Ο Κύπριος κινηματογραφιστής, Χάρης Ζαμπαρλούκος, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο

Πίσω από την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία της αυτοαναφορικής ταινίας του Branagh, «Belfast», βρίσκεται ο Κύπριος διευθυντής φωτογραφίας, Χάρης Ζαμπαρλούκος, του οποίου η εξαιρετική δουλειά στην ταινία τού χάρισε μια υποψηφιότητα στα Βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Κινηματογραφιστών. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που τον κάνει (τόσο) σπουδαίο.

Article featured image
Article featured image

Για τον Κύπριο κινηματογραφιστή, Χάρη Ζαμπαρλούκο, μάλλον δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Γεννημένος στην Κύπρο, διαπρέπει στο εξωτερικό, έχοντας δώσει τα τελευταία χρόνια πολλά και σπουδαία δείγματα γραφής μέσω της δουλειάς του στον κινηματογράφο. Φέτος, η εξαιρετική του δουλειά ως διευθυντή φωτογραφίας στην ταινία «Βelfast» του Kenneth Branagh -με τον οποίο συνεργάζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια- τού χάρισε μια υποψηφιότητα στα 36α ASC Awards, τα Βραβεία της Ένωσης Αμερικανών Κινηματογραφιστών, οι νικητές των οποίων θα ανακοινωθούν στις 20 Μαρτίου.

charis zambarloukos.jpg


«Βelfast», μια ιστορία ξεριζωμού


Η ταινία μάς ταξιδεύει στην ιρλανδική πόλη Μπέλφαστ -γενέτειρα του σκηνοθέτη Kenneth Branagh- στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική ταινία, η οποία αφορμάται και δομείται γύρω από τα προσωπικά βιώματα του ίδιου του Kenneth. Ταυτόχρονα είναι μία από τις πιο εμπνευστικές ταινίες του 2021, έχοντας επτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, απ’ όπου έφυγε με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, ατενίζοντας πλέον στα Όσκαρ με επίσης, επτά υποψηφιότητες (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Σενάριο, Β' Γυναικείος Ρόλος, Β' Ανδρικός Ρόλος, Καλύτερο Τραγούδι, Ήχος).

BelfastReview2.jpg



To φιλμ πραγματεύεται την παιδική ηλικία του 9χρονου Μπάντι, παιδιού μιας οικογένειας της εργατικής τάξης με τις οικονομικές δυσκολίες που την ταλανίζουν. Ο Μπάντι -η παιδική persona του Branagh- ζει σε μια εποχή που «σπαράσσεται» από τη μισαλλοδοξία και το μίσος ανάμεσα στους εθνικιστές καθολικούς και τους ενωτικούς προτεστάντες. Το 1969, η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πεδίο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων.

Πέραν του πολιτικού σκέλους, η ταινία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και δη, τα παιδιά που καλούνται να επιβιώσουν σε μια χώρα όπου όλοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί μεταξύ τους και η βία απειλεί να ανατρέψει τα πάντα. Ο Μπάντι όμως, δεν «πνίγεται». Χαμογελά, ονειρεύεται, αγαπά και έχει για όπλο απέναντι στη βαρβαρότητα της εποχής τη μουσική και το σινεμά.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς της ταινίας συναντάμε την Κατρίνα Μπαλφ, τη βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούντι Ντεντς, τον Τζέιμι Ντόρναν, τον Κίραν Χάιντς και φυσικά τον πρωτοεμφανιζόμενο Τζουντ Χιλ στον ρόλο του μικρού ήρωα.



Το «Belfast» είναι η 8η ταινία που ο Χάρης Ζαμπαρλούκος συνεργάζεται με τον Kenneth Branagh. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2007, στην ταινία «Sleuth», αφού ο Kenneth είχε δει τη δουλειά του Χάρη σε µια ταινία του Ρότζερ Μίτσελ, το «Enduring love» του 2004. Έκτοτε δούλεψαν μαζί σε πολλές ταινίες: «Τhor» (2011), «Jack Ryan: Shadow One» (2014), «Cinderella» (2015), «Artemis Fowl» (2020). Το 2017, έκαναν μαζί το «Murder in the Orient Express», ταινία για την οποία ο Χάρης Ζαμπαρλούκος απέσπασε από κοινού με τον σκηνοθέτη Kenneth Branagh το πολύ σημαντικό βραβείο «Duo» στο φεστιβάλ Camerimage της Πολωνίας, που αφορά στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας.

belfast-dp-1.jpg
Ο Χάρης Ζαμπαρλούκος με τον Kenneth Branagh.



Η πιο πρόσφατη δουλειά τους είναι η ταινία «Death on the Nile», που αποτελεί ένα follow-up της ταινίας «Murder on the Orient Express», και έκανε χθες πρεμιέρα.

Σε αυτήν, ο «διασημότερος ντέτεκτιβ στον κόσμο» Ηρακλής Πουαρό βρίσκεται προσκεκλημένος σε εξωτική περιπέτεια με κουαζιερόπλοιο στον Νείλο, με αφορμή το γαμήλιο ταξίδι μιας βαθύπλουτης κληρονόμου. Όταν, όμως ο φαινομενικά τέλειος και ειδυλλιακός μήνας του μέλιτος του ζευγαριού διακόπτεται απότομα από βίαιους θανάτους, το ταξίδι του Πουαρό μετατρέπεται σε περιπέτεια, καθώς καλείται να ανακαλύψει για μία ακόμα φορά τον δολοφόνο. Μετά το «Murder on the Orient Express» του 2017 ο Kenneth Branagh, ο σεναριογράφος Michael Green και ο διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Ζαρμπαλούκος ανανεώνουν την αγάπη τους για τα έργα της Άγκαθα Κρίστι!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ