Αυτές είναι οι χαλαρώσεις μέτρων που ενδέχεται να εξεταστούν

Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Article featured image
Article featured image


Σε ισχύ τίθενται σήμερα οι αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν την αποδέσμευση των στενών επαφών και την σύσταση για rapid τεστ για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.


Συγκεκριμένα το Υπουργικό αποφάσισε:

- Από σήμερα, 28 Ιανουαρίου, οι στενές επαφές θα μπορούν να αποδεσμεύονται την 7η ημέρα με αρνητικό rapid τεστ και όχι μόνο με μοριακή εξέταση.

Σημειώνεται πως: Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.

- Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο συστήνει τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, μια φορά την εβδομάδα, για την προσέλευσή τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

Ποιες χαλαρώσεις ενδέχεται να εξεταστούν

Στο ενδεχόμενο να συζητηθούν κάποιες χαλαρώσεις αναφέρθηκε κατά τις δηλώσεις του την Πέμπτη (27/1) ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα εξεταστεί χαλάρωση μέτρων στην επόμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.

«Τα μέτρα που έχουν συζητηθεί τις προηγούμενες μέρες είναι παιδιά 12-17 ετών που δεν είναι εμβολιασμένα να τους δοθεί η ευκαιρία να πηγαίνουν σε καφετέριες ή εστιατόρια με την επίδειξη rapid test ή SafePass, να δούμε αν θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό σε γάμους και βαπτίσεις, και να εξετάσουμε αν πρέπει να επιτραπεί ξανά ο χορός». Αυτές οι πιθανές χαλαρώσεις θα εξαρτηθούν από τον αριθμό κρουσμάτων αλλά και από τις νοσηλείες, βάσει των αναφορών του ΟΚΥπΥ, πρόσθεσε.



Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο της χαλάρωσης των μέτρων, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι «είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για κάποιες χαλαρώσεις. Ήταν μια αρχική συζήτηση κατά πόσον θα επεκταθεί αυτή την Τρίτη ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική μας εικόνα. Η γενική τοποθέτηση από κάποιους επιδημιολόγους είναι ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε ακόμα μια εβδομάδα, εφόσον τα κρούσματα όχι μόνο δεν πέφτουν αλλά δείχνουν μια αύξηση περίπου 300 περιστατικά την ημέρα».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιτραπεί μέχρι και ο χορός, εξήγησε ότι «εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη προχώρησε, με πολλούς να έχουν πάρει και την τρίτη δόση, η οποία αντιμετωπίζει την Όμικρον πιο αποτελεσματικά, εάν υπάρξουν χαλαρώσεις σε αυτούς τους χώρους, τότε και τα πρωτόκολλα θα διαμορφωθούν ανάλογα. Οτιδήποτε ανακοινωθεί θα είναι μετά από προσεκτική συζήτηση».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ