13 ταινίες και σειρές που μίλησαν για τη βία κατά των γυναικών

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν παρουσιάσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών σε αμέτρητες ταινίες και σειρές.

Article featured image
Article featured image

Μετά τις φρικτές δολοφονίες γυναικών που δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, οι φωνές που υπέστησαν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, δυναμώνουν όλο και περισσότερο. Η βία όμως όπως γνωρίζουμε, δεν είναι μόνο σωματική. Καθημερινά γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο βιώνουν λεκτική κακοποίηση στο σπίτι τους, στη δουλειά τους, στον δρόμο.

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν παρουσιάσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών σε αμέτρητες ταινίες και σειρές. Στη σημερινή λίστα φιλοξενούμε 13 από αυτές που θίγουν το σοβαρό αυτό θέμα και προσφέρουν τροφή για σκέψη σε όλους.

Sleeping with the Enemy / Tαινία (2021)

Η Laura και ο Martin είναι παντρεμένοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Μοιάζουν με το τέλειο ζευγάρι, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Ο Martin κακομεταχειρίζεται την Laura η οποία ζει σε μια κόλαση. Μοναδική της ελπίδα να καταφέρει να φύγει μακριά του. Μετά από πολλή προσπάθεια καταφέρνει να σκηνοθετήσει το θάνατό της και να φύγει μακριά. Όχι όμως για πολύ…


The Invisible Man / Ταινία (2020)

Η Εlisabeth Moss υποδύεται τη Cecilia, μια γυναίκα που βρίσκεται παγιδευμένη σε μια βίαιη σχέση με έναν πλούσιο και ευφυή επιστήμονα. Η Cecilia καταφέρνει να αποδράσει και να εξαφανιστεί με τη βοήθεια της αδερφής της, ενός παιδικού της φίλου και της μικρής του κόρης. Όταν όμως ο βάναυσος πρώην σύντροφος της αυτοκτονεί και της αφήνει ως κληρονομιά ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του, η Cecilia υποψιάζεται ότι πρόκειται για παγίδα. Μια σειρά από παράξενες συμπτώσεις θα αποβούν σχεδόν θανατηφόρες και θα απειλήσουν τις ζωές εκείνων για τους οποίους νοιάζεται η Cecilia. Η λογική της θα αρχίσει να κλονίζεται και τότε θα προσπαθήσει να αποδείξει στον περίγυρό της ότι καταδιώκεται από μια αόρατη παρουσία που τη στοιχειώνει.


The Maid / Mίνι Σειρά (2021)

Εμπνευσμένη από τα μπεστ σέλερ απομνημονεύματα των New York Times Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive της Στέφανι Λαντ, η σειρά “Οικιακή Βοηθός” αφηγείται την ιστορία της Άλεξ, μιας μόνης μητέρας που γίνεται οικιακή βοηθός για να μπορέσει, ίσα-ίσα, να επιβιώσει, έχοντας ξεφύγει από μια κακοποιητική σχέση και προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με την έλλειψη στέγης και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην κόρη της, τη Μάντι. Παρουσιάζοντας τη συναισθηματική αλλά και χιουμοριστική οπτική μιας απελπισμένης αλλά αποφασισμένης γυναίκας, αυτή η σειρά αποτελεί μια ρεαλιστική και εμπνευσμένη εξερεύνηση του σθένους μιας μάνας.


The Color Purple / Ταινία (1985)

Η ταινία “The Color Purple” βασίστηκε στο ομότιτλο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Άλις Γουόκερ. Η Nete και η Cellie ειναι δυο αδερφές, που η τύχη τους επιφυλάσσει διαφορετικούς δρόμους. Η Cellie κακοποιείται άγρια από τον πατέρα της και αποκτά δύο παιδιά, ενώ αργότερα την πουλάει σε έναν βάναυσο άντρα, ο οποίος την παντρεύεται. Η Cellie βιώνει ένα διαρκές βασανιστήριο υποτίμησης και ταπείνωσης από τον άντρα της. Αυτό που δεν αντέχει όμως η πληγωμένη ψυχή της, είναι το γεγονός ότι δεν έχει καμία επαφή με την πολυαγαπημένη της αδερφή. Στην ταινία, παράλληλα με την ιστορία της Cellie εμπλέκονται και άλλες τραγικές ιστορίες γυναικών, που βασανίζονται από φυλετικές διακρίσεις και την οικογένειά τους.


Enough / Ταινία (2002)

Η Σλιμ Χίλερ ανακαλύπτει ότι ο άνδρας της, ο Μιτς, την απατά. Όταν ζητά τον λόγο, την ξυλοκοπά και την απειλεί να μη διανοηθεί να τον εγκαταλείψει. Η Σλιμ καταφέρνει να φύγει από το σπίτι μαζί με την ανήλικη κόρη της, αλλά ο σύζυγός της εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό, επιστρατεύοντας επίορκους αστυνομικούς και άτομα του υποκόσμου.


Fear / Ταινία (1996)

Οταν η 16χρονη Νικόλ γνωρίζει έναν γοητευτικό νεαρό και τον ερωτεύεται, θεωρεί ότι βρήκε τον άντρα της ζωής της. Οι γονείς της δεν συμφωνούν με την επιλογή της και γρήγορα θα αποδειχτεί ότι δεν έχουν άδικο…


Τhe Handmaid’s Tale / Σειρά (2017)

To δυστοπικό δράμα The Handmaid’s Tale, προκάλεσε αίσθηση από την αρχή και η πρώτη σεζόν κέρδισε οκτώ βραβεία Emmy και ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία βραβεύσεων τα επόμενα χρόνια. Σε ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον, μια ομάδα θρησκευτικών φονταμενταλιστών εγκαθιδρύουν μία δικτατορία εμπνευσμένη από την Παλαιά Διαθήκη. Στο νέο καθεστώς, η κοινωνία χωρίζεται με αυστηρούς νόμους σε νέες τάξεις κάθε μία από τις οποίες έχει «εγκεκριμένη» στολή και γενικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τους περισσότερους παρελθόν, πλην μίας μικρής διοικούσας ελίτ. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τις γυναίκες, οι οποίες υποβαθμίζονται σε ρόλο -ουσιαστικά- αντικειμένων, χάνοντας ακόμη και το όνομά τους και μη έχοντας ούτε καν το δικαίωμα να διαβάζουν, σε σημείο που μία μερίδα αυτών αντιμετωπίζεται ως σκεύος αναπαραγωγής.


Irréversible / Ταινία (2002)

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία Irréversible (Μη αναστρέψιμος) στους κινηματογράφους, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη σκηνή του βιασμού. Ήταν μια σκηνή άκρως ρεαλιστική και σκληρή που οι περισσότεροι θεατές δεν άντεξαν να δουν. Η πρωταγωνίστρια του φιλμ Monica Bellucci, υποδύεται την Alex, μια γυναίκα που σε μια υπόγεια διάβαση θα αντιμετωπίσει τον πιο άσχημο εφιάλτη της: θα βιαστεί παρά φύσιν από έναν σαδιστή, ο οποίος στο τέλος θα τη δείρει, με τη γυναίκα να καταλήγει σχεδόν νεκρή. Μια συγκλονιστική ταινία που ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Gaspar Noé αυτό ακριβώς ήθελε να περάσει στον κόσμο, τη φρίκη του βιασμού και της κακοποίησης μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας.


Bombshell / Ταινία (2019)

Με σεναριογράφο τον Charles Randolph και σκηνοθέτη τον Jay Roach, η ταινία αφορά την αληθινή ιστορία του ιδρυτή του Fox News, Roger Ailes. Ο Ailes κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση από τις υπαλλήλους των εταιριών του και το συγκεκριμένο σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις.


I May Destroy You / Μίνι Σειρά (2020)

Η ιστορία ακολουθεί την Arabella, μια νεαρή συγγραφέα που αναδύθηκε μέσα από το Twitter και που πλέον είναι έτοιμη να γράψει ένα νέο βιβλίο. Ξαφνικά όμως, όλα θα αλλάξουν για την Arabella, καθώς ύστερα από μια βραδιά διασκέδασης με τους φίλους της, θα ξυπνήσει μια άσχημες αναμνήσεις και το συμπέρασμα πως έπεσε θύμα βιασμού. Ύστερα από αυτό το τραγικό περιστατικό, η Arabella μεταμορφώνεται και προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της, να ανακτήσει τον έλεγχο και να βρει δικαιοσύνη.


Take My Eyes / Ταινία (2003)

Η Πιλάρ, μια ταπεινή νοικοκυρά που ζει στο Τολέδο, φεύγει μέσα στη νύχτα από το σπίτι της, παίρνοντας μαζί και τον 7χρονο της. Αναζητά καταφύγιο στο σπίτι της αδερφής της. Η Πιλάρ, ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Η ταινία κέρδισε 7 Goya, συμπεριλαμβανομένου καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου άνδρα πρωταγωνιστή, καλύτερης γυναίκας πρωταγωνίστριας, και καλύτερου γυναικείου Β’ ρόλου.


The Accused / Ταινία (1988)

Η Σάρα Τομπάιας πηγαίνει να ξεφαντώσει στο τοπικό μπαρ, αλλά βιάζεται από τρεις άντρες. Τα στοιχεία λένε πως η γυναίκα ήταν υπό την επιρροή ναρκωτικών και είχε προκλητική συμπεριφορά. Όμως, η δικηγόρος Κάθριν Μέρφι θέλει να αντιπαραθέσει πως αυτά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν μια τέτοια βάναυση πράξη.


Big Little Lies / Σειρά (2017)

Η σειρά “Big Little Lies” βασίζεται στο μπεστ σέλερ της Αυστραλής συγγραφέως Λιάν Μοριάρτι. Ξεκινάει με έντονο το αστυνομικό στοιχείο αφού γίνεται ένας φόνος, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ποιος και από ποιον έχει δολοφονηθεί. Στα επόμενα επεισόδια «εισβάλλουμε» στα σπίτια και τις ζωές των πρωταγωνιστριών και γινόμαστε θεάτες εξαιρετικών ερμηνειών.



Με πληροφορίες από watchandchill.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ