Μετα-Covid παρενέργειες: παροσμία και φαντοσμία

Διεθνής μελέτη αναφέρει πως άτομα που πέρασαν κορωνοϊό, μετά την απώλεια της όσφρησης, βιώνουν διαστρεβλωμένες και ανύπαρκτες οσμές ακόμη και επί μήνες.

Article featured image
Article featured image


Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν απώλεια όσφρησης, εξαιτίας της Covid-19, τελικά την ξαναβρίσκουν ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλοι, όμως, εμφανίζουν αργότερα διάφορες επίμονες διαταραχές της συγκεκριμένης αίσθησης, όπως παροσμία και φαντοσμία, δηλαδή μυρίζουν αλλοιωμένες μυρωδιές σε σχέση με τις πραγματικές ή και τελείως ανύπαρκτες.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάσα Νιβ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 1.468 ασθενείς με Covid-19, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εμφανίσει απώλεια όσφρησης και γεύσης από την αρχή της λοίμωξης. Αρκετά γρήγορα, περίπου το 10% των ασθενών ανέφεραν, επίσης, διαστρεβλώσεις της όσφρησης (παροσμία) ή ανεξήγητες και φανταστικές οσμές (φαντοσμία).Μετά τη διέλευση έξι έως οκτώ μηνών από την αρχική λοίμωξη και τη διάγνωση της απώλειας όσφρησης, περίπου το 60% των γυναικών και το 48% των ανδρών είχαν ανακτήσει έως το 80% της οσφρητικής ικανότητας τους προ λοίμωξης. Παρόλο που η όσφρηση βελτιώνεται σχετικά νωρίς μετά τη λοίμωξη, τα περιστατικά παροσμίας (47%) και φαντοσμίας (25%) φαίνονται να αυξάνονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας ασθενής, «μερικές φορές μπορώ να μυρίσω κάτι καμένο, αλλά κανένας άλλος γύρω μου δεν μπορεί να το μυρίσει».

Τέτοια είδους προβλήματα όσφρησης είναι συχνότερα στους ανθρώπους με μακρά Covid-19 που έχουν περισσότερα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ξαφνική απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι δύο συχνά πρώιμα σύμπτωματα της Covid-19, στο 40% έως 75% των περιστατικών της νόσου. Αυτά τα προβλήματα οδηγούν σε άλλα προβλήματα για τη σωματική και ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας τη διατροφή.

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι η γεύση επανέρχεται ταχύτερα από την όσφρηση και ότι όταν οι διαταραχές όσφρησης επιμένουν για καιρό, δεν συνοδεύονται συνήθως από διαταραχές και της γεύσης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ