Το λεξικό του Cambridge έδωσε νέους ορισμούς για τα λήμματα «άνδρας» και «γυναίκα»

Οι ορισμοί έγιναν πιο συμπεριληπτικοί.

Article featured image
Article featured image


Το λεξικό του Cambridge ενημέρωσε πρόσφατα τους ορισμούς του για τη «γυναίκα» και τον «άνδρα» ώστε να συμπεριλάβει τα διεμφυλικά άτομα, διευρύνοντας επίσημα τον τρόπο με τον οποίο βιώνει το φύλο του το κάθε άτομο.

«Έκαναν αυτή την προσθήκη στο λήμμα για τη λέξη ”γυναίκα” τον Οκτώβριο. Όμως η αλλαγή έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Cambridge Dictionary στην Washington Post, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Ο μακροχρόνιος ορισμός της λέξης “γυναίκα” διατυπώνεται ως “ένα ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον” και εξακολουθεί να υπάρχει παραμένοντας αμετάβλητος ενώ έχει προστεθεί και η φράση: “Ένας ενήλικας που ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, παρόλο που μπορεί να του αποδόθηκε διαφορετικό φύλο κατά τη γέννησή του”» δήλωσε η Sophie White, εκπρόσωπος του Cambridge University Press and Assessment.

Στον ορισμό της γυναίκας περιλαμβάνονται δύο παραδείγματα που αναφέρονται σε διεμφυλικά άτομα. Το ένα παράδειγμα αναφέρει: «Ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα που εκλέχθηκε σε εθνικό αξίωμα». Στο δεύτερο παράδειγμα που χρησιμοποιεί τον επικαιροποιημένο ορισμό αναφέρεται: «Η Μαρία είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε άνδρας».

gineka-cambridge-dictionary-2022_city.png



Αντίστοιχες επικαιροποιήσεις έγιναν και στο λήμμα της λέξης «άνδρας» όπου και σε αυτό προστέθηκαν δύο παραδείγματα. «Ο Μαρκ είναι τρανς άνδρας (= ένας άνδρας που του αποδόθηκε θυλυκό φύλο κατά τη γέννησή του)» και «ο γιατρός τους ενθάρρυνε να ζήσουν ως άνδρες για λίγο πριν υποβληθούν σε χειρουργική μετάβαση».

andras-cambridge-dictionary-2022_city.png





Είχαν γίνει αλλαγές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2020

Σημειώνεται πως το λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2020 είχε κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο που ορίζει συγκεκριμένες λέξεις, όπως η λέξη «γυναίκα», με σκοπό την αποφυγή σεξιστικών ή προσβλητικών συνωνύμων. Μια «γυναίκα» μπορεί να είναι «η σύζυγος, η φίλη ή η ερωμένη ενός ατόμου» και όχι μόνο η ερωμένη ενός άνδρα.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο λήμμα «άντρας» ώστε ό,τι αναφέρεται σε σεξουαλική έλξη ή πράξη να μην χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από το δίπολο «άντρας-γυναίκα». Επίσης, διορθώθηκαν τα παραδείγματα σε λέξεις όπως «δουλειές του σπιτιού» ώστε να μην αναφέρονται αποκλειστικά σε γυναίκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ