«Πράματα που δεν θα μάθει ποτέ ο Κυπραίος πώς λειτουργούν»

Χωρίς να θέλουμε να είμαστε στερεοτυπικοί, κάποια πράματα εν θα μάθουμε ποττέ πώς λειτουργούν (σωστά)!

Article featured image
Article featured image


Μια ανάρτηση που κυκλοφορεί στο Twitter από τις 18 Δεκεμβρίου του 2021, έφερε τους Κύπριους Twitterάδες αντιμέτωπους με πράξεις, συνήθειες, συμπεριφορές και σκηνικά που -λίγο πολύ- βιώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε στην εν λόγω νήσο.

Η ανάρτηση του χρήστη @kknstnta έγραφε: «Πράματα που δεν θα μάθει ποτέ ο Κυπραίος πώς λειτουργούν. Ξεκινώ εγώ: Η σειρά/ουρά», και κάλεσε τον κόσμο να εκφράσει τα «πράματα» που τον προβληματίζουν στην κυπριακή πραγματικότητα.



Σε πολλές περιπτώσεις οι απαντήσεις των χρηστών αποκαλύπτουν κακές συνήθειες που υπάρχουν -και διαιωνίζονται- σαν άγραφος νόμος μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Και εντάξει, αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους πολιτικής ορθότητας, μπορεί τα στερεότυπα να μην είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένες αντιλήψεις που έχουν σκοπό την ομαδοποίηση ανθρώπων και καταστάσεων και ίσως την απομόνωσή τους, αλλά το άτομο δεν παύει να φέρει και να υιοθετεί συμπεριφορές και στοιχεία από το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωσε και ζει. Και αυτό φυσικά και για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις δεν ισχύει μόνο για τους Κυπραίους, αλλά για όλους τους λαούς. Πώς λέμε, για παράδειγμα, «Οι Σουηδοί είναι ψυχροί» σαν το κλίμα της πατρίδας τους ή «οι Γερμανοί πολύ οργανωτικοί».

Οπότε, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν στοιχεία στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας που είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας, που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, για να τα μάθουμε αλλιώς! Να, όπως το πάρκινγκ ή τη δυνατή -σε σημείο πρόκλησης πονοκεφάλου- φωνή, ή το… ελεγχόμενο τετράγωνο. Έλα πες, αυτό σαντανώνει μας ούλλους όσες φορές τζαι να μάς το εξήγησε ο δάσκαλος της οδήγησης!

Στην ερώτηση, λοιπόν, «Πράματα που δεν θα μάθει ποτέ ο Κυπραίος πώς λειτουργούν», οι Κύπριοι Twitterάδες έκαναν μια κυπριακή κατάθεση ψυχής!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ