Ένα κοινοτικό νοσοκομείο στο Μπαγκλαντές είναι το καλύτερο νέο κτήριο στον κόσμο

Ένα κτήριο άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά, αλλά και «η σοφία του ντόπιου πληθυσμού».

Article featured image
Article featured image


Ένα κοινοτικό νοσοκομείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Μπαγκλαντές βραβεύτηκε ως το «καλύτερο νέο κτήριο» στον κόσμο από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA).

Το Friendship Hospital βρίσκεται στο χωριό Shyamnagar στην περιοχή Satkhira του νοτιοδυτικού Μπαγκλαντές, μια περιοχή η οποία πλήττεται συχνά από καταιγίδες και κυκλώνες που προκαλούν άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

μπαγκλαντές.jpg



Το 80 κλινών νοσοκομείο έχει κατασκευαστεί με τούβλα τοπικής παραγωγής και όχι μόνο. «Χρησιμοποιήσαμε τοπικά υλικά, αλλά και ντόπιους τεχνίτες… Οι άνθρωποι στις γύρω περιοχές ήταν χωρικοί και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι θα αποδέχονταν το νοσοκομείο ως ένα μέρος, όπου θα μπορούσαν να έρθουν για ιατρική περίθαλψη», είπε στο Al Jazeera, o επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου, Kashef Chowdhury.

Ένα κανάλι διασχίζει το νοσοκομείο για να διαχωρίσει τα εσωτερικά από τα εξωτερικά ιατρεία. «Το κανάλι βοηθά στη μικροκλιματική ψύξη. Συμβάλλει στην αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κλιματισμού και κατανάλωσης ρεύματος σε ολόκληρο το συγκρότημα του νοσοκομείου», δήλωσε περαιτέρω ο Chowdhury.

Το νοσοκομείο ενσωματώνει, πράγματι, πολλά χαρακτηριστικά βιώσιμου σχεδιασμού. «Υπάρχουν αυλές, κήποι, πισίνες, δέντρα και πολύ πράσινο. Όλα αυτά έφεραν ηλιακό φως και αέρα σε όλους τους χώρους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου.

μπαγκλαντές8.jpg
Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου Kashef Chowdhury.



Οι αρχιτέκτονες τόνισαν ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή ήταν ένα σημαντικό στοιχείο που έλαβαν υπ’ όψιν καθώς σχεδίαζαν το έργο. «Συνειδητοποιήσαμε ότι το αγροτικό τοπίο άλλαζε. Από τη γεωργία, οι άνθρωποι στρέφονταν στην εκτροφή γαρίδων λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», είπε ο Chowdhury. «Πήραμε, κατά κάποιον τρόπο, τη σοφία των ντόπιων χωρικών και τη βάλαμε στον σχεδιασμό αυτού του νοσοκομείου», προσέθεσε.

Το σημαντικό διεθνές βραβείο που έλαβε το νοσοκομείο, γιορτάστηκε δεόντως από όσους ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), που απονέμει το βραβείο, επαίνεσε τη σχεδίαση του νοσοκομείου που «δημιουργεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε επισκέπτες, ασθενείς και επαγγελματικό προσωπικό». Οι αρχιτέκτονές του επαινέθηκαν καθώς έβαλαν «τη φροντίδα και την ανθρωπιά στο επίκεντρο του σχεδιασμού του».

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο νοσοκομείο. Εναρμονίζεται τέλεια με τη φύση, δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτα τεχνητό, ακόμα και τα τούβλα είναι φυσικά. Είναι καθαρό, τακτοποιημένο και όμορφο –τόσο μέσα όσο και έξω– σε σύγκριση με άλλα κτήρια της περιοχής», είπε στο Al Jazeera ένας ντόπιος που ασχολείται με την εκτροφή γαρίδων, ο Golam Rasul.

μπαγκλαντές4.jpg
Ο Golam Rasul.

μπαγκλαντές2.jpg

μπαγκλαντές3.jpg

μπαγκλαντές5.jpg

μπαγκλάτες9.jpg

μπαγκλα11.jpg

μπα13.jpg

μπαγκλα10.jpg

μπα12.jpg



Με πληροφορίες από Al Jazeera

Φωτογραφίες: Sulayman Hossain/Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ