Ποιοι είναι οι πιο θανατηφόροι παθογόνοι μικροοργανισμοί αυτήν τη στιγμή στη Γη;

Ο ΠΟΥ θέλει να ανανεώσει τη λίστα.

Article featured image
Article featured image


Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να ανανεώσει τη λίστα με τους πιο θανατηφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς - οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν εστίες ή πανδημίες – για να καθοδηγήσει τις παγκόσμιες επενδύσεις, έρευνες και την ανάπτυξη εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, ο ΠΟΥ συγκάλεσε περισσότερους από 300 επιστήμονες για να εξετάσουν τα στοιχεία για περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων, καθώς και για τη μυστηριώδη «Ασθένεια Χ», η οποία περιλαμβάνεται για να υποδείξει έναν άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή διεθνή επιδημία.

Οι ειδικοί θα συστήσουν έναν κατάλογο παθογόνων που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και επένδυση. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τόσο επιστημονικά κριτήρια όσο και κριτήρια δημόσιας υγείας, καθώς και κριτήρια που σχετίζονται με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, την πρόσβαση και την ισότητα.

Η λίστα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 και στο παρόν στάδιο περιλαμβάνει τον COVID-19, τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκ, τη νόσο του ιού Έμπολα και τη νόσο του ιού Marburg, τον πυρετό Lassa, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), το Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και τις ασθένειες Nipah και henipavirus, πυρετός Rift Valley, Zika και «Νόσος X».

Για κάθε παθογόνο, οι ερευνητές θα σημειώσουν τα κενά στις γνώσεις μας για να τεθούν ως προτεραιότητα στην έρευνα. Η ανανεωμένη λίστα αναμένεται να δημοσιευθεί πριν τον Απρίλιο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ ετοιμάζει μία διεθνή συνθήκη, υπό την οποία ένα διακυβερνητικό διαπραγματευτικό σώμα θα καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα ρυθμίζει την προετοιμασία και την αντίδραση των εθνών σε μελλοντικές πανδημίες. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.


Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ