Βουδιστικός ναός στην Ταϊλάνδη έκλεισε γιατί οι μοναχοί βρέθηκαν θετικοί σε τεστ ναρκωτικών

Oι μοναχοί μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε κλινική, για να υποβληθούν σε θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Article featured image
Article featured image

Ένας μικρός βουδιστικός ναός στην Ταϊλάνδη έμεινε χωρίς μοναχούς, αφού όλοι τους απομακρύνθηκαν επειδή βρέθηκαν θετικοί σε τεστ ναρκωτικών, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, αναφέρει το BBC.

Τέσσερις μοναχοί, συμπεριλαμβανομένου του ηγούμενου, βρέθηκαν θετικοί σε τεστ για μεθαμφεταμίνη στη βόρεια επαρχία Phetchabun, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο Boonlert Thintapthai δήλωσε ότι οι μοναχοί μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε κλινική για να υποβληθούν σε θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

O έλεγχος έγινε εν μέσω εθνικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι μοναχοί φέρονται να απομακρύνθηκαν από τον ναό αφού η αστυνομία έκανε τεστ ούρων τη Δευτέρα, στο οποίο βγήκαν θετικοί και οι τέσσερις άνδρες. Οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν τι ήταν αυτό που είχε προκαλέσει τις υποψίες της αστυνομίας για τους μοναχούς του συγκεκριμένου ναού.

Ο κ. Thintapthai δήλωσε στο AFP ότι «ο ναός είναι πλέον άδειος από μοναχούς και οι κάτοικοι του κοντινού χωριού ανησυχούν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τη βουδιστική πρακτική γνωστή ως merit-making». Σύμφωνα με αυτή, οι πιστοί αποκτούν μια προστατευτική δύναμη μέσω καλών πράξεων – σε αυτήν την περίπτωση δίνοντας φαγητό στους μοναχούς.

Ωστόσο, ο κ. Thintapthai δήλωσε ότι οι περιφερειακοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη βοήθεια του τοπικού επικεφαλής των μοναχών, ο οποίος υποσχέθηκε να διορίσει μερικούς νέους μοναχούς στον ναό στην περιοχή Bung Sam Phan σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πιστών.

Τα τελευταία χρόνια, η μεθαμφεταμίνη έχει καταστεί μείζον ζήτημα στην Ταϊλάνδη, με τις κατασχέσεις του ναρκωτικού να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η χώρα αποτελεί σημαντικό σημείο διαμετακόμισης της μεθαμφεταμίνης. Τα ναρκωτικά εισέρχονται στη χώρα από τη Μιανμάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό μεθαμφεταμίνης στον κόσμο μέσω του Λάος, αναφέρει το BBC. Τα χάπια στη συνέχεια πωλούνται στους δρόμους με αξία περίπου 50 μπατ (0,47 λίρες).

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayuth Chan-ocha διέταξε την καταστολή των ναρκωτικών, αφού ένας πρώην αστυνομικός που είχε απολυθεί από το σώμα για κατοχή μεθαμφεταμίνης, σκότωσε 37 άτομα κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ