Θερμοκρασίες-ρεκόρ για μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν το σ/κ στην Κύπρο

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, που ο υδράργυρος άγγιξε τους 40 βαθμούς, μέσα στον Οκτώβριο.

Article featured image
Article featured image


Το σαββατοκύριακο ο καιρός παρέπεμπε σε καλοκαίρι –άσχετα αν ήταν Οκτώβριος– με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 40 βαθμούς. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του kitasweather «για 2η φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία καταγράφονται 40άρια+ μέσα στον μήνα Οκτώβριο, ενώ ρεκόρ θερμοκρασίας για τον εν λόγω μήνα καταγράφηκαν τόσο από ορισμένους σταθμούς του Τμήματος Μετεωρολογίας όσο και από ορισμένους σταθμούς του Kitasweather».

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το εσωτερικό του νησιού, οι θερμοκρασίες στη Λευκωσία πλησίασαν σημαντικά τις τιμές ρεκόρ Οκτωβρίου που καταγράφηκαν το 2020. Όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα από τον σταθμό του Τ.Μ. στην Αθαλάσσα (σταθμός ραδιοβολίσεων – σταθμός αναφοράς Λευκωσίας), η θερμοκρασία έφτασε, χθες Κυριακή, τους 40.2 (40) βαθμούς Κελσίου στις 14:35, με την τιμή αυτή να βρίσκεται μόλις 0.2 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ Οκτωβρίου του σταθμού το οποίο είναι οι 40.4 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα, είναι η δεύτερη φορά από τότε που λειτούργησε ο σταθμός (1η Νοεμβρίου 1982) που η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Η κανονική θερμοκρασία για τέτοια περίοδο είναι οι 30.7 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 9.5 βαθμοί πιο κάτω.

1η εικόνα.png



Λίγο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ Οκτωβρίου έφτασε και ο σταθμός του Τ.Μ. στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας (FD VISITOR CENTER), αφού η θερμοκρασία χθες Κυριακή έφτασε τους 40.9 (41) βαθμούς Κελσίου στις 14:59 όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, η οποία είναι και η 2η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφει ο συγκεκριμένος σταθμός για μήνα Οκτώβριο. Το ρεκόρ παραμένει στους 41.5 (42) βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020.

2η εικόνα.png



Όσον αφορά στον μετεωρολογικό σταθμό του Kitasweather στον εκθεσιακό χώρο της BMW στον Στρόβολο, η θερμοκρασία έφτασε τους 41.2 (41) βαθμούς Κελσίου και είναι επίσης η 2η φορά που ο συγκεκριμένος σταθμός φτάνει και ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου μέσα στον Οκτώβριο. Το ρεκόρ του συγκεκριμένου σταθμού παραμένει στους 42.7 (43) βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στις 07 Οκτωβρίου 2020.

kitasweather-2022-10-02_19-23-15_861711.png



Ρεκόρ θερμοκρασίας για μήνα Οκτώβριο καταγράφηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στον σταθμό του Τ.Μ. στην Αθηένου (ο σταθμός λειτουργεί από την 21η Νοεμβρίου 1978), με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39.1 (39) βαθμούς Κελσίου, ενώ χθες Κυριακή καταγράφηκε η 2η υψηλότερη θερμοκρασία του σταθμού, η οποία έφτασε τους 38.8 (39) βαθμούς Κελσίου.

4η εικόνα.jpg



Εκτός όμως, από το εσωτερικό του νησιού, ρεκόρ θερμοκρασίας για μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Όσον αφορά στα παράλια, ο σταθμός του Τ.Μ. στην Πόλη Χρυσοχούς άγγιξε χθες Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022, τους 39.1 (39) βαθμούς Κελσίου, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ο συγκεκριμένος σταθμός για μήνα Οκτώβριο από τουλάχιστον το 1991 και έπειτα.

πολις.png



Ρεκόρ θερμοκρασίας για μήνα Οκτώβριο καταγράφηκε και από τον μετεωρολογικό σταθμό του Kitasweather στο κάστρο Λεμεσού (Lithos Concept Bar) χθες Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, αφού ο υδράργυρος έφτασε τους 37.1 (37) βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ του συγκεκριμένου σταθμού ήταν οι 36.9 (37) βαθμοί Κελσίου που είχε καταγραφεί στις 09 Οκτωβρίου 2022. Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2016.

λιθος.png



Ρεκόρ θερμοκρασίας Οκτωβρίου κατέγραψε και ο μετεωρολογικός σταθμός του Kitasweather στο ξενοδοχείο Jubilee στο Τρόοδος, με τον υδράργυρο να φτάνει χθες Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 τους 29.4 (29) βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ με μεγάλη διαφορά (2.5 βαθμών) το οποίο είχε καταγραφεί 2 φορές, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2020 (26.9 (27) βαθμοί Κελσίου). Ο συγκεκριμένος σταθμός είναι σε λειτουργία από τον Μάιο του 2017.

τζουπιλι.png



Επίσης, ρεκόρ θερμοκρασίας Οκτωβρίου κατέγραψε και ο μετεωρολογικός σταθμός του Kitasweather στο Όμοδος (οινοποιείο Λινός), αφού ο υδράργυρος χθες Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022 άγγιξε τους 34.9 (35) βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας Οκτωβρίου από τον εν λόγω σταθμό στο Όμοδος ήταν οι 33.4 (33) βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2020. Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2016.

ομοδος.png



Oι 10 υψηλότερες μετρήσεις για χθες Κυριακή (02/10) βάσει των σταθμών του Τ.Μ. και Kitasweather είναι οι εξής:

1) Αλονούδι και Λευκωσία
(Εκθεσιακός Χώρος BMW – Στρόβολος): 41 (41.2)°C (σταθμός Τ.Μ. και σταθμός Κitasweather)

2) Λευκωσία (Kέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας – FD VISITOR CENTER): 41 (40.9)°C (σταθμός Τ.Μ)

3) Λευκωσία (σταθμός ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας) και Λευκωσία (κέντρο): 40 (40.2)°C (σταθμοί Τ.Μ.)

4) Κάμπος: 39 (39.4)°C (σταθμός T.M.)

5) Πόλη Χρυσοχούς: 39 (39.1)°C (σταθμός Τ.Μ.)

6) Αθηένου και Πισσούρι (Πλατεία Πισσουρίου – Ταβέρνα «Ο Βρακάς»): 39 (38.8)°C (σταθμός Τ.Μ και σταθμός Kitasweather)

7) Μαθιάτης: 39 (38.6)°C (σταθμός Τ.Μ.)

8) Κόρνος: 39 (38.5)°C (σταθμός Τ.Μ.)

9) Αστρομερίτης και Λεμεσός (ΤΕΠΑΚ): 38 (38.4)°C (σταθμοί Τ.Μ.)

10) Καλαβασός: 38 (38.3)°C (σταθμός Τ.Μ)



Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την περιοχή μας τη Δευτέρα, ενώ η εξαιρετικά θερμή για την εποχή αέρια μάζα αρχίζει να υποχωρεί.

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά ηλιόλουστος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσουν να παρατηρούνται λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στο δυτικό 1/2 του νησιού ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 1-3 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά στις πλείστες περιοχές σε νότιους έως νοτιοδυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά στα νοτιοανατολικά παράλια τα 5 μποφόρ το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά και θα ανέλθει γύρω στους 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή μικρής διάρκειας και έκτασης κυρίως στα βόρεια και δυτικά παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες στα ορεινά/ημιορεινά και δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 1-3 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά στις πλείστες περιοχές σε νότιους έως νοτιοδυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω και θα ανέλθει γύρω στους 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη το βράδυ, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος για να καταστεί σταδιακά μερικώς συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, εντάσεως 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη
, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Με πληροφορίες από Kitasweather

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ