Άνδρας κρατούσε χρόνια μία μεγάλη πέτρα και αποδείχθηκε πιο πολύτιμη από χρυσό

Αν έχεις τύχη διάβαινε.

Article featured image
Article featured image

Το 2015, με έναν ανιχνευτή μετάλλων στο χέρι, ο David Hole έψαχνε στο Περιφερειακό Πάρκο Μέριμπορο κοντά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν ανακάλυψε ένα πραγματικά ασυνήθιστο θέαμα: ένα πάρα πολύ βαρύ, κοκκινωπό βράχο, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν μέσα σε κίτρινο πηλό! Η πρώτη σκέψη του άνδρα ήταν πως για να χτυπά ο ανιχνευτής του, μάλλον μέσα στο πέτρωμα υπήρχε χρυσός, αφού το πάρκο βρισκόταν σε μια περιοχή στην οποία είχαν γίνει αμέτρητες αντίστοιχες ανακαλύψεις τον 19ο αιώνα.

Κάπως έτσι αποφάσισε να πάρει τον βράχο σπίτι του και δοκίμασε τα πάντα για να τον ανοίξει. Ξεκίνησε με ειδικό πριόνι για βράχια, δοκίμασε με γωνιακό τροχό, τρυπάνι, με βαριοπούλα, μέχρι και να τον λούσει με ειδικά χημικά για να τον λιώσει! Ο David δεν τα κατάφερε ποτέ, μέχρι που χρόνια μετά έμαθε το λόγο. Η πέτρα δεν ήταν χρυσός, αλλά κάτι ακόμη πολυτιμότερο: σπάνιος μετεωρίτης!

XFg60ok.jpg

Έχοντας δοκιμάσει τα πάντα, ο Αυστραλός άνδρας πήγε το βράχο στο Μουσείο της Μελβούρνης για αναγνώριση. Εκεί, ο γεωλόγος Dermot Henry που εργάζεται στο μουσείο για 37 χρόνια ανέφερε ότι από τις αμέτρητες πέτρες που έχουν φέρει οι κάτοικοι ανά τα χρόνια, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που πράγματι είχε ανακαλυφθεί μετεωρίτης!

Φυσικά, ερευνητές ανέλαβαν να μελετήσουν το εύρημα, επισημαίνοντας στο σχετικό τους paper πως έχουν να κάνουμε με έναν μετεωρίτη ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών! Η ομάδα των ειδικών τον ονόμασε Maryborough, από την πόλη κοντά στην οποία βρέθηκε.

Ο μετεωρίτης ζυγίζει συνολικά 17 κιλά και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό διαμαντοπρίονο για να κόψουν ένα μικρό κομμάτι του. Μέσα από αυτό ανακάλυψαν ότι η σύνθεσή του είχε υψηλό ποσοστό σιδήρου, καθιστώντας τον ‘H chondrite’, δηλαδή τον πιο συνηθισμένο τύπο μετεωρίτη.

Η χρονολόγηση άνθρακα υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης βρίσκεται στη Γη από 100 έως και 1.000 χρόνια, χωρίς όμως να ξέρουμε πότε ακριβώς έφτασε στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Maryborough είναι πολύ πιο σπάνιος από χρυσό, γεγονός που τον καθιστά πολύτιμο για την επιστήμη. Είναι ένας από τους μόλις 17 μετεωρίτες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μάζα χονδρίτη, μετά από ένα τεράστιο δείγμα 55 κιλών που εντοπίστηκε το 2003.

Η σχετική επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society of Victoria και μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ