Επιστήμονες κατέληξαν, μετά από έρευνα, στο ότι οι κοντοί άντρες είναι (και) ναρκισσιστές

Τι είναι το «Σύνδρομο του κοντού άντρα», γνωστό και ως το «Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα»;

Article featured image
Article featured image


Με το #ShortKingSpring να βρέθηκε στις τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα φέτος, φαίνεται ότι ο «ψηλός, μελαχροινός και όμορφος» δεν είναι πλέον το must για έναν άντρα για να είναι «τέλειος».

Οι επιστήμονες ωστόσο, προειδοποιούν μετά από έρευνα, όσα άτομα ψάχνουν για έναν σύντροφο που είναι πιο κοντός τους, πως καλό θα ήταν να προχωρήσουν με προσοχή, αφού η μελέτη τους έδειξε ότι οι πιο κοντοί άνδρες τείνουν να εμφανίζουν πιο ναρκισσιστικές τάσεις, ούτως ώστε να φαίνονται πιο δυνατοί.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Monika Kozłowska, από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία, είπε: «Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εντυπωσιάζουν με το σώμα τους, ίσως προσπαθούν να εντυπωσιάζουν με άλλους τρόπους».

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Elsevier Personality and Individual Differences», η κ. Kozłowska ερεύνησε το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα», γνωστό ως και «το Σύνδρομο του κοντού άντρα».

Πρόκειται για μια κυριαρχική ή επιθετική στάση που εκδηλώνεται από πιο κοντούς ανθρώπους, αντισταθμίζοντας την έλλειψη ύψους.

Πήρε το όνομά του από τον Γάλλο ηγέτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος λέγεται ότι ήταν είτε 1.57 μ. ή 1.70 μ. και χλευάστηκε από τις βρετανικές εφημερίδες για το ύψος του κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Οι εχθροί του τον παρουσίαζαν επίσης ως έναν θυμωμένο άνδρα που αναζητούσε δύναμη και πόλεμο, και το υποτιθέμενο μικρότερο ανάστημά του συνδέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η κ. Kozłowska ήθελε να δει αν υπήρχε σχέση μεταξύ ανδρών που θεωρούνταν πιο κοντοί από τον μέσο όρο και που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας».

Αυτά είναι η ψυχοπάθεια — που ορίζεται από την έλλειψη ενσυναίσθησης και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Ο ναρκισσισμός - ένα εγωκεντρικό στυλ προσωπικότητας. Και ο μακιαβελισμός — επίδειξη χειραγώγησης και αδιαφορίας για την ηθική.

Οι ερευνητές εξέτασαν 367 άντρες και γυναίκες χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο «βρώμικη ντουζίνα» σκοτεινής τριάδας, όπου οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο απόλυτα συμφωνούν με φράσεις όπως «Τείνω να χειραγωγώ τους άλλους για να πετύχω αυτό που θέλω».

Από τις απαντήσεις τούς δόθηκε μια βαθμολογία που έδειχνε πόσο έντονα επέδειξαν ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και μακιαβελισμό.

Κάθε συμμετέχων έπρεπε επίσης να αποκαλύψει το ύψος του, καθώς και να υποδείξει πόσο ικανοποιημένος ήταν με το ύψος του και πόσο συχνά ένιωθε έτσι για αυτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιο κοντοί συμμετέχοντες και των δύο φύλων που επιθυμούσαν να είναι ψηλότεροι έτειναν να σκοράρουν υψηλότερα για τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας.

Ωστόσο, ο ναρκισσισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος με τους άνδρες συμμετέχοντες σε αυτή την κατηγορία, ενώ αυτή η τάση ήταν ανύπαρκτη για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτές οι συσχετίσεις μπορούν να αποδοθούν στην εξέλιξη.


Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ