Οι χώρες που ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν μάσκες και περιοριστικά μέτρα

Φτου ξελευτερία και επιστροφή στην κανονικότητα σε στυλ προ πανδημίας.

Article featured image
Article featured image


Τη στιγμή που η Όμικρον πολιορκεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν και κράτη που αποφασίζουν να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας και να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της Δανίας που ανακοίνωσε την επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή και τον κορωνοϊό ως μη απειλητική ασθένεια για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό και παρά την αύξηση των κρουσμάτων κατήργησε τους περιορισμούς που περιλαμβάνουν και τη χρήση μάσκας.

Οι χώρες που αποχαιρετούν τους περιορισμούς

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η εκτίμηση ότι οι νοσηλείες λόγω Όμικρον είναι μειωμένες, ο αριθμός θανάτων μειωμένος και το ποσοστό εμβολιασμού επαρκές. Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.


Σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν, δήλωσε πως «σήμερα μπορούμε να χαμογελάσουμε ξανά. Έχουμε υπέροχα νέα, μπορούμε πλέον να καταργήσουμε και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα στη Δανία» και ο πλανήτης χαμογέλασε ύστερα από δύο και πλέον χρόνια.



Στα χνάρια της Δανίας και η Βρετανία
που παρά τη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, αφήνει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα καθώς εμφανίζεται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με δέκα μέρες πριν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Γουέστμινστερ πως το πακέτο μέτρων γνωστό ως Plan B θα καταργηθεί, όπερ και εγένετο. Ανάμεσα στα μέτρα που καταργούνται είναι και ο περιορισμός χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένες δομές.

Η Ολλανδία που όμως είχε επιβάλει ένα γενικό lockdown πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, φαίνεται πως κατάφερε να βελτιώσει την επιδημιολογική της εικόνα καθώς ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων μειώνεται σταθερά παρά την αύξηση των μολύνσεων. Την Τετάρτη (26/1), λοιπόν, η Ολλανδία πήρε πίσω τα πιο σκληρά από τα μέτρα που είχε λάβει και στα οποία είχε αντιδράσει έντονα ο ολλανδικός λαός. Πλέον, οι Ολλανδοί μπορούν να απολαμβάνουν μπαρ, εστιατόρια και μουσεία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου.


Την ίδια στιγμή, σε σημαντική χαλάρωση των μέτρων προχώρησε πρόσφατα και η Ιρλανδία.
Οι περιορισμοί για τους χώρους εστίασης και τις εξόδους είχαν πέσει βαριά στους «έξω καρδιά» πολίτες της χώρας της μπύρας και των ξωτικών. Στις 21 Ιανουαρίου όμως, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα χαλάρωσης πολλών περιορισμών. Συγκεκριμένα, οι παμπ, οι χώροι εστίασης και τα νυχτερινά κλαμπ άνοιξαν ορθάνοιχτα τις πόρτες τους, ενώ καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά εισόδου, οι κοινωνικές αποστάσεις και ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους. Και στην περίπτωση της Ιρλανδίας φυσικά σωτήρια ήταν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.



Οι αμφιβολίες για τη χαλάρωση των μέτρων

Παρά τη μεταδοτικότητά της, η λιγότερο επικίνδυνη φύση του στελέχους της Όμικρον δημιουργεί ελπίδες πως μελλοντικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει τη συνύπαρξη με τον νέο της συγκάτοικο. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κήρυξη του τέλους της πανδημίας είναι πρόωρη. Πέρα από το σημαντικό θέμα ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί μία καινούργια παραλλαγή όσο δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί παγκόσμια, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή χώρες της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς ναι μεν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή αλλά δεν σημαίνει ότι η μεταδοτικότητά της δεν μπορεί να πιέσει τα συστήματα υγείας.

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ ήδη από τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα προειδοποιούσε τις χώρες πως πρέπει να είναι προσεκτικές με την άρση των μέτρων και ιδίως με την κατάργηση της χρήσης μάσκας που έχει αναδειχτεί σε ένα σημαντικό όπλο μαζί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά της πανδημίας και δεν λειτουργεί αντιθετικά με τους εμβολιασμούς, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιείται ενισχυτικά. Εξάλλου η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό για τη χρήση μάσκας σε πολλές χώρες.


Θα ακολουθήσει και η Κύπρος το ίδιο «μοντέλο»;

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας. Όπως κάθε βδομάδα έτσι κι αύριο θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης ενώ από πλευράς επιδημιολόγων θα τεθούν ενώπιον του Υπουργού Υγείας και μέτρα που καλό θα ήταν να παρθούν τις επόμενες μέρες.

Η επιδημιολογική εικόνα

Μέχρι χθες, 30 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν στα κρατικά νοσηλευτήρια 211 ασθενείς με 74 απ’ αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2.61% την ώρα που η Κύπρος μετρά συνολικά 731 νεκρούς από την πανδημία. Συνολικά 253350 συμπολίτες μας νόσησαν με κορωνοϊό.

Αλλάζει και στην Κύπρο η στρατηγική;

Τον δρόμο του οδικού χάρτη στο παράδειγμα των πιο πάνω χωρών φαίνεται πως θέλουν να εφαρμόσουν στην Κύπρο. Όταν λέμε οδικός χάρτης εννοούμε μια παρουσίαση βήμα προς βήμα των μέτρων αποκλιμάκωσης σε ένα βάθος χρόνου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά και ερωτηθείσα αν την Τρίτη, κατά τη συνάντηση της ΣΕΕ, θα συζητηθούν οποιεσδήποτε πιθανές χαλαρώσεις, η κα Πανά είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που ενδεχομένως να χρειάζεται να ανασκοπήσουμε τα πρωτόκολλα, τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κύπρος μέσα στο πλαίσιο της ασφάλειας που οφείλουμε να έχουμε, δεδομένου ότι ακόμα διανύουμε ένα πανδημικό κύμα».

Οφείλουμε, ανέφερε, να κάνουμε μια συζήτηση επί του συνόλου και να δούμε τι μπορούμε να απλοποιήσουμε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και από κοινού να βρούμε μια εναρμόνιση στο πλαίσιο αυτό.

Εν τω μεταξύ, κατά την αυριανή συνάντηση δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος και μέτρα που θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους όπως για παράδειγμα την είσοδο σε χώρους εστίασης με επίδειξη 24ωρου τεστ.


Με πληροφορίες από in.gr, reader.gr και sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ