Γυναίκα έλαβε αποζημίωση €103.000 για τη σεξιστική αντιμετώπιση από το αφεντικό της

Τής ζήτησε να σηκωθεί όρθια και εν συνεχεία, μπροστά σε άλλο άνδρα διευθυντή, την χτύπησε με χάρακα στα οπίσθια, λέγοντάς της ότι «αναγκάστηκε να το κάνει».

Article featured image
Article featured image


Μια γυναίκα στη Βρετανία, που δέχθηκε «χαστούκι» στα οπίσθια με χάρακα από τον διευθυντή της, διευθέτησε την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης, λαμβάνοντας αποζημίωση 90.000 λιρών (103.000 ευρώ).

Η γυναίκα, αφού παραπονέθηκε στην εταιρεία της, τής φέρθηκαν σαν ταραχοποιό στοιχείο με τον πρώην εργοδότη της -με έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία- να ισχυρίζεται ότι «είχε ντυθεί και συμπεριφερόταν προκλητικά».

Η ίδια μιλώντας για το περιστατικό, είπε ότι την χτύπησε μπροστά σε έναν άλλο άνδρα διευθυντή. Αυτός που την χαστούκισε στα οπίσθια, στη συνέχεια γέλασε και είπε: «Συγγνώμη, αναγκάστηκα». Η γυναίκα κοίταξε τον άλλο άνδρα διευθυντή και ρώτησε: «Επιτρέπεται;». Ωστόσο, και οι δύο άντρες το αντιμετώπισαν ως αστείο και μάλιστα το μετέφεραν και σε άλλους υπαλλήλους που έφτασαν αργότερα στη συνάντηση.


Η γυναίκα ανέφερε ότι αρχικά ήταν τόσο «ταπεινωμένη και ντροπιασμένη» που δεν μπορούσε να μιλήσει για το συμβάν ούτε στον φίλο ή τη μητέρα της. Όταν, εν τέλει, βρήκε τη δύναμη να το μοιραστεί μαζί τους, την ενθάρρυναν να απευθυνθεί στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, όπως και έπραξε, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα επιστρέψει στην εργασία της πριν το θέμα διευθετηθεί καταλλήλως.

Η πρόταση της εταιρείας ήταν να υπάρξει μια συνάντηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη σε παρακείμενο καφέ και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις προκειμένου να λάβει τέλος η υπόθεση, κάτι που η γυναίκα αρνήθηκε, καθώς την θεώρησε εντελώς απαράδεκτη.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε εβδομάδες για να δοθεί λύση στην υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της εργαζόμενης, με σωρεία από «αναληθή και απαξιωτικά σχόλια εις βάρος της». Η εργαζόμενη τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς αρνήθηκε να επιστρέψει στην εργασία της και να δουλέψει για τον εργοδότη της που την είχε λοιδορήσει δημοσίως.

Το περιστατικό ήρθε στο φως από την Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, της οποίας η επικεφαλής επίτροπος, Τζέραλντιν ΜακΓκέιχι, είπε ότι ήταν μια συγκλονιστική υπόθεση που «επιδεικνύει μια τοξική κουλτούρα που δείχνει ελάχιστο σεβασμό για τις εργαζόμενες γυναίκες».

«Αυτή η νεαρή γυναίκα ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί από τη δουλειά της», είπε η ΜακΓκέιχι. «Δεν ένιωσε ότι ο εργοδότης της την αντιμετώπιζε ως θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, μάλλον την αντιμετώπιζε ως ταραχοποιό στοιχείο. Έχασε την πίστη της ότι οποιαδήποτε από τις ενέργειες τού εργοδότη της ήταν προς το συμφέρον της ή ότι λάμβανε στα σοβαρά τις ανησυχίες της. Η έρευνα την έκανε να νιώθει θύτης και όχι θύμα».

Ως μέρος της συμφωνίας του διακανονισμού, ο εργοδότης της γυναίκας συμφώνησε να συνεργαστεί με την επιτροπή σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας πάνω στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και να εκπαιδεύσει όλα τα διευθυντικά στελέχη και το προσωπικό σε αυτές τις πολιτικές.


Με πληροφορίες από Guardian/huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ