Η συγκινητική επανένωση 2 αδερφών που ήταν χωρισμένοι για 74 χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα δύο αδέρφια χωρίστηκαν κατά την (αιματηρή) διχοτόμηση του Πακιστάν με την Ινδία το 1947.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική εικόνα από EXPRESS


Την περασμένη Τρίτη, 11/1, δύο αδέρφια που είχαν χωριστεί κατά τη διχοτόμηση της Ινδίας με το Πακιστάν, το 1947, συναντήθηκαν ξανά, μετά από επτά δεκαετίες.

Όταν ο Muhammad Siddique και ο αδερφός του, ο Habib, συναντήθηκαν, αγκάλιασαν ο ένας τον άλλο με δάκρυα στα μάτια, όπως φαίνεται στο βίντεο που απαθανάτισε τη συγκινητική επανένωση των δύο αδερφών και κάνει τον γύρο των social media.

Ο 80χρονος Siddique ζούσε στην πόλη Μπόγκρα, στα περίχωρα της Φαϊσαλάμπαντ του Πακιστάν ενώ ο αδερφός του πέρασε τη ζωή του στο Παντζάμπ της Ινδίας.

Ο Siddique είπε στο «The Express Tribune» πως δύο μέρες πριν από την ανεξαρτησία του Πακιστάν, η μητέρα τους πήρε τον μικρό του αδερφό, που ήταν μόνο μερικών μηνών, και επισκέφτηκε τους γονείς της στο Παντζάμπ της Ινδίας. Μετά τη διχοτόμηση, ο Siddique περίμενε πως η μητέρα του θα επέστρεφε και πως θα έβλεπε αυτήν και τον μικρό του αδερφό, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

O Habib είπε πως «ο διάδρομος Καρταρπούρ» (που συνδέει το Πακιστάν με την Ινδία)*, του έδωσε το δικαίωμα να δει τον αδερφό του και με τη βοήθεια της ΜΚΟ «Punjabi Lehar», η οποία βοηθά φίλους και οικογένειες που χωρίστικαν κατά τη διχοτόμηση του 1947 να επανασυνδεθούν, ο Habib και ο Siddique βρέθηκαν μετά από 74 ατέλειωτα χρόνια και αγκαλιάστηκαν, προκαλώντας συγκίνηση.

*Στις 9 Νοεμβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν, εγκαινίασε το άνοιγμα ενός διασυνοριακού περάσματος, του Διαδρόμου Καρταρπούρ όπως ονομάστηκε, μέσω του οποίου δόθηκε πρόσβαση στους Ινδούς Σιχ να εισέρχονται στο Πακιστάν και να επισκέπτονται τον Γκουντβάρα Καρταρπούρ Σαχίμπ, χωρίς να χρειάζονται βίζα. Την ίδια μέρα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εγκαινίασε τον Διάδρομο Καρταρπούρ από τη μεριά της Ινδίας, και συγκεκριμένα στην πόλη Ντέρα Μπάμπα Νάνακ, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώτου προσκυνήματος μίας ομάδας 550 ατόμων (Τζάτα) προς τον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του Γκουρού Νάνακ ο οποίος βρισκόταν πέρα από τα σύνορα, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Πακιστανό Πρωθυπουργό για «τον σεβασμό που επέδειξε προς τα αισθήματα των Ινδών».


Δείτε το συγκινητικό βίντεο της επανασύνδεσής τους:



Ινδία-Πακιστάν, μια έχθρα πολλών δεκαετιών

Στα 70 χρόνια από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους έχουν κάνει τρεις πολέμους, αν και όταν οι στρατοί τους πολέμησαν για τελευταία, τέταρτη, φορά το 1999 δεν υπήρξε επίσημη κήρυξη πολέμου.

Η μόνιμη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι ένα από τα μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα του κόσμου. Εχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα, προκαλώντας μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στη Νότια Ασία.


Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Βρετανική Ινδία, ως αποικιακή κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, περιλάμβανε τα εδάφη της σημερινής Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Στην κτήση του Βρετανικού Στέμματος περιήλθε κάπου ανάμεσα στη δύση του 18ου αιώνα και στην αυγή του 19ου, με την Ινδική αποικία να αποτελεί έκτοτε, για περίπου ενάμιση αιώνα, τη σημαντικότερη βρετανική αποικία, υπαγόμενη απευθείας στο Στέμμα, καθώς η τότε Βασίλισσα Βικτωρία ανακήρυξε τον εαυτό της ως «Αυτοκράτειρα των Ινδιών».

Στις 15 Αυγούστου 1947, Ινδία και Πακιστάν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους την ίδια στιγμή, όταν η βρετανική κυριαρχία στην Ινδία έληξε επισήμως εκείνη την ημέρα. Μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου η Βρετανία συμφώνησε να διαιρέσει τη χώρα στα δύο. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του λαού της Ινδίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας, για να αντιμετωπισθεί η ιαπωνική απειλή. Ως αντάλλαγμα θα διδόταν στη χώρα η ανεξαρτησία της, όπερ και εγένετο.


Δημιουργία δύο ξεχωριστών οντοτήτων

Το πρόβλημα που προέκυψε για τους Βρετανούς ήταν σε ποιους να παραχωρηθεί η ηγεσία της χώρας. Τελικά, έχοντας καμία διάθεση εμπλοκής για εξομάλυνση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, οι Βρετανοί αποχώρησαν από την Ινδία το καλοκαίρι του 1947 (ημέρα ανεξαρτησίας στις 15 Αυγούστου), εν μέσω συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο θρησκευτικά στοιχεία στη χώρα - ινδουιστές και μουσουλμάνους.

Η άτσαλη αποχώρηση των Βρετανών οδήγησε σε μια μη συμφωνημένη, ανεξέλεγκτη και αιματηρή διχοτόμηση, καθώς και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών χωρίς ομοιομορφία σε σχέση με τον πληθυσμό τους και τις εκτάσεις που είχαν υπό την κυριαρχία τους. Από τη μια την Ινδία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, και από την άλλη το Πακιστάν που αποτελείτο από δύο περιοχές που χωρίζονταν μεταξύ τους από την Ινδία, τη χώρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα (Δυτικό Πακιστάν) και την περιοχή του σημερινού Μπανγκλαντές (Ανατολικό Πακιστάν) που αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1971.


Η σφαγή του 1947

Η βιαστική διχοτόμηση και η βία που στιγμάτισε την αναγκαστική μετακίνηση τόσου κόσμου, προκάλεσαν μία από τις μεγάλες καταστροφές της σύγχρονης εποχής. Κανένας δεν γνωρίζει τους ακριβείς αριθμούς, αλλά περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες, καθώς προσπάθησαν απεγνωσμένα να μετακινηθούν από το ένα νέο ανεξάρτητο κράτος στο άλλο.

Ο ξεριζωμός έμεινε στην ιστορία για την τρομερή σφαγή στην οποία επιδόθηκαν όλες οι κύριες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες απήχθησαν, συνήθως από άνδρες διαφορετικής θρησκείας.

Ειδικά στο Πουντζάμπ, όπου οι ινδουιστές, οι μουσουλμάνοι και οι σιχ είχαν ζήσει μαζί για γενιές και μιλούσαν την ίδια γλώσσα, δημιουργήθηκε έντονος διαχωρισμός, καθώς οι μουσουλμάνοι κατευθύνονταν δυτικά προς το Πακιστάν και οι ινδουιστές και οι σιχ διέφευγαν ανατολικά προς την Ινδία.


Με πληροφορίες από The Express Tribune
Ιστορικές πληροφορίες από odeth.eu, tovima.gr και kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ