Κρήτη: Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον «Λάμπρο», έναν νεαρό σπιζαετό

Από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις, αποδείχθηκε ότι το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί κατέληξε από βολή κυνηγετικού όπλου.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φώτο: Αρχείου


Το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί κατέληξε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση

Ένα τραγικό συμβάν, με θύμα τον «Λάμπρο», έναν νεαρό σπιζαετό αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες. Το αρπακτικό που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι, βρέθηκε νεκρό από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που γνωστοποίησε το τραγικό συμβάν, από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί κατέληξε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση.

aetos.pngΓια το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση, ώστε να συλλεχθούν όλα τα πιθανά χρήσιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα.


Η ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Περισσότερα από 25 χρόνια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αρκετά Ευρωπαϊκά κονδύλια και δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Κρήτη δεν στάθηκαν τελικά αρκετά για να πάμε, εν έτει 2021, ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά και κάποιοι να μην πυροβολούνε αετούς.

Ενώ η καταγεγραμμένη μείωση των θανάτων των άγριων ζώων στο νησί από πυροβολισμό δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ήρθε το προχθεσινό περιστατικό να αποδείξει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τη φύση ιδιοκτησία τους.

Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι, από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού, σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό και μετά από περιπλάνηση τεσσάρων μηνών προς αναζήτηση τροφής και επικράτειας, κατέληξε πριν από λίγες ημέρες (10/9/2021) νεκρός από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας.

DSCN7534 (1) (1).jpg
Ο «Λάμπρος» κατά την ημέρα δακτυλίωσης και σήμανσής του με δορυφορικό πομπό από τα στελέχη του ΠΚ-ΜΦΙΚ, σε ηλικία 2 περίπου μηνών ©Αρχείο ΠΚ-ΜΦΙΚ


Ο εντοπισμός του αετού κατέστη εφικτός χάρη στον δορυφορικό του πομπό που εξέπεμπε σήματα μετακίνησης του νεαρού Σπιζαετού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρουσία και η κίνησή του τη συγκεκριμένη ημέρα (10/09/2021) στη συγκεκριμένη περιοχή, κίνησε τις υποψίες των στελεχών του έργου LIFE Bonelli eastMed και οδήγησε τον Υπεύθυνο Τηλεμετρίας στο σημείο ακριβώς που κατέληξε το πουλί. Από το γεγονός ότι δίπλα στον νεαρό Σπιζαετό βρέθηκε νεκρός και ένας Σφηκιάρης, τον τρόπο κίνησης του αετού όπως καταγράφηκε από το σήμα του δορυφορικού του πομπού κατά τις τελευταίες ώρες πριν από τον θάνατό του και τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών συνάγεται ότι το ζώο πυροβολήθηκε την ώρα ακριβώς που είχε συλλάβει τον νεαρό Σφηκιάρη και τρεφόταν, ενώ ο θύτης φρόντισε να κρύψει το πτώμα του ζώου μακρύτερα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.

spizaetos.jpg
Τα δύο νεκρά πουλιά κατά τη διάρκεια της νεκροψίας ©Αρχείο ΠΚ-ΜΦΙΚΠρόκειται εμφανώς για άλλο ένα θρασύδειλο έγκλημα κατά της άγριας ζωής που καταγράφεται στο ιστορικό της Κρητικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που δεν διστάζει να θανατώσει έναν εμβληματικό συγκάτοικό μας στο νησί, τον οποίο σε άλλες περιπτώσεις υμνεί με μαντινάδες και άλλες μορφές λαϊκής τέχνης.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση, ώστε να συλλεχθούν όλα τα πιθανά χρήσιμα στοιχεία (τύπος βλήματος, στίγματα από δορυφόρο και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα. Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού οφείλει επίσης να ενημερώσει επισήμως σχετικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο.


Πηγή: cretalive.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ