Ο εγκέφαλος του χταποδιού και του ανθρώπου έχει ένα κοινό, σημαντικό στοιχείο

Τι ανακάλυψε μια ομάδα βιολόγων.

Article featured image
Article featured image

Τα χταπόδια είναι σίγουρα εντυπωσιακά πλάσματα με περίπλοκο νευρικό σύστημα και υψηλή νοημοσύνη και τώρα μία νέα ανακάλυψη έρχεται να μας δείξει πώς συνδέονται με τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, μία ομάδα βιολόγων από το Max-Delbruck Center for Molecular Medicine ανακάλυψε πως ο εγκέφαλος των χταποδιών μοιράζεται ένα χαρακτηριστικό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ένα τεράστιο ρεπερτόριο microRNA στο νευρικό ιστό τους.

Σε αντίθεση με άλλα έξυπνα ζώα, το νευρικό σύστημα των χταποδιών είναι πολύ εκτεταμένο, με ένα σημαντικό ποσοστό των 500 εκατομμυρίων νευρώνων τους να εκτείνονται μέσω των πλοκαμιών τους. Κάθε πλοκάμι μπορεί να παίρνει αποφάσεις ανεξάρτητα και μπορεί να συνεχίσει να αντιδρά σε ερεθίσματα ακόμα και αφού έχει κοπεί.

Τα σώματά τους μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα το RNA τους για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Η προσαρμογή αυτή είναι κάτι σπάνιο, αφού συνήθως ξεκινά με το DNA και αυτές οι αλλαγές περνούν στο RNA.

Η ομάδα ανέλυσε 18 δείγματα από νεκρά χταπόδια, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο προφίλ των RNA-αγγελιοφόρων και μικρών RNAs. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

Υπάρχει όντως μεγάλη επεξεργασία RNA, αλλά όχι στις περιοχές που πιστεύαμε ότι θα λαμβάνει χώρα.

Η ομάδα ανακάλυψε πως τα χταπόδια έχουν αρκετό microRNA ή miRNA. Βρήκαν 164 miRNA γονίδια χωρισμένα σε 138 miRNA ομάδες. Το miRNA είναι μη-κωδικοποιημένο RNA το οποίο εμπλέκεται στην έκφραση των γονιδίων, δεσμευόμενο σε μεγαλύτερα μόρια RNA για να βοηθήσει τα κύτταρα να βελτιώσουν τις πρωτεΐνες που παράγουν.

Αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη επέκταση των microRNA ομάδων στον κόσμο των ζώων και η μεγαλύτερη εκτός των σπονδυλωτών. Για να σας δώσουμε μία ιδέα της κλίμακας, στα στρείδια έχουν μόλις πέντε νέες microRNA ομάδες από τότε που είχαν τον τελευταίο κοινό πρόγονο με τα χταπόδια, ενώ τα χταπόδια έχουν αποκτήσει 90 νέες!

xtapodia271122).png

Το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει 2.600 miRNAs και η ανακάλυψη σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύει πως η υψηλή νοημοσύνη των χταποδιών μπορεί να σχετίζεται στενά με την έκφραση του miRNA. Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να καταλάβει τη λειτουργία των miRNAs στο χταπόδι.

Αυτή η σημαντική έκρηξη στο miRNA γονιδίωμα των κεφαλόποδων μπορεί να υποδεικνύει πως το miRNA συνδέεται με τις εκπληκτικές νευρωνικές λειτουργίες και πιθανόν να είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη περίπλοκων εγκεφάλων στα ζώα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

xtapodia2271122.png


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ