O Σοχάιλ ήταν μόνο 2 μηνών όταν χάθηκε κατά την εκκένωση της Καμπούλ

Η συγκινητική Οδύσσεια του βρέφους που τελικά βρέθηκε σώο και αβλαβές.

Article featured image
Article featured image


Ένα βρέφος που χάθηκε μέσα στο χάος της απομάκρυνσης Αφγανών και ξένων από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο είναι και πάλι με την οικογένειά του. Η επανένωση που έγινε σε κλίμα συγκίνησης το περασμένο Σάββατο κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από το ρεπορτάζ του Reuters.

Ο Σοχάιλ Αχμάντι ήταν μόλις 2 μηνών όταν στις 19 Αυγούστου βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μαζί με τους γονείς του που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Φοβούμενος ο πατέρας του μην ποδοπατήσουν το παιδί, το έδωσε σε έναν Αμερικανό στρατιώτη, ελπίζοντας να το πάρει λίγο αργότερα. Δεν το βρήκε όμως ποτέ.

Μετά από τις απέλπιδες προσπάθειες της οικογένειας να βρουν το βρέφος, ο πατέρας του, Μίρζα Αλί Αχμάντι, ο οποίος είχε εργαστεί ως φύλακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η μητέρα του Σοράγια και τα άλλα τέσσερα παιδιά τους μεταφέρθηκαν σε πτήση των ΗΠΑ εκτός Αφγανιστάν.

Η οικογένεια για μήνες δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν ο μικρός γιος τους, όμως τα καλά νέα δεν άργησαν να έρθουν.

sohail-pinei-gala_city.png
Ο Σοχάιλ που πίνει γάλα. Φωτογραφία: REUTERS / Ali Khara



Έπειτα από ένα ρεπορτάζ του Reuters σχετικά με την αναζήτηση του Σοχάιλ από την οικογένειά του, ο μικρός εντοπίστηκε τον Νοέμβρη στο σπίτι ενός 29χρονου οδηγού ταξί ονόματι Χαμίντ Σάφι.

Ο κ. Σάφι είπε ότι βρήκε τον Σοχάιλ στο έδαφος του αεροδρομίου, να κλαίει ολομόναχος. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει την οικογένεια του αγοριού, αποφάσισε να το πάρει σπίτι στη γυναίκα και τα παιδιά του και να το μεγαλώσει σαν δικό του γιο. Έχει ήδη 3 κόρες και έτσι πίστεψε πως εκπληρώθηκε η επιθυμία της μητέρας του, που του είχε ευχηθεί να κάνει και γιο.

vrefos-sohail-odigos-taxi-sizigos_city.png
Ο 29χρονος οδηγός ταξί με την γυναίκα του και τον μικρό Σοχάιλ. Φωτογραφία: REUTERS / Ali Khara



«Μπήκα στο αεροδρόμιο και είδα το παιδί στο έδαφος σε κακή κατάσταση. Το έδειξα σε πολλούς αλλά δεν μπορούσα να βρω κάποιον συγγενή του, έτσι κάλεσα τη γυναίκα μου στο σπίτι… Το πήγα στην οικογένειά μου, του αγόρασα γάλα και από τότε το φροντίζουμε εμείς…», είπε ο Χαμίντ Σάφι.

Ονόμασαν το βρέφος Μοχάμεντ Άμπεντ και δημοσίευσαν φωτογραφίες όλων των παιδιών μαζί στη σελίδα του Σάφι στο Facebook.

Όταν επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί είχε εντοπιστεί εκεί, ο παππούς του μωρού, που ζει στη βορειοανατολική επαρχία Μπανταχσάν, έκανε ένα μακρύ ταξίδι ως την Καμπούλ για να ζητήσει την επιστροφή του παιδιού.

Ωστόσο, ο κ. Σάφι αρνήθηκε να παραδώσει το μωρό και ζήτησε να μεταφερθεί αυτός και η οικογένειά του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

vrefos-sohail-odigos-taxi-papous_city.png
Ο 29χρονος Χαμίντ Σάφι δίνει το βρέφος στον παππού του κλαίγοντας. Φωτογραφία: REUTERS / Ali Khara



vrefos_sohail_papous_city.png
Ο παππούς κρατά στα χέρια του το βρέφος στο σπίτι του οδηγού ταξί. Φωτογραφία: REUTERS / Ali Khara



Η οικογενειακή επανένωση

Μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων - και μια σύντομη κράτηση του κ. Σάφι - η αστυνομία των Ταλιμπάν κανόνισε μια διευθέτηση μεταξύ των δύο οικογενειών και το μωρό επέστρεψε στον παππού του το Σάββατο, ανέφερε το Reuters.

Οι γονείς του είπαν ότι ήταν πολύ χαρούμενοι αφού παρακολούθησαν την επανένωση μέσω βίντεο κλήσης. Όλοι τους ανυπομονούν πλέον να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια έτσι ώστε ο Σοχάιλ να τους βρει στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου έχουν εγκατασταθεί.



Με πληροφορίες από Naftemporiki.gr, News247, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ