ύψος του φετινού κονδυλίου που θα διαθέσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για αρχαία μνημεία Β ανέρχεται στο €1,3 εκατομμυρίου. Θα επιχορηγήσει το 50% του κόστους συντήρησης στην εκκλησία της Χρυσορρογιάτισσας, που κυμαίνεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι υπόλοιπες €500.000 θα καταβληθούν από την Μητρόπολη Πάφου. Σε περίπτωση διαφοροποίησης του κόστους, ακολουθεί και η ανάλογη οικονομική τροποποίηση.

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, σε πρόσφατη δήλωσή της στον «Φ» ανάφερε: «Είναι ζήτημα χρόνου να εγκριθεί το κονδύλι συντήρησης της Χρυσορρογιάτισσας, αφού βεβαίως εκτιμηθεί το κόστος».

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η CITY με τη διευθύντρια του Τμήματος, ενημερωθήκαμε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων συζητά το θέμα. Σκοπός είναι να ασχοληθεί με το ζήτημα μία σωστή ομάδα συμβούλων μελετητών, ώστε να αρχίσει η μελέτη. «Χρειάζεται μία εξειδικευμένη μελέτη πριν τις εργασίες και την υλοποίηση», δήλωσε στη CITY η Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καρούσο, το κόστος συντήρησης της Μονής και των παλαιών πτερύγων της, συμποσούται σε €981.498,00, χωρίς το ΦΠΑ. Για να προσδιοριστεί η επιχορηγούμενη δαπάνη, πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μελετών και η επιμέτρηση.



Δείτε παρακάτω ένα ντοκιμαντέρ για τη μονή, σε δύο μέρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ