Βίντεο από την τραυματισμένη φάλαινα στα ρηχά του Αλίμου, στην Ελλάδα

Πρόκειται για ακίνδυνο θηλαστικό ζώο και μάλιστα ανήκει στα προστατευόμενα είδη.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από το Πρώτο Θέμα

Στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου βρέθηκε νωρίς το πρωί μια φάλαινα - ζιφιός. Επί ποδός βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, για να συνδράμει στη διάσωση του θηλαστικού από τα αβαθή καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

Λίγο μετά τις 09:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή σπεύδει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του σε ελληνικό Μέσο ανέφερε πως το θηλαστικό είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και το σώμα και δεν αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από προπέλα σκάφους.

«Aπ' ό,τι φαίνεται, η φάλαινα έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη», είπε ο καθηγητής Κουτσούμπας.

Ήδη κλιμάκιο του Αττικού Πάρκου, με ειδικό νοσηλευτή του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», έσπευσε στο σημείο, για να πάρει αίμα από τη φάλαινα και να την περιθάλψει.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει», «η πρόγνωση δεν είναι καλή», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς από τον Άλιμο, σε ρεπορτάζ που ακολούθησε για να ενημερώσει για την πορεία της υγείας της φάλαινας.

Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι προφανώς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.


Δείτε τα βίντεο:Πρόκειται για ακίνδυνο θηλαστικό ζώο και μάλιστα ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Ο μεσογειακός του πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.


Με πληροφορίες από cnn.gr και skai.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ