Εδώ και εβδομάδες ένας μυστήριος ήχος αναστατώνει, κάθε βράδυ, τη Θεσσαλονίκη

Κανείς δεν ξέρει από πού (πραγματικά) προέρχεται αν και μοιάζει να ακούγεται από τα έγκατα της γης. [Ηχητικό]

Article featured image
Article featured image


Τον ύπνο τους έχουν χάσει -κυριολεκτικά- οι κάτοικοι των Μετεώρων Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη από τον «περίεργο» ήχο που, για περισσότερες από 5 εβδομάδες, ακούγεται από τα έγκατα της γης. Προς το παρόν η προέλευσή του είναι άγνωστη.

Ενάμισης μήνας έχει περάσει από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής Μετεώρων άκουσαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν «περίεργο» δυνατό θόρυβο από τα βάθη της γης, απροσδιορίστου προελεύσεως. Από εκείνη τη βραδιά, ο ήχος συνεχώς δυναμώνει, όπως και η αγωνία των κατοίκων. Εύλογη εξέλιξη αν λάβει κανείς υπόψη, πως παρά τις έρευνες του Δήμου, της ΕΥΑΘ και του γεωλογικού τμήματος του ΑΠΘ, δεν έχει βρεθεί ακόμη η πηγή του.Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από 1,5 μήνα στα Μετέωρα της Πολιχίνης κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν παράπονα για έναν δυνατό, επαναλαμβανόμενο θόρυβο, ο οποίος ακούγεται από τη γη, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια. Τα παράπονα των κατοίκων προς τους αρμόδιους φορείς άρχισαν όταν διαπίστωσαν πως ο συγκεκριμένος ήχος δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ. Διαπιστώθηκε δε, ότι ο θόρυβος είναι πιο έντονος σε συγκεκριμένα τρία σημεία:

-Στο Υδραγωγείο της περιοχής και

-Στις διασταυρώσεις των δρόμων, Ακροπόλεως με Κηφισίας και Κηφισίας με Καλαμπάκας.

Όσο περνούσαν, όμως, οι εβδομάδες και λύση δεν βρισκόταν, δεκάδες κάτοικοι έβγαιναν μετά τη 1 το βράδυ στους δρόμους της περιοχής για να ακούσουν το περίεργο φαινόμενο. «Πλέον, διανύουμε την έκτη εβδομάδα και κανείς από τους αρμόδιους δεν μπορεί να πει με ακρίβεια από πού προέρχεται ο ήχος, σε τι οφείλεται και πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα».


Δεν φαίνεται να είναι κάποιο γεωλογικό φαινόμενο

Το iEidiseis.gr απευθύνθηκε στον κ. Στράτο Φουρλάκη, πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου με έδρα το Άλσος Μετεώρων, «Φίλοι του Δάσους», που έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με τον μυστηριώδη ήχο, καταγράφοντάς τον, μάλιστα, και σε βίντεο.

«Από τις πρώτες μαρτυρίες θεωρήσαμε ότι πρόκειται για κάποιο γεωλογικό φαινόμενο και κληθήκαμε με τη σειρά μας να το καταγράψουμε, μιας και ασχολούμαστε με περιβαλλοντολογικά θέματα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει μετά και τις έρευνες του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Μέλφου», λέει χαρακτηρισικά στο iEidiseis.gr ο κ. Φουρλάκης.

Περιγράφοντας τον παράξενο ήχο ο κ. Φουρλάκης συνεχίζει, λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν έντονο, επαναλαμβανόμενο ήχο, ο οποίος ακούγεται τις βραδινές ώρες μεταξύ 1 με 5. Έχει καταγραφεί και μέσα στην ημέρα, αλλά το βράδυ είναι εντονότερος. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός αυξάνεται. Οι κάτοικοι πια δεν κοιμούνται τα βράδια και είναι τρομοκρατημένοι για το άγνωστο. Είναι κάτι που υπάρχει, έχει καταγραφεί και πρέπει όλοι οι φορείς να συνδράμουν ώστε να δοθεί άμεσα λύση» και προσθέτει, «τις περασμένες μέρες είδαμε να κάνουν αυτοψία οι αρμόδιοι φορείς και να είναι τρομοκρατημένοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΥΑΘ έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στους αγωγούς της, διαπιστώνοντας πως ο ήχος δεν προκαλείται από τα δικά της συστήματα.

Από την πλευρά του Δήμου Παύλου Μελά, η έρευνα συνεχίζεται, ενώ όπως τονίζει στο iEidiseis ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σάκης Λαζαρίδης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ όσο και με την εταιρεία Φυσικού Αερίου. «Το ερευνούμε και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους παρόχους που διαθέτουν σωληνώσεις στην περιοχή», λέει, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα προέρχεται από το Υδραγωγείο. «Πιθανολογούμε πως έχει σχέση με την ΕΥΑΘ και ένα μεγάλο υδραγωγείο που βρίσκεται κοντά, από όπου ακούγεται και ο θόρυβος. Διαθέτει εξοπλισμό, όπου το νερό περνά με μεγάλη πίεση και ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση», τονίζει στο iEidiseis.gr. Καταλήγει λέγοντας πως έχει δρομολογηθεί εκ νέου αυτοψία με την ΕΥΑΘ.

Την ίδια ώρα δεκάδες κάτοικοι, αλλά και τηλεοπτικά συνεργεία συνεχίζουν να συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στα επίμαχα σημεία, προσπαθώντας να ανακαλύψουν κάτι που θα τους οδηγήσει στην πηγή του ήχου.Το «θορυβώδες» Υδραγωγείο

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Μέλφος, σύμφωνα με το thesstoday, επισκέφθηκε το σημείο το βράδυ της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.

«Ήταν πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ήχος ακουγόταν από διάφορα σημεία επί της οδού. Στο σημείο που βρισκόμασταν αντιληφθήκαμε ότι τρανταζόταν το έδαφος. Συγκεκριμένα, έβαλα το αυτί μου στο έδαφος, αφουγκράστηκα και γινόταν ένα χάος από κάτω. Χτυπούσε πολύ δυνατά. Αυτό συνέβαινε σε όλο το μήκος του δρόμου από την Κηφισίας με Ακροπόλεως μέχρι Κηφισίας με Παπαφλέσσα. Υπάρχουν πολλά σκάμματα εκεί και όπου να περπατούσες παράλληλα στο πεζοδρόμιο ακουγόταν έντονα. Η αντήχηση, μάλιστα, ακουγόταν μέχρι το αντλιοστάσιο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό των αγωγών του φυσικού αερίου και του νερού που πρέπει να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς», ανέφερε στο ThessToday.gr ενώ τόνισε ότι αποκλείστηκε το γεωλογικό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής (16/1) στο υδραγωγείο των Μετεώρων έσπευσε και ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΑΘ, αφού εκεί φαίνεται να εντοπίζεται το επίκεντρο του παράξενου αυτού ήχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, παρά την πολύωρη εξέταση της λειτουργίας του υδραγωγείου, δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα.

Κλιμάκιο της ΕΥΑΘ αναμένεται να βρεθεί και σήμερα στο σημείο προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω την κατάσταση και να προσπαθήσει να δώσει εξήγηση στον ανεξήγητο μέχρι στιγμής ήχο που ξυπνάει τα βραδιά τους κατοίκους των Μετεώρων.Με πληροφορίες από
ieidiseis.gr και thestival.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ