Ο Άλεξ είναι ένας «άστεγος» που δεν μπορείς να αγνοήσεις

«Το να αγνοούμε την έλλειψη στέγης δεν θα μας βοηθήσει να την τερματίσουμε».

Article featured image
Article featured image


Κάθε μέρα οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις του κόσμου περπατούν δίπλα από άστεγους που βρίσκονται στις άκρες των δρόμων και σε υπόστεγα. Οι περισσότεροι τους αγνοούν ενώ άλλοι δίνουν μερικά χρήματα ή φαγητό.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, αυτόν τον «άστεγο» δύσκολα μπορεί κάποιος να τον αγνοήσει. Ο λόγος για ένα τεράστιο άγαλμα που στήθηκε στο Λονδίνο και αποτυπώνει έναν ταλαιπωρημένο άστεγο άνθρωπο να κάθεται στην άκρη του δρόμου.



Με ύψος λίγο πάνω από τέσσερα μέρα και βάρος 5.511 κιλά, ο Άλεξ δεσπόζει πάνω από τους περαστικούς στον πολυσύχναστο σταθμό King's Cross υπενθυμίζοντας τον ανθρώπινο πόνο πίσω από τη στεγαστική κρίση. Το πρόσωπο του αγάλματος δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας τα προφίλ 17 ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Το συγκλονιστικό γλυπτό ανατέθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση «Crisis» και δημιουργήθηκε από τις Sophie de Oliveira Barata και Helen Lansdown.

Μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών των κατοικιών, περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν πλέον να μείνουν χωρίς στέγη στη Βρετανία το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Crisis.



«Οι άστεγοι δεν μπορούν να αγνοούνται πλέον», εξηγεί η Crisis. «Μερικές φορές όσο περισσότερο βλέπουμε τους άστεγους, τόσο περισσότερο θέλουμε να κοιτάξουμε αλλού. Αλλά το να αγνοούμε την έλλειψη στέγης δεν θα μας βοηθήσει να την τερματίσουμε», προσθέτει η οργάνωση.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να το καταλάβουν και να μιλήσουν γι' αυτό. Να νοιάζονται γι' αυτό. Να δράσουν. Γιατί μόνο αν ασχοληθούμε με το θέμα, μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή», σημειώνει η οργάνωση σύμφωνα με το Design Taxi.

Στο άγαλμα υπάρχει κείμενο για το πόσοι άνθρωποι μπορεί σύντομα να χάσουν τη στέγη τους εν μέσω ακραίας αύξησης του κόστους ζωής καθώς και κωδικοί QR που κατευθύνουν το κοινό σε μια σελίδα δωρεάς.



Πηγή: lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ