Το 2010 ο «Απατεώνας του Tinder» κυκλοφορούσε στη Λεμεσό με ένα ενοικιασμένο BMW

Ενέπλεξε μια κοπέλα σε σκάνδαλο με πιστωτικές κάρτες και έφυγε από το νησί αφήνοντάς την να τρέχει στα δικαστήρια.

Article featured image
Article featured image


Πριν από μερικές εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε στο Netflix ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Απατεώνας του Tinder (The Tinder Swindler)». Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε όλες τις εγκληματικές πράξεις του 29χρονου Ισραηλινού Σιμόν Χαγιούτ ή Σάιμον Λεβιέβ, όπως συνήθιζε να συστήνεται στα θύματά του.

Ο Λεβιέβ παρουσιαζόταν ως γιος ενός ζάπλουτου εμπόρου διαμαντιών και αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από γυναίκες που γνώριζε μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Tinder - εξού και ο ομώνυμος τίτλος του ντοκιμαντέρ. Χρησιμοποιώντας γλυκόλογα και παιχνίδια του μυαλού ο Σιμόν υπολογίζεται πως κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια από τα θύματά του και απολάμβανε μια χλιδάτη ζωή. Σήμερα, ο Λεβιέβ βρίσκεται ελεύθερος.

Μετά το ντοκιμαντέρ όμως, συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως αποκαλύψεις για τη ζωή του πριν «γίνει» ο «Tinder Swindler» και συγκεκριμένα μια μαρτυρία τον συνδέει με την Κύπρο και περιγράφει τις παρανομίες που διέπραξε στο νησί μας.

Πριν τον συλλάβουν στην Αθήνα το 2019 επειδή ταξίδεψε με ψεύτικο διαβατήριο και πριν τον φυλακίσουν οι φινλανδικές αρχές το 2015, ο νεαρός Σάιμον Λεβιέβ διάσχιζε τους δρόμους της Λεμεσού με ένα ενοικιασμένο BMW το οποίο πλήρωνε με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με την Courtney Simmonds Miller, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο περιβόητος Σάιμον Λεβιέβ, πλέον γνωστός και ως «Tinder Swindler», έζησε και δούλεψε μαζί της στην Κύπρο το 2010. Η Courtney, μιλώντας στο podcast «You can’t make this up» του Spotify, στην εκπομπή «The Making of a Swindler», αποκάλυψε πως δούλεψε με τον Σάιμον σε ένα μαγαζί σε mall της Λεμεσού και πως διέπραξε απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Η Βρετανίδα Courtney, που είχε μετακομίσει τότε στην Κύπρο, δούλευε με τον Σάιμον το καλοκαίρι του 2010 όταν ακόμα ήταν και οι δύο 20 χρόνων. «Είχε πολλή πλάκα. Ήμασταν πολύ καλά φιλαράκια», είπε στις παραγωγούς του Podcast, Μπερναντέτ Χίγκινς και Φελίσιτι Μόρις.

Θυμάται πως στον Σάιμον άρεσε πολύ η μόδα και «τα όμορφα πράγματα στη ζωή». «Ήταν λίγο εμμονικός με αυτά τα πράγματα, πάντα έβγαζε φωτογραφίες τον εαυτό του… πάντα ήταν έξω και πόζαρε… ξέρεις με τις κοπέλες». Αν και ήταν «πολύ συμπαθητικός χαρακτήρας», ο κόσμος δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά επειδή ήταν λίγο ονειροπόλος, είπε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα.

Ωστόσο, φαίνεται πως ήταν πολύ καλός στο να πείθει κόσμο να τον εμπιστευτεί. Η Courtney θυμάται πώς της έλεγε γλυκόλογα και της υπενθύμιζε πως είναι πολύ σημαντική για αυτόν, μέχρι που την ενέπλεξε μέσα σε ένα από τα σχέδιά του. «Μάλλον έκανε εξάσκηση πάνω μου, μπορεί να ήμουν το πρώτο άτομο που εξαπάτησε», αποκαλύπτει στο podcast.

Μετά από λιγότερο από έναν χρόνο που δούλεψε στην Κύπρο, ο νεαρός απατεώνας έφυγε από το νησί και επέστρεψε στη χώρα του, το Ισραήλ. Από εκεί, πήρε τηλέφωνο την Courtney και της είπε πως η οικογένειά του έχει μια αεροπορική και ότι θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο για να ανοίξει κάποιες εταιρείες. Της ζήτησε να γίνει η προσωπική του βοηθός υπενθυμίζοντάς της πως μπορεί να εμπιστευτεί «μόνο εκείνη και κανέναν άλλο», ενώ δέχτηκε να της δώσει τον μισθό που είχε ζητήσει, αφού ήταν φίλοι. «Ακούγεται συναρπαστικό! Είμαι μέσα», είπε η Courtney και παραιτήθηκε από τη δουλειά της.



Το πρώτο πράγμα που της ανέθεσε να κάνει ήταν να ενοικιάσει ένα πολυτελές BMW πριν φθάσει στην Κύπρο, ούτως ώστε να πηγαίνει στις συναντήσεις του με στυλ. Αφού η -πλέον- προσωπική βοηθός του Λεβιέβ δεν είχε χρήματα, αυτός της είπε τηλεφωνικώς τα νούμερα μιας κάρτας για να μπορέσει να κάνει τη συναλλαγή.

«Ενοικιάσαμε το αμάξι και όλα ήταν μια χαρά για περίπου ένα μήνα. Μέχρι που η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων μας κάλεσε για να επιστρέψουμε το όχημα και να υπογράψουμε κάτι χαρτιά».

Μετά από αυτό, το δίδυμο κατέληξε στον αστυνομικό σταθμό γιατί ήταν ύποπτοι για χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Σάιμον παρέμεινε ψύχραιμος και επιβεβαίωνε στη νεαρή κοπέλα πως «είναι όλα μια μεγάλη παρεξήγηση» που θα λυθεί σύντομα.

Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια. «Θυμάμαι έντονα να κάθομαι δίπλα του στο δικαστήριο και να του λέω “αν νοιάζεσαι πραγματικά για μένα πρέπει να μου πεις την αλήθεια, να μου πεις τι έκανες, γιατί πρέπει να βρω δικηγόρο”», θυμάται η Courtney.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως λες κάτι τέτοιο, δεν με εμπιστεύεσαι, δεν θα σε έβαζα ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση», επέμενε ο Σάιμον για να την καθησυχάσει. Τελικά πέρασαν το βράδυ υπό κράτηση.

Τρία χρόνια μετά, η Courtney συνέχιζε να πηγαίνει στα δικαστήρια μόνη, αφού ο Σάιμον είχε φύγει από το νησί και την άφησε να διαχειριστεί μόνη της αυτό το χάος που προκάλεσε. Κάθε φορά που εμφανιζόταν στο δικαστήριο, φοβόταν πως θα κατέληγε στη φυλακή.

Τελικά αθωώθηκε μετά από πολλές δυσκολίες αφού όπως λέει και η ίδια, όταν τους συνέλαβαν αυτή ήταν που είχε στην κατοχή της τις κλεμμένες κάρτες. Ο Σάιμον της είχε δώσει το πορτοφόλι του πριν μπουν στο αστυνομικό τμήμα. Κατά τη διάρκεια όλης της νομικής διαδικασίας ο Σάιμον της τηλεφώνησε μόνο μια φορά και της είπε πως θα φρόντιζε για τις νομικές της αμοιβές, κάτι που δεν έκανε ποτέ.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Courtney άκουσε για τον Σάιμον, μέχρι που το ντοκιμαντέρ «Tinder Swindler» κυκλοφόρησε στο Netflix στις αρχές του μήνα.


Το πρώτο μέρος του «The Making of a Swindler»:



Το δεύτερο μέρος του «The Making of a Swindler»:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ