Τουρίστρια ανέβηκε παράνομα σε πυραμίδα των Μάγια και δέχθηκε την οργή του πλήθους

Παραβιάζοντας τους κανόνες, ανέβηκε τα 90 σκαλοπάτια του Ναού του Κουκουλκάν και ούσα στην κορυφή, άρχισε… να χορεύει.

Article featured image
Article featured image

Μια τουρίστρια παραβίασε τους κανόνες που απαγορεύουν το σκαρφάλωμα στις μεγαλοπρεπείς πυραμίδες των Μάγια, και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα εξαγριωμένο πλήθος αλλά και με ένα τσουχτερό πρόστιμο. Η γυναίκα πήδηξε το διαχωριστικό γύρω από τη διάσημη πυραμίδα Ελ Καστίγιο (Ναός του Κουκουλκάν) στην αρχαιολογική τοποθεσία Τσίτζεν Ιτζά στο Μεξικό, προκειμένου να σκαρφαλώσει σε αυτήν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) έχει απαγορεύσει την αναρρίχηση στο ιερό κτίσμα των Μάγια από το 2008, δημιουργώντας κλοιό ασφαλείας γύρω του, ενώ έχει εφαρμόσει πρόστιμα που κυμαίνονται από 50.000 πέσο (περίπου 2.558 δολάρια) έως 100.000 μεξικανικά πέσο (περίπου 5.100 δολάρια), για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από επισκέπτες στην κατασκευή.


Εξαγρίωσε το πλήθος

Η γυναίκα ανέβηκε τα περίπου 90 σκαλοπάτια του Ναού του Κουκουλκάν, όμως όταν οι κινήσεις της έγιναν αντιληπτές, οι υπόλοιποι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, εξαγριώθηκαν και άρχισαν να φωνάζουν, απαιτώντας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais.

Με φωνές και κραυγές «φυλακή, φυλακή, φυλακή», «κλειδώστε την» και «θυσιάστε την», το πλήθος εξέφρασε την οργή του «γιατί η γυναίκα δεν σέβεται τους κανόνες».

Όταν τελικά κατέβηκε από την πυραμίδα, ορισμένα άτομα από το πλήθος τής επιτέθηκαν πετώντας της νερό και τραβώντας της τα μαλλιά. Το κλίμα έδειχνε πολύ φορτισμένο, ωστόσο τελικά η γυναίκα μπόρεσε τελικά να απομακρυνθεί από το σημείο συνοδευόμενη από το προσωπικό φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου.



Το μεξικανικό Ίδρυμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας εξέδωσε ανακοίνωση μερικές ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο, διαβεβαιώνοντας ότι το μνημείο δεν έχει υποστεί καμία ζημιά. Η τουρίστρια πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα κληθεί, να πληρώσει ένα πολύ υψηλό πρόστιμο για την παραβίαση της νομοθεσίας που προστατεύει τις αρχαιότητες της χώρας.

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2007, η εντυπωσιακή τοποθεσία ονομάστηκε ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου μετά από παγκόσμια ψηφοφορία.

Chichen_Itza-16.jpg
Εναέρια άποψη ενός μικρού τμήματος του Τσιτσέν Ιτζά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ