Η (αναμενόμενη) ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κύμα πιο κοντά

Πότε αναμένεται να σαλπάρει το πλοίο (της γραμμής) με τους πρώτες επιβάτες από Κύπρο προς Πειραιά.

Article featured image
Article featured image


Όπως έγινε γνωστό από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ο νέος μειοδοτικός διαγωνισμός είχε αίσιο τέλος αφού τρεις εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για προσέλκυση ακτοπλοϊκών εταιρειών που θα εκτελούσαν το δρομολόγιο Κύπρου-Πειραιά είχε αποτύχει, αφού δεν είχε προκύψει κανένα ενδιαφέρον.

Αυτήν τη φορά οι τρεις εταιρείες από τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον είναι η SCANDRO HOLDING LTD, η προσφορά της οποίας ανέρχεται στα 15.594.000 ευρώ, η N.Y. BUSINESS TIES LTD η προσφορά της οποίας ανήλθε στα 14.100.000 ευρώ και η KIARA NAFTIKI ETAIRIA (Όμιλος SeaJets) που πρόσφερε 16.500.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η γραμμή επιδοτείται με 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια (σύνολο 16,5 εκατ. ευρώ). Με δηλώσεις του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον ο κ. Δημητριάδης είπε πως «δεν πανηγυρίζουμε, αλλά το θεωρούμε ως ένα σημαντικό βήμα πριν το τελευταίο, που είναι η αξιολόγηση και κατακύρωση της προσφοράς». Δεν πανηγυρίζουμε ούτε εμείς, παρά αναμένουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία!

«Η μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που κάναμε ως ομάδα του Υφυπουργείου απέδωσε καρπούς, καθώς καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον οικονομικών φορέων σε έναν διαγωνισμό, που οι ιδιαιτερότητές του έκαναν το εγχείρημα πολύ δύσκολο», συμπλήρωσε ο υφυπουργός της Ναυτιλίας.

Απέδωσε δε την προσέλκυση ενδιαφέροντος από μεταφορείς, στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επανασχεδιασμό του διαγωνιστικού εγγράφου. Παράλληλα, τόνισε ότι εντός των ημερών θα τεθούν οι υποβληθείσες προσφορές ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης, που ορίστηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, για αξιολόγηση, με σκοπό την κατακύρωση της προσφοράς το συντομότερο δυνατόν.

Η κατακύρωση αναμένεται να γίνει τέλος Φεβρουαρίου, με αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, η θαλάσσια μεταφορά επιβατών θα ξεκινήσει είτε Απρίλιο, είτε Μάιο. Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδος ήταν πριν από 21 χρόνια.

Σημειώνεται τέλος ότι επαφίεται στον μεταφορέα που θα επιλεγεί, κατά πόσο θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Λεμεσού ή της Λάρνακας.

grammi_express.width-1024.jpg


*Κάπως έτσι, διαφημίζόταν η ακτοπλοϊκή «εξπρές» σύνδεση μεταξύ Λεμεσού- Πειραιά το 1960. Αναμένουμε κάτι διαφημιστικά (τουλάχιστον) αντίστοιχο σε περίπτωση που ευοδωθεί το εγχείρημα.


Με πληροφορίες από Οικονομικό Ταχυδρόμο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ