Καταπέλτης (για ακόμα μια φορά) ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», μίλησε για τα στοιχεία που απέστειλε στις κυπριακές Αρχές, κάνοντας αναφορά ακόμη και σε πολιτικά σκάνδαλα και σε «συγκεκριμένο πολιτικό που ξεπούλησε το Βαρώσι για να απεμπλακεί το όνομά του από το σκάνδαλο που έφερε στο φως το Al Jazeera». [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε πριν από λίγο ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης, ο οποίος μίλησε για τα στοιχεία που παρέδωσε στις κυπριακές Αρχές και τα οποία περιέχουν αναφορές για εμπλοκή της Κύπρου -μεταξύ άλλων- σε κυκλώματα μαστροπείας.

Αρχικά ανέφερε ότι χθες ενημερώθηκε ότι η Αστυνομία της Κύπρου θεώρησε τα στοιχεία που της παραδόθηκαν, ανεπαρκή και όχι σοβαρά προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες και να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση. Προσέθεσε δε, ότι αφού επικοινώνησε ξανά με τις αρχές της Κύπρου και τους επεσήμανε ότι θα διαρρεύσει τα στοιχεία στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η στάση τους άλλαξε, εξού και η έρευνα εν τέλει ξεκίνησε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι κυπριακές Αρχές μαζί με κόσμο της Κύπρου που έχει δύναμη συγκαλύπτουν εδώ και χρόνια εγκλήματα που έχουν συμβεί και τα οποία, για κακή τους τύχη, εμείς σήμερα έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε ξανά τις υποθέσεις».

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπόθεση θανάτου της χορεύτριας Οξάνα Ράντσεβα, η οποία έλαβε χώρα πριν από 20 χρόνια. «Παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία, η υπόθεση πήγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ένοχες τις Αρχές, αλλά πίσω στην Κύπρο συγκεκριμένος δικαστής αθώωσε τους εμπλεκόμενους», ανέφερε ο ακτιβιστής, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δικαστής αθώωσε και τους εμπλεκόμενους στον βιασμό της Αγγλίδας τουρίστριας στην Αγία Νάπα, κρίνοντας ένοχη την κοπέλα. «Άλλη υπόθεση είναι η δολοφονία των Φιλιππινέζων», είπε. Κατήγγειλε, επίσης, ότι άνθρωποι του κυκλώματος από την Κύπρο μεταβαίνουν στη Σιβηρία όπου παίρνουν 14χρονα κορίτσια από φτωχές οικογένειες, τα φέρνουν στην Κύπρο χωρίς χαρτιά και τα εκμεταλλεύονται στο έπακρον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στοιχεία που έδωσε στην Αστυνομία εμπεριέχουν ονόματα πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών. «Υπάρχει πολιτικός εμπλεκόμενος σε αρκετά σκάνδαλα», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στη λίστα των ονομάτων υπάρχει και γόνος γνωστής οικογένειας μαφιόζων στην Κύπρο που συνδέεται με πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τα εμπλεκόμενα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άτομα του κυκλώματος. Τόνισε δε, ότι τα εγκλήματα, για τα οποία γίνεται λόγος, δεν αφορούν μόνο το κύκλωμα μαστροπείας, αλλά ότι «υπάρχει και εμπλοκή με όπλα, ναρκωτικά, ζώα».



Πολιτικά σκάνδαλα

Ο ακτιβιστής ανέφερε ότι στην έρευνά του γίνεται αναφορά και σε πολιτικά σκάνδαλα του παρελθόντος, καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένο άτομο του πολιτικού συστήματος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο του Al Jazeera, είναι μέσα στο κύκλωμα. «Για να ξεμπλέξει και να απεμπλακεί το όνομά του από το σκάνδαλο, παρέδωσε το Βαρώσι», ανέφερε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης γιατί ο κυπριακός λαός γνωρίζει. «Συνεχίζω την έρευνα και ο κόσμος μου στέλνει στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο ακτιβιστής. Εξήγησε ότι η έρευνά του προστατεύει τα θύματα, τονίζοντας ότι είναι σε καθημερινή επικοινωνία με αυτά και σιγά σιγά θα προχωρήσουν σε ομαδική καταγγελία κατά του κυκλώματος.



Τι λέει η Αστυνομία Κύπρου

Δηλώσεις παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, σχετικά με την παραλαβή των πληροφοριών για το κύκλωμα βιασμών από τον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη.

Αρχικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομία ανέφερε ότι 14 από τις 47 σελίδες αφορούν την Κύπρο, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα η οποία απαρτίζεται από μέλη του γραφείου εμπορίας προσώπων για αξιολόγηση των πληροφοριών.

Συμπλήρωσε ότι η επιστολή εμπεριέχει στοιχεία που δεν αφορούν προσωπικά βιώματα ή προσωπική γνώση του κ. Γκιώνη. «Πρόκειται για υλικό που έιναι αναρτημένο σε διάφορες ιστοσελίδες ή αναρτήσεις και μηνύματα άλλων προσώπων τα οποία προωθήθηκαν στον κ. Γκιώνη, ενώ ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες θα αξιολογηθούν.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι έγινε μια αξιολόγηση των πληροφορίων, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, έδωσε τις κατευθύνσεις με έμφαση στις αναρτήσεις που αφορούν την Κύπρο.

Διευκρίνισε ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί όταν ολοκληρωθεί η μελέτη όλων των στοιχείων. «Η παροχή πληροφορίων είναι πολύ σημαντική στη διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας προσώπων».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κάλεσε οπουδήποτε πολίτη έχει πληροφορίες να τα διαβιβάσει στην Αστυνομία. «Εμείς έχουμε τη θέληση, και τη βούληση να ερευνήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία», ανέφερε στο τέλος ο κ. Ανδρέου.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ