Ο απολογισμός των Κύπριων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Επιτυχημένη η κυπριακή παρουσία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Ο απολογισμός των Κύπριων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Επιτυχημένη η κυπριακή παρουσία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Article featured image
Article featured image

Του Αργύρη Αργυρού (απεσταλμένος ΕΑΚ)


Αρκετά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία των Κύπριων αθλητών και αθλητριών που έλαβαν μέρος στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και τα 15 παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και ασχέτως του τελικού αποτελέσματος είχαν την ικανοποίηση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Οι πλείστοι έφυγαν ευχαριστημένοι για την προσπάθεια και το αποτέλεσμά τους, ενώ υπήρχαν -όπως συμβαίνει συνήθως- και οι απογοητεύσεις, όχι τόσο για την προσπάθεια, αλλά για το τελικό αποτέλεσμα.

Στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κυπριακός αθλητισμός ανέδειξε ακόμα δύο Ολυμπιονίκες, τον Παύλο Κοντίδη (3η φορά), ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση στα Λέιζερ της ιστιοπλοΐας και την Άντρη Ελευθερίου (2η φορά), η οποία κατετάγη 7η στο σκιτ της σκοποβολής. Άλλοι δύο αθλητές μας βρέθηκαν μία θέση μακριά από την πρώτη οκτάδα, ο Γιώργος Αχιλλέως στο σκιτ (9ος) και ο Μάριος Γεωργίου στο μονόζυγο της ενόργανης γυμναστικής (9ος). Και οι τέσσερις αυτοί αθλητές μας μπορούσαν να βρεθούν στα μετάλλια, καθώς χρειάζονταν λίγη τύχη ή λίγη περισσότερη προσπάθεια, ενώ στην περίπτωση του Κοντίδη μέτρησε και ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς οι κριτές τον ακύρωσαν σε μια ιστιοδρομία, στερώντας του τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμα και το χρυσό μετάλλιο. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι αδικίες, ακόμα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την έζησε πολύ έντονα ο μοναδικός αθλητής μας με Ολυμπιακό μετάλλιο, το αργυρό από το 2012 στο Λονδίνο.

Στο Τόκιο, από τους 15 αθλητές μας που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους, κάτι που από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία και τιμή, οι εννέα είχαν προηγούμενες εμπειρίες, ενώ έξι πήραν το «βάπτισμα του πυρός» και αποκόμισαν τις πολύ σημαντικές πρώτες εμπειρίες τους από τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη μας. Οι Γιώργος Αχιλλέως και Ανδρέας Καριόλου κατέγραψαν ρεκόρ εμφανίσεων σε Ολυμπιακούς, αφού έφτασαν τις πέντε (5) παρουσίες, ενώ η Ελένη Αρτυματά έγινε η πρώτη Κύπρια γυναίκα με τέσσερις (4) εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς! Οι έξι νέοι αθλητές μας που συμμετείχαν στο «Τόκιο 2020», ανέβασαν τις συμμετοχές των Κύπριων αθλητών σε Ολυμπιακούς, στους 111, από το 1980 μέχρι το 2021.

kontidis.jpg
Παύλος Κοντίδης


Η αδικία του Κοντίδη και οι ιστιοπλόοι μας...

Στην υπενθύμιση της παρουσίας μας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, που διεξήχθησαν εν μέσω της πανδημίας του covid-19, με τους αθλητές να κάνουν καθημερινά τεστ σάλιου και να υποχρεώνονται για ελάχιστες μετακινήσεις στο Ολυμπιακό Χωριό ή στο χώρο διαμονής τους, αρχίζουμε από την ιστιοπλοΐα, στην οποία δικαιούμασταν μετάλλιο. Ο Παύλος Κοντίδης ήταν και πάλι εκπληκτικός στα Λέιζερ, ιδιαίτερα στις τρεις πρώτες ημέρες κατάφερε να κάνει καταπληκτικές κούρσες και να βρεθεί στην πρώτη θέση της κατάταξης. Όμως, στην έναρξη της τέταρτης αγωνιστικής ημέρας, στην 7η ιστιοδρομία, κι ενώ ήταν καθαρά στη δεύτερη θέση, που θα τον κρατούσε στην κορυφή, μία Ισπανίδα κριτής αποφάσισε πως έκανε pumping, με αποτέλεσμα να τον μηδενίσει και να τον χρεώσει με 36 βαθμούς ποινής! Η ποινή αυτή αποσυντόνισε κάπως τον αργυρό Ολυμπιονίκη μας, ο οποίος στην τελευταία ιστιοδρομία «κόλλησε στην κίνηση», τερματίζοντας 24ος, με αποτέλεσμα να μπει στην κούρσα μεταλλίων ως τέταρτος. Εκεί, παρά την προσπάθειά του, δεν μπόρεσε να καλύψει τις θέσεις που χρειαζόταν για να ξαναμπεί στα μετάλλια, κατακτώντας την 4η θέση, η οποία, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εξαιρετική. Όμως, για τον Κοντίδη ήταν άδικη και πόνεσε πολύ, όπως δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την 4η θέση σαν το «ξύλινο μετάλλιο». Ήταν η μεγαλύτερη στενοχώρια για όλη την αποστολή, επειδή ο 31χρονος πρωταθλητής μας άξιζε το μετάλλιο και του «κλάπηκε».

cariolou.jpg
Ανδρέας Καριόλου


Ελάχιστους μήνες προτού συμπληρώσει 39 χρόνια ζωής, ο Ανδρέας Καριόλου, στην πέμπτη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε την καλύτερη εμφάνισή του από ποτέ. Αν έμπαινε το ίδιο καλά και στην πρώτη ημέρα, στα σίγουρα θα μπορούσε να μπει δεκάδα και ίσως να αναδεικνυόταν Ολυμπιονίκης. Ωστόσο, ο εξαίρετος αυτός αθλητής κατέλαβε τη 12η θέση στα RS:X, ξεπερνώντας κατά μία θέση την προηγούμενη καλύτερή του παρουσία, που καταγράφηκε σε Αθήνα (2004) και Πεκίνο (2008) και ήταν η 13η θέση.

lappa2.jpg
Νατάσα Λάππα

μαριλενη μακρη.jpg
Μαριλένη Μακρή


Δύο σπουδαία ταλέντα της ιστιοπλοΐας, προτού συμπληρώσουν 20 χρόνια ζωής, η Μαριλένα Μακρή (Λέιζερ Ράντιαλ) και η Νατάσα Λάππα (RS:X), πήραν τις πρώτες πολύ σημαντικές εμπειρίες τους από Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ενοσίμα. Η απειρία έφερε αστάθεια, αλλά και οι δύο έχουν να περηφανεύονται για την πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς, κάτι που τους δίνει τεράστιο κίνητρο για το μέλλον και για το Παρίσι το 2024. Η Μακρή κατέλαβε την 33η θέση στα Λέιζερ Ράντιαλ και η Λάππα την 21η στην ιστιοσανίδα.

achilleos.jpg
Γιώργος Αχιλλέως


Αχ αυτός ο ένας δίσκος...

Από τις καλύτερες παρουσίες της κυπριακής σκοποβολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν αυτή στο Τόκιο και στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο της Ασάκα. Μετά το Πεκίνο το 2008, άλλη μία ασιατική πρωτεύουσα έφερε τους σκοπευτές μας στο σκιτ έναν δίσκο μακριά από την τεράστια επιτυχία, της εισόδου στον τελικό και ίσως και της κατάκτησης μεταλλίου. Ο πιο άτυχος ήταν ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος στα προκριματικά ισοβάθμησε στην 4η θέση με άλλους πέντε αθλητές με 122/125 δίσκους (μεγάλη επίδοση) και έπρεπε να δώσει αγώνα σιουτ - οφ, για τις εναπομείνασες τρεις θέσεις του τελικού. Κι εκεί, δυστυχώς, ο 40χρονος πρωταθλητής μας αστόχησε πρώτος (4ος δίσκος), με αποτέλεσμα να μην πάρει καν θέση Ολυμπιονίκη, αφού κατετάγη 9ος. Ήταν πραγματικά η μεγαλύτερη στενοχώρια για τον ίδιο, αλλά και για την κυπριακή σκοποβολή, καθώς η εμφάνισή του ήταν και πάλι παγκόσμιου επιπέδου. Εξαιρετικός ήταν και ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος κατέλαβε τη 12η θέση επισήμως (10ος ουσιαστικά), με 121/125, ξέροντας και αυτός πως για ένα δίσκο θα διεκδικούσε είσοδο στον τελικό. Στην πρώτη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Κωνσταντίνου έδειξε πως με σταθερότητα μπορεί να φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις στο σκιτ.

antri.jpg
Άντρη Ελευθερίου


Η δεύτερη Ολυμπιονίκης μας στο Τόκιο ήταν η Άντρη Ελευθερίου, η οποία μέμφεται την τρίτη και τέταρτη πούλα (23/25) για τη μη είσοδό της στον τελικό του σκιτ γυναικών. Η Ελευθερίου, έχοντας την καλύτερη εμφάνισή της από ποτέ σε Ολυμπιακούς, αναδείχθηκε και πάλι 7η Ολυμπιονίκης (όπως και στο Πεκίνο 2008) με 119/125 δίσκους. Έναν περισσότερο εύστοχο δίσκο χρειαζόταν για να μπει στη διαδικασία των σιουτ - οφ για είσοδο της στον τελικό... Κρίμα. Στο τραπ, στην πρώτη εμφάνισή του σε Ολυμπιακούς, ο Ανδρέας Μακρής πλήρωσε την όχι καλή ψυχολογία του -όπως δήλωσε- μένοντας μακριά από τον πραγματικό εαυτό του, καταλαμβάνοντας την 28η θέση από 29 συμμετοχές, με το χαμηλό 117/125 δίσκους.

makris.jpg
Ανδρέας Μακρής

217617527_2298062960328155_3918636032860289068_n.jpg
Δημήτρης Κωνσνταντίνου


Περηφάνια για την Αρτυματά...

Έπειτα από χρόνια, ο στίβος είχε ουσιαστικά μικρή παρουσία, με μόλις τρεις αθλητές να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανέβασε πάρα πολύ τα όρια, ενώ η πανδημία του κορονοϊού στέρησε τη δυνατότητα σε αθλητές μας, για να πετύχουν την πρόκρισή τους με διεθνείς συμμετοχές. Από τα τρία παιδιά που έλαβαν μέρος στο φανταστικό Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, η Ελένη Αρτυματά ήταν η κορυφαία όλων, σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την τέταρτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς, αριθμός ρεκόρ για Κύπρια αθλήτρια. Η πρωταθλήτριά μας στα 400μ. έκανε καταπληκτική ημιτελική κούρσα, συντρίβοντας το δικό της παγκύπριο ρεκόρ με 50.80 (από 51.14) και κατέλαβε την καλύτερη θέση στην ιστορία του κυπριακού στίβου από αθλήτρια, τη 13η, σε ένα αγώνισμα στο οποίο σημειώθηκαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Αρτυματά ήταν η 3η καλύτερη Ευρωπαία στα 400μ. και εξασφάλισε το όριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον (2022).

artymata.jpg
Ελένη Αρτυματά


Οι δύο άντρες της ομάδας του στίβου προέρχονταν από τραυματισμούς, που δεν τους επέτρεψαν να κάνουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Όμως, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πετυχαίνοντας και οι δύο την καλύτερη φετινή τους επίδοση, η οποία δεν ήταν αρκετή να τους περάσει στον τελικό. Ο Απόστολος Παρέλλης στη δισκοβολία, κατέλαβε τη 16η θέση στα προκριματικά με 62,11μ., ενώ ο Μίλαν Τράικοβιτς, στα 110μ. με εμπόδια, πέρασε από τον πρώτο γύρο (13.59) και αποκλείστηκε στα ημιτελικά (14.01), χτυπώντας άσχημα στο 9ο και 10ο εμπόδιο (23ος). Θυμίζουμε ότι και οι δύο αθλητές μας ήταν Ολυμπιονίκες στο Ρίο, με 8η και 7η θέση αντίστοιχα, δείχνοντας σταθερότητα στην πορεία των χρόνων.

milan.jpg
Μίλαν Τραΐκοβιτς

parellis.jpg
Απόστολος Παρέλλης


Έγραψαν ιστορία τα αδέλφια Αντωνίου...

Στην κολύμβηση, για τρίτη φορά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού δύο αδέλφια συμμετείχαν στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τους αδελφούς Καραπατάκη (Μάριο και Δημήτρη, ιστιοπλοΐα 1980) και τους αδελφούς Λουκά (Μιχάλη και Ηλία, σφαιροβολία, 1996). Η Κάλια και ο Νικόλας Αντωνίου αποτελούν το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κολύμβησης, έχοντας στα 21 και 17 τους χρόνια αντίστοιχα, την πρώτη παρουσία τους σε Ολυμπιακούς. Οι επιδόσεις τους ήταν κοντά στα δικά τους παγκύπρια ρεκόρ, σε 50μ. και 100μ. ελεύθερο και έφυγαν με σπουδαίες εμπειρίες από το Τόκιο. Η Κάλια Αντωνίου έγινε και η αθλήτριά μας με την καλύτερη θέση σε Ολυμπιακούς (27η από 81 στα 50μ. ελεύθερο) στην κολύμβηση, σε σχέση και με τις συμμετοχές.


nikolas antoniou.jpg
Νικόλας Αντωνίου

antoniousis.jpg
Κάλια Αντωνίου


Όλα στραβά για τη Χριστοφόρου...

Η Άντρη Χριστοφόρου, στη δεύτερη παρουσία της στην ποδηλασία δρόμου σε Ολυμπιακούς, πήρε την πιο πικρή εμπειρία της, και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Όλα πήγαν στραβά για την εκπληκτική ποδηλάτριά μας, την οποία, στη μεγάλη διαδρομή των 137 χιλιομέτρων, χτύπησε αυτοκίνητο της αυστριακής αποστολής (ευτυχώς δεν τραυματίστηκε), ενώ στην πορεία κάποιοι από τους κριτές τη σταμάτησαν για ένα πεντάλεπτο, με δικαιολογία ότι βγήκαν εκτός ορίου χρόνου, κάτι που δεν συνέβη... Αυτά τα ατυχή συμβάντα δεν της έδωσαν την ευκαιρία να τερματίσει και να καταγράψει χρόνο, όμως, επειδή είναι πεισματάρα επιφυλάσσεται για το Παρίσι...

220668067_2298058140328637_8376983180858798252_n.jpg
Άντρη Χριστοφόρου


Η όχι καλή μέρα του Μάριου Γεωργίου...

Αφήσαμε τελευταίο τον Μάριο Γεωργίου, τον αθλητή μας ο οποίος άνοιξε την αυλαία των κυπριακών συμμετοχών στο «Τόκιο 2020», γιατί πιστεύουμε πως αυτό το παιδί μπορούσε για τεράστια πράγματα. Απλώς δεν βρέθηκε σε καλό πρωινό, έκανε αρκετά λάθη και πραγματικά «αδίκησε τον εαυτό του». Ο 23χρονος πρωταθλητής μας, ένας φανταστικός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους της Ευρώπης (χάλκινος στο Ευρωπαϊκό του 2019), ίσως να επηρεάστηκε από το πολύ πρωινό ξύπνημα το Σάββατο 24 Ιουλίου και να μην είχε ακόμα βρεθεί το σώμα και το μυαλό στη σωστή ισορροπία. Οι τρεις πτώσεις που είχε, οι δύο στον πλάγιο ίππο, του στέρησαν την είσοδο στον τελικό του σύνθετου ατομικού, στον οποίο ο καλός Μάριος Γεωργίου θα βρισκόταν άνετα. Ωστόσο, είχε πολύ καλό πρόγραμμα στο μονόζυγο, καταλαμβάνοντας την 9η θέση και ήταν ο πρώτος επιλαχών για τον τελικό, στον οποίο δυστυχώς δεν αγωνίστηκε. Οι θέσεις που θα δείτε και πιο κάτω, δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητες και το ταλέντο του Μάριου Γεωργίου, ο οποίος θα πρέπει να εξαφανίσει γρήγορα από το μυαλό του την παρουσία του στο Τόκιο και να συγκεντρωθεί για τις επόμενες μεγάλες υποχρεώσεις του και βέβαια να ετοιμαστεί για τη μεγάλη διάκριση στο Παρίσι το 2024.

223516296_2297476547053463_4297343997658942254_n.jpg
Μάριος Γεωργίου


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (24/7/21)

Μάριος Γεωργίου

Σύνθετο ατομικό: 78.997 50 / 66

(έδαφος: 13.466, πλάγιος ίππος: 10.666, κρίκοι: 12.766, άλμα: 14.100, δίζυγο: 13.666, μονόζυγο: 14.333)

Έδαφος: 13.466 (5.500 + 8.066 - 0.100) 50 / 68

Πλάγιος ίππος: 10.666 (4.800 + 5.866) 74 / 74

Κρίκοι: 12.766 (5.000 + 7.766) 61 / 72

Δίζυγο: 13.666 (6.300 + 7.366) 52 / 70

Μονόζυγο: 14.333 (6.100 + 8.233) 9 / 71

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ (25/7/21)

Άντρη Χριστοφόρου Δεν τερμάτισε

(Απόσταση 137 χμ. Στη διαδρομή τη χτύπησε το αυτοκίνητο της Αυστρίας και στην πορεία οι διοργανωτές τη διέκοψαν από την πορεία προς τον τερματισμό! Τερμάτισαν οι 48 από τις 67 που πήραν εκκίνηση)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (25-26, 28-29 /7/21)

Άντρη Ελευθερίου (σκιτ) 7 / 28

(119/125: 24 + 24 + 23 + 23 + 25)

Γιώργος Αχιλλέως (σκιτ) 9 / 30

(122/125: 25 + 24 + 24 + 25 + 24)

Δημήτρης Κωνσταντίνου (σκιτ) 12 / 30

(121/125: 24 + 25 + 24 + 23 + 25)

Ανδρέας Μακρής (τραπ) 28 / 29

(117/125: 22 + 25 + 23 + 22 + 25)

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (25/7 - 1/8)

Παύλος Κοντίδης (Λέιζερ) 4 / 35

(88 β.π.: 4, 7, 5, 1, 20, 1, 36, 6, 8, 24, 12)

Ανδρέας Καριόλου (RS:X) 12 / 25

(118 β.π.: 18, 20, 15, 6, 9, 7, 11, 8, 17, 3, 10, 14)

Μαριλένα Μακρή (Λέιζερ Ράντιαλ) 33 / 44

(227 β.π.: 8, 30, 26, 27, 22, 31, 25, 23, 39, 35)

Νατάσα Λάππα (RS:X) 21 / 27

(218 β.π.: 24, 25, 26, 19, 17, 22, 20, 20, 18, 12, 22, 19)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (27-30/7/21)

Κάλια Αντωνίου (100μ. ελεύθερο) 29 / 51

(53.38, 1η στην 3η σειρά)

Νικόλας Αντωνίου (100μ. ελεύθερο) 40 / 70

(50.00, 3ος στην 4η σειρά)

Κάλια Αντωνίου (50μ. ελεύθερο) 27 / 81

(25.41, 4η στην 8η σειρά)

Νικόλας Αντωνίου (50μ. ελεύθερο) 45 / 73

(23.38, 5ος στην 5η σειρά)

ΣΤΙΒΟΣ (30/7/21, 3-4/8/21)

Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) 16 / 32

(προκριματικά: 61,73μ., 62,11μ. (sb), άκυρη)

Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια) 23 / 40

(πρώτος γύρος: 13.59 sb (23/40) 4ος στη 2η σειρά, Ημιτελικά: 14.01 (23/24) 8ος στην 3η σειρά)

Ελένη Αρτυματά (400μ.) 13 / 45

(πρώτος γύρος: 51.91 (23/45) 5η στην 6η σειρά, Ημιτελικά: 50.80 παγκύπριο ρεκόρ (13/24), 5η στην 1η σειρά)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ