Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή»

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση κατά της κλιματικής κρίσης που έγινε στο Βερολίνο, κατηγορώντας τη Γερμανία ως απείθαρχη κλιματικά.

Article featured image
Article featured image



Νέοι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη βγήκαν ξανά στους δρόμους την Παρασκευή, για να απαιτήσουν άμεση δράση προκειμένου να αναστραφεί η καταστροφική κλιματική κρίση. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τον καιρό της πανδημίας, ενώ έγιναν πέντε εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP26, που στόχο έχει να εξασφαλιστεί πιο φιλόδοξη δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Χθες, είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις σε πάνω από 1.500 μέρη, σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο του κινήματος Fridays for Future.


Η ιδρύτρια του κινήματος, Γκρέτα Τούνμπεργκ, βρέθηκε στο Βερολίνο

Οι ακτιβιστές της «Παρασκευής για το Μέλλον» αυξάνουν την πίεσή τους στους πολιτικούς λίγο πριν από τις (αυριανές) ομοσπονδιακές εκλογές, στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες για μεγαλύτερη προστασία του κλίματος. Στη συγκέντρωση μίλησε και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ως απείθαρχη κλιματικά. Αποχώρησε συνοδεία αστυνομίας, διότι τρεις άντρες την παρενόχλησαν και την προσέβαλαν.

greta-thunberg.jpg



Δύο μέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, αρκετές χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μαζί με την πρωτοβουλία «Fridays for Future» στο Βερολίνο υπέρ της μεγαλύτερης προστασίας του κλίματος. Συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στον χώρο μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ, στο οποίο έχει την έδρα του η ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) μετά από διαδήλωση στο κυβερνητικό τετράγωνο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής μόνο στο Βερολίνο.

«Πρέπει να ψηφίσετε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή», είπε στην ομιλία της η ιδρύτρια του κινήματος, η 18χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατηγόρησε δε τη Γερμανία ότι είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο. Με 80 εκατομμύρια κατοίκους αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα», τόνισε η Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν από τους μεγαλύτερους «κακούς του κλίματος».



Μετά την ομιλία της, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, η Τούνμπεργκ έφυγε υπό αστυνομική προστασία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τρεις άνδρες είχαν προηγουμένως παρενοχλήσει και προσβάλει την ακτιβίστρια του κλίματος.

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια «Fridays for Future» Λουίζα Νόιμπαουερ κάλεσε επίσης τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει την προστασία του κλίματος απόλυτη προτεραιότητά της. «Ο χρόνος τρέχει και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορίας που γράφουμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

clima-germany-astronaytis.jpg


climate-germany.jpg


germania-diamartyria-klima.jpg



Με πληροφορίες από Lifo και Athens Voice.

Φωτογραφίες: AP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ