Γιγάντια θαλάσσια χελώνα από την εποχή των δεινοσαύρων ανακαλύφθηκε στην Ισπανία

Έχοντας μήκος σχεδόν 4 μέτρα, είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.

Article featured image
Article featured image


Ένα νέο είδος τεράστιας αρχαίας θαλάσσιας χελώνας ανακαλύφθηκε στην Ισπανία και χρονολογήθηκε ότι έζησε πριν από περίπου 72 έως 84 εκατομμύρια χρόνια – περίπου την ίδια εποχή με δεινόσαυρους όπως ο Βελοσιράπτορας. Έχοντας μήκος 3,74 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.

Θραύσματα του απολιθώματος τής εν λόγω χελώνας βρέθηκαν για πρώτη φορά από έναν πεζοπόρο το 2016 στο Coll de Nargó, ένα χωριό στην περιοχή της Καταλονίας. Τα λείψανα ανασκάφηκαν και περισυνελέγησαν από την τοπική κυβέρνηση και τους υπεύθυνους του μουσείου.

N455E47XOFNKRFM5DWCJF5UKOE.jpg
Ο χώρος ανασκαφής όπου βρέθηκαν απολιθώματα της μεγάλης θαλάσσιας χελώνας Leviathanochelys aenigmatica .



Το 2021, ο Àngel Luján του Καταλανικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν περισσότερες ανασκαφές στην περιοχή και ανακάλυψαν ότι το απολίθωμα ανήκε στην πραγματικότητα σε ένα νέο είδος χελώνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφής, η ομάδα συνειδητοποίησε ότι η λεκάνη της χελώνας πλάτους 90 εκατοστών είχε δύο εξογκώματα οστών στο μπροστινό της μέρος, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη λεκάνη χελώνας που περιγράφηκε προηγουμένως.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports» και το νέο είδος ονομάστηκε «Leviathanochelys aenigmatica».

64655351-11439617-The_species_which_researchers_from_Universitat_Aut_noma_de_Barce-a-21_1668700244970.jpg



Οι μεγαλύτερες στην ιστορία του πλανήτη γνωστές θαλάσσιες χελώνες, όπως εκείνες του αρχαίου εξαφανισμένου γένους Archelon, έφθαναν σε μήκος τα 4,6 μέτρα και ζύγιζαν έως 3,2 τόνους. Ζούσαν σε θάλασσες πέριξ της Βόρειας Αμερικής κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί καμία θαλάσσια χελώνα στην Ευρώπη, εξαφανισμένη ή ζωντανή, που να ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι μέτρο.

Οι Ισπανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γιγαντισμός στις θαλάσσιες χελώνες αναπτύχθηκε ανεξάρτητα τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ & newscientist.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ