Ελλάδα: 3η δόση στο επτάμηνο, αλλιώς θα θεωρείσαι ανεμβολίαστος

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Claudio Centonze/ EU Commission


Από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό εντός επταμήνου, θα θεωρείται ανεμβολίαστος, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

O υπουργός δήλωσε ότι από τον επόμενο μήνα επεκτείνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, άνω των 18 ετών, η απόφαση που αφορά τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η οποία είναι ήδη σε ισχύ για τους άνω των 60. 

«Από την 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν- γιατί είναι ευρωπαϊκό και ισχύει 9 μήνες- αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και άλλες δραστηριότητες που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους», δήλωσε ο κ. Πλεύρης. 

«Για να το πούμε απλά, όσοι αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, θα πρέπει να έχουν κάνουν την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από τότε που έκαναν τη δεύτερη. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε. 

Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «επαρκέστατα» ραντεβού, προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση όλοι οι δικαιούχοι που συμπληρώνουν το επτάμηνο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. «Είναι με επιφύλαξη περίπου 500.000 δικαιούχοι», συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι όσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να ταξιδεύουν με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, αλλά θα χάνουν τα προνόμια πρόσβασης σε κλειστούς χώρους. 

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού- σε ηλικιακές ομάδες- δήλωσε ότι υπάρχει πάντα στο τραπέζι αυτή η σκέψη και κάποια στιγμή θα εξεταστεί, αλλά δεν συζητείται τώρα. 

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στους ανεμβολίαστους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. «Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση αυτό δεν προσδίδει κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά στην προστασία», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσοκομεία, δήλωσε ότι οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και οι άλλοι μισοί της Δέλτα. 

Ακόμη διευκρίνισε ότι δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και έκανε λόγο για fake news. «Βγαίνει από τις εφημερίες, δεν κλείνει. Τα κρεβάτια του είναι κανονικά, νοσηλεύει κόσμο. Οι εφημερίες του θα γίνονται από τα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, για 3-4 εβδομάδες», συμπλήρωσε. 

Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις για νοσηλευτές και 910 για λοιπό προσωπικό, όπως και περίπου 700 θέσεις γιατρών. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σημείωσε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου παραμένουν σε αναστολή. «Εξετάζουμε σοβαρά ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός για να παρέχει κάποιος υπηρεσία στο ΕΣΥ. Όχι μόνο για την πρόσληψη αλλά και για την παραμονή στο σύστημα. Εάν “κλειδώσει” αυτό, εάν κλειδώσει αυτό, προφανώς όποιος δεν εμβολιάζεται δεν θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ», κατέληξε.  


Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ